Gündem Bu da sınav kampı

Bu da sınav kampı

27.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yarıyıl tatili devam ediyor. Kimileri kayak merkezlerinde, eğlenceli atölyelerde, tiyatrolarda keyifli zamanlar geçiriyor. Lise ve üniversiteye giriş sınavlarına hazırlanan öğrenciler ise kampa girdiler. Kurs merkezlerinin hepsi tatile özel yoğunlaştırılmış programlar düzenliyor, okullar da öğrencilerden gelen talepler doğrultusunda kurslar veriyor

Bu da sınav kampı

Yoğun bir eğitim öğretim döneminin ardından heyecanla beklenen yarıyıl tatiline öğrenciler, 20 Ocak’ta girdi. Kimileri tatili, eğlenceli ve yaratıcı atölyeler, sinema, tiyatro, kayak gibi etkinliklerle geçiriyor. Lise ve üniversiteye giriş sınavlarına hazırlanan öğrenciler ise onlar kadar şanslı değil. Pek çoğu 21 Ocak’tan itibaren ya okullarında ya da gittikleri özel kurslarda yoğunlaştırılmış sınava hazırlık kamplarına alındılar. Okul zamanında sadece hafta sonu kurslar düzenlenirken, tatilin başlamasıyla eğitim verilen gün sayısı arttı.
Kurstan kursa ders saatleri değişiyor. Bazıları günde 6 saat olmak üzere haftada 6 gün eğitim veriyor, bazıları da ilk hafta 7 gün eğitim verip ikinci haftayı tatil ilan etti. İki haftalık süre boyunca sadece üç gün tatil yapacak olanlar da var. Bu kurslara giden öğrencilerle görüştük. İyi bir lise ya da üniversiteye girmek isteyenler kurs saatlerinin artmasından memnun. Ancak hiç tatil yapamamaktan da şikâyetçiler. İşte o görüşler:
‘Sadece üç gün tatil’
Enes S.: Her gün dersler saat 09.00’da başlıyor, 13.00’e kadar devam ediyor. Akşama kadar kursta ders çalışabiliyoruz. Sadece 3 gün tatil yapacağız, çok az ama bu yıl sınava gireceğimiz için birçok şeyden fedakârlık yapıyoruz.
‘İlk hafta dersle geçecek’
Burcu A.: İlk hafta her gün 6 saat dersimiz var. İkinci hafta kurs olmayacak. Ancak yine de her gün evde ders çalışacağız. Sınava çok az kaldı. Boşa geçirecek fazla zamanımız olmuyor. O yüzden elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.
‘Dinlenmek isterdim’
Batuhan M.: İki hafta boyunca pazar günü hariç her gün dersimiz var. Okullar açıkken zaten her gün okula, haftasonu dershaneye gidiyorduk. En azından yarıyıl tatilinde dinlenmek isterdim. Fakat yapacak bir şey yok. Bu yıl yoğun geçiyor. Sınavlar bitince tatil yapmak istiyorum.
Okullar da kurs veriyor
Öğrencilerden gelen talepler doğrultusunda okullar ve bazı üniversiteler de yarıyıl tatilinde en az bir hafta lise ve üniversiteye giriş sınavlarına hazırlık kursları veriyor. İşte onlardan bazıları:
Doğa Anadolu Liseleri: Okul, 72 kampüsünde 11. ve 12.sınıflardan 6 bin 500 öğrencisi için ‘Kış Kampı’ düzenliyor. Kampta günde 8 saat olmak üzere 11. sınıf öğrencilerine 9 gün boyunca toplamda 72 saat, 12. sınıflara ise 14 gün boyunca toplamda 112 saatlik program uygulanıyor. Kampta, tüm branşlarda ders anlatılıyor, konu tekrarı, soru çözümleri yapılıyor.
TED Malatya Koleji: 21-27 Ocak’ta 12. sınıf öğrencileri için ‘Yoğunlaştırılmış YGS Kampı’ düzenliyor. Öğrenciler her gün 9.00’dan 17.00’a kadar ders çalışıyor.
Okyanus Kolejleri: Ankara, Bursa, Adana, İzmir, İstanbul’daki okullarının 11. ve 12. sınıf öğrencileri için ‘YGS’de Dereceni Yap Kampı’ düzenliyor. 22 Ocak’ta Antalya’da başlayan kamp 2 Şubat’a kadar devam edecek. Kampta, üniversite hazırlık çalışmalarının yanı sıra serbest zamanlarda sosyal aktiviteler de yapılıyor. Ayrıca tüm 11. ve 12. sınıf öğrencileri için 30 Ocak- 3 Şubat”ta üniversiteye hazırlık kursları devam eden Okyanus Kolejleri’nde 8. sınıf öğrencileri için de 30 Ocak-3 Şubat’ta TEOG Kampı düzenliyor.
Oğuzkaan Koleji: Her yıl 11. ve 12. sınıflar için yarıyıl tatilinde sınava hazırlık amaçlı bir haftalık kamp düzenleniyor.
Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ): Üniversitenin Sümer Kampüsü’nde, Nuh Mehmet Küçükçalık Anadolu Lisesi’nin son sınıf öğrencileri kampa girdi. Öğrenciler, kampta konu anlatımlı dersler yapıp testler çözerek sınava hazırlanırken üniversite, fakülteler ve tercih edecekleri meslekler hakkında öğretim üyelerinden de bilgi alma fırsatı buluyor, AGÜ’nün Oyun Kulübü öğrencileri ile ders aralarında bir araya gelerek çeşitli zekâ oyunları oynayıp stres atıyor.
Nuh Mehmet Küçükçalık Anadolu Lisesi kampının sona ermesinin ardından, Sami Yangın Anadolu Lisesi son sınıf öğrencileri de AGÜ’de kampa girecek.

