Ekonomi Brexit'te final günü

Brexit'te final günü

23.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Piyasaların da merakla beklediği Brexit konusunda kader günü bugün. Yabancı yatırımcıların borsada 62.64’e kadar gerileyen payları, anketlerin olumluya doğru dönmesiyle yüzde 63.14’e yükselmiş durumda

Brexitte final günü

Küresel piyasalar geri sayıma başlayarak, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkmasının yani “Brexit”in oylanacağı referandumunun sonucunu beklemeye başladı. Referandum sonucunda piyasalarda yeni denge fiyatlar oluşması beklenirken, bu aşamada sert dalgalanmalar görebiliriz.

Gelişmelere baktığımızda, aslında oldukça yoğun bir gündem yaşanıyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faiz kararı, FED Başkanı Yellen ile ECB Başkanı Mario Draghi’nin konuşmaları ve şimdi de Brexit...
Bu referandumun sonuçları, elbette büyük önem taşıyor. Bu nedenle de piyasalarda asıl dalgalanmanın, referandum sonrasında yaşanması bekleniyor. Referandumun bitimi sonrasında ise gözler, yine yurtiçi siyasi gelişmelere ve FED’e dönmeye başlayacak.

Elbette İngiltere’nin yapacağı referandum ve sonuçlarına ilişkin iki ana senaryodan bahsetmek mümkün...

Pozitif senaryo...

İngiltere’nin AB’den ayrılması beklenmiyor. Özellikle AB yanlısı İşçi Partisi milletvekili Jo Cox’un, ayrılıkçılar tarafından öldürülmesi ile tablo adeta bir anda değişti.

Her iki tarafın da kampanyalarını durdurması ve son anketlerde AB yanlılarının güçlenmesi, Brexit’den olumlu sonuç çıkacağı beklentilerini iyiden iyiye güçlendiriyor.

Bunun da fiyatlamalara yansıdığını gördük. Dolar/TL kuru 2.8970’li seviyelere kadar geriledi. Brexit sonucunun olumlu gelmesi halinde, kurda 2.87’lere doğru gerilemelerin yaşandığını da görebiliriz.

Yabancı yatırımcıların satışları ile 77 binlere gerileyen Borsa İstanbul ise, Brexit’in ardından yatırımcıların rahatlaması ile toparlanma yaşayabilir. Endeks’te ilk hedef 80 bin seviyesi olacaktır. Borsada 15 Haziran’da 62.64’e kadar gerileyen yabancı paylarının, 63.14’lere kadar çıkması, yabancıların Brexit sonucunda olumlu senaryoyu önceden fiyatlamaya başladığını gösteriyor.

Ve negatif senaryo...

Bununla birlikte şayet referandumdan İngiltere’nin AB’den ayrılması gibi bir sonuç çıkarsa, politik ve ekonomik belirsizlikler artacak, bu da fiyatların olumsuz yönde dalgalanmasına neden olacak.

Bu durum, en fazla gelişmekte olan ülkeleri etkileyecektir. Gelişmekte olan ülkelerin borsalarında ve para birimlerinde satışların arttığı görülecek.

Böylesi bir durumda dolar/TL kurunda 2.95’lerin aşılarak 3 seviyesine doğru bir atağın geliştiğini görebiliriz. Borsada ise 70 binli seviyelere doğru bir satış dalgası başlayabilir. Ayrıca altında da yeni rekorların kırıldığına şahit olabiliriz.

Yazarlar