Ekonomi Brisa 5 yıl içinde ihracatla büyüyecek

Brisa 5 yıl içinde ihracatla büyüyecek

27.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Aksaray’da yapımı devam eden ikinci tesisiyle yıllık kapasitesini yüzde 30 artıracak olan Brisa, ihracatta da gaza basacak. 2020’de yıllık 5 milyon adet lastik ihraç etmeyi hedefleyen Brisa, ayrıca Türkiye’de “patlasa da gidebilen lastik” üretimine başlayacak...

Brisa 5 yıl içinde ihracatla  büyüyecek

Sabancı Holding kuruluşlarından Brisa, yeni yatırımlar ve teknolojik ürünlerle atılım yapmaya hazırlanıyor. Aksaray tesisinin de devreye girmesiyle ihracatta atak yapmayı planlayan Brisa, aynı zamanda 2018 yılından itibaren “patlasa da gidebilen lastik” üretimine başlamayı öngörüyor.

Haberin Devamı

Brisa 5 yıl içinde ihracatla  büyüyecek

Brisa Genel Müdürü Yiğit Gürçay, Brisa’nın kuruluşundan bugüne 1.2 milyar dolarlık yatırıma imza attığını hatırlatırken, 300 milyon dolarlık yatırımla inşası süren Aksaray tesisinde yıl ortasından itibaren deneme üretimine başlayacaklarını, 2018 yılının başında da seri üretime geçeceklerini belirtti. Aksaray fabrikasında 2 bin 600 kişilik istihdam sağladıklarını, 500 kişi daha alacaklarını belirten Gürçay, yıllık 4.2 milyon adet kapasitesi bulunan tesisle birlikte Brisa’nın toplam lastik üretiminin de yüzde 30 artışla 15 milyon adede çıkacağını söyledi.

Otomotiv modeli

Gürçay, Aksaray tesisiyle birlikte satış gelirlerinde ihracatın payının 2017’de yüzde 30’a, 5 yıllık dönemdeyse yüzde 50’ye ulaşacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Bu konuda, otomotiv sektörünün uyguladığı modeli kendilerine örnek aldıklarını da söyleyen Yiğit Gürçay, “Otomotiv ana sanayinin 2000’li yılların başında yaptığı gibi ihracata ağırlık vererek içerdeki her türlü riski dengelemiş olacağız. Ciromuzda ihracatın payı bu yıl yüzde 20’den yüzde 30’a çıkacak. 2016’da ihracatımız yüzde 12 artışla 150 milyon dolara çıktı. Hedefimiz önümüzdeki dönemde 200 milyon doları yakalamak” dedi.

İhracat adetlerinin, iç pazar satışlarının 1.5 katına çıkmasını beklediklerinin de altını çizen Gürçay, 2020’de 5 milyon adetlik ihracat beklentileri olduğunu dile getirdi. Gürçay, Brisa’nın ihracatının yüzde 80’inin Lassa markalı lastiklerden oluştuğunu da hatırlatarak, “Otomotivde Türk markasıyla bu kadar yüksek ihracat oranına ulaşan şirket yoktur” ifadesini kullandı.

Teknolojik lastik üretecek

Brisa 5 yıl içinde ihracatla  büyüyecek

Brisa tesis yatırımlarının yanı sıra yüksek teknolojili ürün üretimine de hazırlanıyor. Bridgestone, “patlasa da gidebilen lastik” diye bilinen “Run on Flat” teknolojisini artık Mercedes ve BMW’nin yanı sıra Renault Clio’dan Opel Astra’ya kadar geniş yelpazede kullanılabilecek hale getirdi. Martta satışa çıkacak ve normal lastiğe göre yüzde 15-20 pahalı olacak DriveGuard, 2018’den itibaren İzmit’te de üretilmeye başlanacak.

Gebze’den çıkan ‘en güçlü’ CIvIc

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yıl Honda Türkiye’nin Gebze Şekerpınar tesisinde üretimine başlanan yeni nesil Civic Sedan’ın “en güçlü” versiyonu da, bantlardan inmeye başladı. 109 bin 900 TL’den satışına başlanan yeni Civic Sedan RS, 180 beygirlik motoruyla dikkat çekiyor.

Brisa 5 yıl içinde ihracatla  büyüyecek

Yeni nesil Civic Sedan’ın yeni benzinli ve güçlü versiyonu olan “RS”, turbo beslemeli 1.5 litrelik VTEC motorla donatılıyor. 182 beygir gücündeki motor, 7 ileri CVT şanzıman ile konbine edilmiş. Sportif bir dört kapılı olarak geliştirilen Civic Sedan RS, turbo motoruyla güç gösterisi yaparken, sportif tasarım detaylarıyla farklı bir görünüm sunuyor. Nitekim aracın ön kısmında radyatör ızgarası siyah renkte. Farklı jantlara sahip RS’in iç mekanında da kırmızı rengin ağırlıkta olduğu gösterge paneli, kırmızı çizgili özel detaylar da bulunuyor.

