Dünya Brexit anlaşması çıkmaza girdi

Brexit anlaşması çıkmaza girdi

22.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İngiltere Başbakanı Theresa May, Salzburg’da önceki gün yapılan Avrupa Birliği (AB)Zirvesi’nde AB liderlerinin İngiltere’nin son Brexit önerisine getirdikleri itirazların ardından Başbakanlık ofisi “10 Numara”da bir basın toplantısı düzenledi.

Brexit anlaşması çıkmaza girdi

“Bütün bu süreçte AB’ye saygılı davrandık. İngiltere de AB’den aynısını bekliyor. Referandum sonucuna saygı göstermeyen ve fiili olarak İngiltere’yi bölen her anlaşma, kötü anlaşmadır” ifadesini kullanan May, “AB’den anlaşmasız olarak ayrılmak, kötü bir anlaşmayla ayrılmaktan daha iyidir. Ne referandumu geri çevireceğim, ne de ülkemin bölünmesine izin vereceğim” dedi. May, “Müzakerelerin bu ileri aşamasında taraflardan birinin, diğerinin teklifini detaylı bir izahat ve karşı teklif olmadan reddetmesi kabul edilemez” diye konuştu. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, birliğin liderler zirvesinin ardından yaptığı açıklamada, “İngiltere’nin planı işe yaramaz” demişti.

Haberin Devamı

Müzakerelerde Brexit ardından tarafların kuracağı ekonomik ilişki ve Kuzey İrlanda’nın durumu en büyük sorunları oluşturuyor. AB’nin bu konuda sadece iki seçenek sunduğunu vurgulayan May, “İlk seçenek İngiltere’nin Avrupa Ekonomik Bölgesi ve Gümrük Birliği içinde kalmasını içeriyor. Bu, 2 yıl önce yaptığımız referandumla alay etmek olur” yorumunu yaptı. AB’nin sunduğu ikinci seçeneğin ise Kuzey İrlanda’yı İngiltere’nin dışında bırakacak temel bir serbest ticaret anlaşaması içerdiği bildiren May, bunun da İngiltere’nin bütünlüğünü ihlal etmek anlamına geleceğini ifade etti. May, “Bu hiçbir zaman kabul edebileceğim bir şey değil. Bence hiçbir İngiltere başbakanı da bunu kabul edemez. Eğer AB böyle olacağını düşünüyorsa, temel bir hata yapıyor” dedi. AB zirvesinin ardından İngiliz basınında May’in AB liderleri karşısıda küçük düştüğü ve parti içi muhalefet karşısında da koltuğunun sallantıya girdiği yorumları yapılmıştı.

Haberin Devamı

‘Brexit ertelensin’

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon ise, May’in açıklamasını “rezalet” şeklinde nitelendirdirirken, bir anlaşmaya varılamaması halinde İngiltere’nin AB’den ayrılmasının ertelenmesi çağrısı yaptı. BBC’ye konuşan Sturgeon, İngiltere’nin sürdürdüğü müzakerelerde bir anlaşmaya varılamaması durumunda, ülkenin 29 Mart 2019’daki resmi ayrılık tarihinde AB’yi terk etmesinin “gözleri bağlı bir şekilde uçurumdan atlamak” olacağını söyledi.