Dünya Brezilya'da isyan çıkan cezaevine girildi

Brezilya'da isyan çıkan cezaevine girildi

19.01.2017 - 09:45 | Son Güncellenme:

26 mahkumun can verdiği Alcacuz hapishanesine düzenlenen operasyon başarıyla bitti, 220 mahkum başka bir cezaevine nakledildi.

Brezilyada isyan çıkan cezaevine girildi

Yılbaşından bu yana cezaevi isyanlarında 130'dan fazla mahkumun öldüğü Brezilya'da, son isyan noktası Alcacuz'da kontrol tekrar sağlandı. Ülkenin kuzeyindeki Rio Grande do Norte eyaletinde bulunan Alcacuz'a, özel harekat birliği ve polis birlikte operasyon düzenledi.

Haberin Devamı

Uluslararası haber ajanslarının geçtiği fotoğraflarda, mahkumların polisle çatıştığı ve bir helikopterin de hapishane üstünde uçtuğu görülüyor.

Operasyon öncesi ise, cezaevi girişinde ateş yakıp barikat oluşturan mahkum yakınları plastik mermiler kullanılarak bölgeden uzaklaştırıldı.

Özel polis birlikleri, binaların içine gaz ve ses bombası atarak içeri girdi. Yerel basın, 220 mahkumun başka bir cezaevine gönderildiğini ve Alcacuz'da yeniden düzenin sağlandığını bildiriyor. Paranamirim Eyalet Cezaevine gönderilen 220 mahkum, Suç Sendikası çetesinin üyeleri.

Operasyon sırasında ise, Alcacuz'un bulunduğu Natal'da otobüsler ateşe verildi. Çetenin dışarıdaki üyelerinin yaptığı tahmin edilen eylemde, eyalet yönetimine ait üç otobüs ve bir otomobil sokaklarda, 12 otobüs ise bulundukları garajda yakıldı.

Haberin Devamı

BAŞKA BİR CEZAEVİNDE İSYAN

Aynı eyaletin Serrido kentindeki bir başka hapishanede başlayan isyan ise, büyümeden durduruldu. Bir mahkumun hayatını kaybettiği isyan, Alcacuz'daki nakille bağlantılı. Suç Sendikası çete üyeleri, Serrido'ya getirilen bir diğer çete üyelerini istemedikleri için isyan başlattı.

Alcacuz'a yapılan müdahale öncesinde, bir felaket yaşanılmasından korkuluyordu. Brezilya tarihinin kara bir sayfası olan Carandiru olayı akıllara gelmişti. Sao Paulo'nun Carandiru bölgesindeki cezaevinde 1992'de çıkan isyana yapılan müdahalede 111 tutuklu ölmüştü.

Alcacuz'da geçen hafta sonu iki çetenin çatışmasıyla başlayan isyanda 26 mahkum ölmüş, Pazartesi günü mahkumlar tekrar isyan çıkartarak cezaevinin kontrolünü ele geçirmişlerdi.

Ülkede yeni yılın ilk iki haftasında üç farklı eyalette hapishanelerde çıkan isyanlarda 134 mahkum öldü, 200'e yakın mahkum firar etti. Manaus kentinde firar eden bir mahkumun kaçarken çektiği selfieyi Facebook'ta paylaşması, sosyal medyada gündem olmuştu.

Brezilya'da birçok cezaevinin kontrolü uyuşturucu çetelerinin elinde bulunuyor ve çoğunlukla hapishanelerde kapasitenin çok üzerinde mahkum tutuluyor.