Honda Türkiye Başkan Yardımcısı İsmail Sümer, yeni Civic RS’in, Civic modelinin algısını farklı bir yere taşıyacağını söyledi.

Kuga farklı beden ve ruhla geldi...

Ford’un özellikle Avrupa pazarındaki önemli SUV modeli olan Kuga, yenilenmiş olarak, dizel-otomatik seçeneği ve gelişmiş teknolojileriyle birlikte Türkiye’de satışa çıktı. Yeni Ford Kuga’nın fiyatı, 117 bin TL’den başlıyor.

Haberin Devamı

Brisa 5 yıl içinde ihracatla  büyüyecek

Yenilenen Kuga, Türkiye’de 3 farklı donanım ve yeni 1.5 lt TDCi dizel motor seçeneğiyle satışa sunuldu. Ford’un yeni SUV tasarım diline uygun olarak yenilenen ve daha sportif bir görüntüye bürünen Kuga, yeni teknolojileriyle de daha kolay, konforlu ve eğlenceli bir sürüş deneyimi vaadediyor. Nitekim yeni Kuga’da sunulan “Ford SYNC 3” araç içi bilgi ve eğlence sistemi, yenilikçi sürücü destek teknolojileri, heyecan verici Kuga yenilikleri arasında.

İç mekanı daha konforlu hale getirilen Kuga’nın güvenlik sistemleri de bir hayli kalabalık. Yenilenen Kuga’da ilk kez sunulan “Elektronik Park Freni”, direksiyona müdahale etmeden bir düğmeyle dikey ve paralel park sağlayan “Gelişmiş Otomatik Park Sistemi”, çarpışma riskini azaltmaya yardımcı “Aktif Şehir İçi Güvenlik Sistemi”nin geliştirilmiş versiyonu, bu konuda iddialı.

Haberin Devamı

Sportif donanım

Ayrıca araçta, akıllı “Adaptif Ön Far” da bulunmakta. Konfor donanımları bakımında da, ayakla da açılabilen “Akıllı Bagaj Kapağı”, ısıtmalı deri koltuklar ve ısıtmalı direksiyon simidi gibi ayrıntılar sayılabilir.

Bununla birlikte yeni Kuga’da, 1.5 lt 120 PS gücünde dizel motor ve Powershift otomatik şanzıman da sunuluyor. Ford Otosan Pazarlama, Satış ve Satış Sonrası’ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özgür Yücetürk, “Kuga’yı, SUV segmentinde öncü modelimiz olarak konumluyoruz. Yeni Kuga’da sunacağımız, 1.5 lt dizel motor ve otomatik şanzıman seçeneğiyle daha geniş bir müşteri kitlesine hitap ediyoruz” dedi.

Kuga, Türkiye’de Style, Titanium ve ST-line donanımlarıyla sunuluyor. “ST-Line”, sportif görünüm ve spor süspansiyona sahip. Bununla birlikte Kuga’da bir de 1.5 lt’lik (182 PS) benzinli motor seçeneği bulunuyor. Bu motorla 4x4 sistemi standart.

Astra Hatchback’e yeni seçenekler

Opel’in popüler modeli Astra Hatchback’e, 2017 model yılıyla birlikte yeni seçenekler de eklendi. Bu çerçevede Astra Hatchback, Türkiye’de iki yeni motor ve bir de yeni donanım seçeneğiyle satılmaya başlandı.

Brisa 5 yıl içinde ihracatla  büyüyecek

Astra HB’de sunulan yeni 1.4 lt benzinli motor seçeneği, 100 HP gücünde ve manuel şanzımanla satılmaya başlandı. Bu versiyonunun başlangıç fiyatı, 75 bin 400 TL. Diğer yeni seçenek olan 1.6 lt turbo beslemeli ve 200 HP’lik benzinli motorsa, 109 bin 800 TL. 1.6 lt 200 HP’lik motor, sadece yeni donanum paketi seçeneği olan “OPC Line Sport” paketiyle alınabiliyor.

Bu pakette özel dış gövde kiti, sunroof, 18 inç alaşım jantlar ve krom kaplı çift egzoz borusu gibi unsurlara sahip. Bunun yanında OPC Line Sport paketi, 1.4 lt (150 HP) benzinli ve otomatiğin yanı sıra 1.6 lt (136 HP) dizel motorlarla da satın alınabiliyor.