Gündem Bu ağaçlar kesilirse Urla oksijensiz kalır

Bu ağaçlar kesilirse Urla oksijensiz kalır

09.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rüzgâr Enerji Santrali kurulması için Urla’da yargı kararı beklenmeden başlanan ağaç kesimini köylüler, sivil toplum örgütleri ve çevreciler engellemeye çalışıyor

Bu ağaçlar kesilirse  Urla oksijensiz kalır

İzmir Urla’ya bağlı Ovacık Köyü’nde, Rüzgâr Enerjisi Santrali (RES) kurulması için işaretlenen ağaçların mahkeme kararı beklenmeden kesilmeye başlanmasına tepki gösteren Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, “Bu ağaçlar Urla’nın akciğerleri; kesilirse Urla oksijensiz kalacak” dedi.
Ovacık Köyü’nde, RES yapımı için aralarında asırlık olanların da bulunduğu çam ağaçlarının kesimine başlanması, hem köylüleri hem çevrecileri isyan ettirdi. Köylüler ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de katılımı ile ormanlık alanda nöbet sistemi başlatılırken, ağaç kesiminin durdurulması için toplam 6 dava açıldığı ortaya çıktı.
Çevrecilere ve köylülere destek veren Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Urla Belediyesi sınırları içinde kalan bölgede kurulması planlanan RES’e karşı dava açtıklarını hatırlatarak şunları söyledi: “Açtığımız dava reddedilince ekim ayı itibarıyla davayı Yargıtay’a taşıdık. Eğer bu katliam durmazsa Urla’nın akciğerleri gidecek. Biz asla RES’lere karşı değiliz. Sadece yapılması planlanan yerlerdeki doğal koşulların bozulmamasını istiyoruz. Bu RES’ler yerleşim alanlarında olmamalı. Bizim kendimize has ürünlerimiz var. Ekolojik denge bozulacak. Sadece RES’lerin yeri iyi belirlenmeli ve doğa katliamına karşı durmalıyız. Burada sadece bu saatten sonra sivil oluşum sağlamalıyız. İlk etapta iki bin civarında ağacın kesilmesi planlanıyor ve biz sadece beklemekle yetiniyoruz.”
Yağmurda nöbet
Köylülerin tepkisi ve şiddetli yağmurdan dolayı ekipler kesim işlemine ara verip, bölgeyi terk ederken jandarma da bölgede önlem aldı. Geçen cuma günü ağaçların kesildiğini duyar duymaz alanda nöbet tutmaya başlayan Muhtar Veysel Erköse, “Biz direnişe devam edeceğiz. Sonuç alana kadar burada bekleyeceğiz. Katliama elimizden geldiği kadarıyla izin vermeyeceğiz” dedi.
2 bin ağaç kesilecek
Atatürkçü Düşünce Derneği Urla Şube Başkanı ve Urla Belediyesi Kent Konseyi Yürütme Kurulu Çevre Sorumlusu Ali Yanar, “Kent konseyimizde alınan karar gereği Urla’da ormanlık alanda santral istemiyoruz. Hem köylü, hem Urlalı bu alanları kullanıyor. Burada bin bir çeşit çiçek var. Buradaki amaç biraz ranta dayalı. Şu an bu durum yargıda. Açılan yol 6 metre diyorlar ama bu yol 10 metreden fazla olacak. 600 metre uzunluğunda olacak olan yolda şu anda işaretlenen ve kesilmeyi bekleyen 2000 ağaç var. Kulelerin kurulmasını düşündüğümüz zaman bu ağaç sayısı çok fazla olacak. Köylülerin, belediyenin ve Şehir Planlama Odası’nın açtığı toplam 6 davanın sonuçları bekleniyor. Bu mahkemeler sonuçlanana kadar ağaç katliamı olacak” dedi.