Son haftayı iyi değerlendirin
MİNE ÖZDEMİR
Okulların açılmasına bir hafta kaldı. Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere yaklaşık 18 milyon öğrenci için ders zili 6 Şubat 2017 Pazartesi günü çalacak. Yorucu bir dönemin ardından öğrencilerin moral depolaması, dinlenmesi ve eğlenmesi için yarıyıl tatili iyi bir fırsat. Ancak uzmanlar ikinci dönemde sorun yaşamamak için derslerden de tamamen kopulmaması gerektiğinin altını çiziyorlar. Kalan sürede öğrencilerin bol bol kitap okumasını, notları düşük olan derslerin telafisi için konu tekrarlarının yapılmasını, lise ve üniversite sınavlarına hazırlananların deneme sınavlarını çözmeye devam etmelerini öneriyorlar.
Uyku düzenine dikkat
Tatil bitince öğrenciler rahat bir dönemden sonra daha kurallı ve sınırlı bir düzene geçecekler. O nedenle pek çoğu okula uyum sorunu yaşayabiliyor. Bu konuda da uzmanlar, öncelikli olarak çocukların uyku ve yemek düzenine dikkat edilmesi gerektiğini kaydediyorlar.
Öğrencilerin okula uyum sürecinde sendrom yaşamaması için ailelere büyük görev düştüğünü belirten Uğur Koleji Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisi Koordinatörü Ayşegül Gürcü, bu geçiş döneminde ailelerin çocuklarının eğlenmesine, dinlenmesine fırsat verirken onlarla dersler hakkında konuşarak okula dönüş anlamında hazırlayıcı ve destekleyici olması gerektiğine dikkat çekiyor. Gürcü, ailelerin çocuklarına tatilin son haftasına doğru ara sıra “Okulun açılmasına 5 gün kaldı, 4 gün kaldı” gibi hatırlatmalar yaparak onu bu düşünceye alıştırması ve rahatlatması gerektiğini dile getiriyor.

Anabilim, eğitimde 30. yılını kutluyor

İstanbul Kozyatağı’nda 1987 yılında ortaokul ve lise olarak eğitim öğretime başlayan Özel Anabilim Eğitim Kurumları, 30. yılını kutluyor. Sırasıyla 1997’de Suadiye’de Anabilim İlköğretim Okulu ve ana sınıfını hizmete açan kurum, 2008-2009 eğitim öğretim yılında Ataşehir’de 4 dönüm arazi üzerine kurulu kampüsünü hayata geçirdi.
2009’da Ataşehir, 2010’da Çekmeköy, 2011’de Dragos, 2012’de de Koşuyolu anaokullarını kuran eğitim kurumu, 2014-2015 eğitim öğretim yılında Çekmeköy-Sancaktepe bölgesinde 5 dönüm açık alan üzerine 11 bin metrekare kapalı alanda inşa edilen Çekmeköy-Sancaktepe Kampüsü’nü, 2016-2017 eğitim öğretim yılında da Esenşehir Anaokulu’nu hizmete açtı.
Ana sınıfından liseye, eğitim veren kurum, yabancı dil çalışmalarından, ASTA ile e-öğrenme platformuna, üstün zekâlı ve özel yetenekli çocukların eğitiminden, yaratıcı drama uygulamalarına, geniş bir yelpazede sürdürdüğü çok yönlü çalışmalarıyla 30 yılı geride bıraktı.
Öğrencilerini tıpkı inci gibi sabır, özveri ve emekle yetiştirdiklerini kaydeden Anabilim Eğitim Kurumları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kılıç, bu yılı “İnci Yılı” olarak ilan ettiklerini söyledi. Kılıç, “Anabilim Eğitim Kurumları, tam donanımlı nesiller yetiştirmek vizyonunu gerçekleştirmiş olmanın haklı gururuyla yoluna devam ediyor“ diye konuştu.

TED Hatay’dan yüzde 84’lük başarı

TED Hatay Koleji, Kanada Milli Eğitim Bakanlığı ile Türk Eğitim Derneği (TED) arasında imzalanan anlaşma kapsamında öğrencilerine çift diploma imkanı sunuyor. Bölgede uluslararası diploma veren tek okul olan kolej, yurtdışı üniversitelere girişte yüzde 84’lük başarı oranı sağladı. Öğrencilerine Avrupa Gençlik Parlamentosu ve Model Birleşmiş Milletler gibi uluslararası programlara katılma fırsatı da sağladıklarını kaydeden TED Hatay Koleji Kurucusu Doç. Dr. Mustafa Özat, verdikleri eğitimle öğrencilerin sağlıklı ve hayata duyarlı bireyler olarak yetiştirildiğini kaydetti. Sosyal sorumluluk projeleri ve yabancı dil programlarıyla öğrencileri gerçek hayata dahil ettiklerini belirten Özat, “Farkımız sunuş yöntemi değil, buluş yöntemi ile eğitim öğretim” dedi.

MEB’den Bilim ve Sanat Festivali

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, özel yetenekli öğrencilerin, 21. yüzyıl becerilerini kazanması, üretim odaklı ve proje tabanlı düşünebilen bireyler olması amacıyla “Bilim ve Sanat Merkezleri Festivali” düzenliyor. Öğrencilerin ilgi alanları göz önünde bulundurularak güzel sanatlar, yaratıcı yazarlık, edebiyat, yazılım, yabancı dil, liderlik, mekatronik, astronomi ve uzay bilimleri, yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji, havacılık, akıl ve zekâ oyunları, düşünce eğitimi, arkeoloji, şehir kültürü ve benzeri alanlarda ürettiklerini paylaşmaları, deneyim kazanmaları ve bu alanlarda iş birliğini artırmaları amacıyla 22-25 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek festival, bütün bilim ve sanat merkezlerinin katılımıyla yapılacak.

3D Printing Merkezi Gebze’de kuruluyor

Gebze Teknik Üniversitesi’nin “Eklemeli İmalat (3D Printing) Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi Araştırma Altyapısı Projesi” Kalkınma Bakanlığı’nın 2017 yılı bütçesine alındı. Gazi Üniversitesi öncülüğünde Kalkınma Bakanlığı’na önerilen projeyle geleceğin imalat teknolojisi olarak nitelendirilen bu alanda Türkiye’nin rekabet gücünün artırılması, katma değeri yüksek özgün teknolojik ürün ve bilgi üretiminin sağlanması için 3 yıl içerisinde araştırma merkezi kurulacak. Daha sonra projeyi destekleyen kuruluşların beklentileri ve bölgedeki makina imalat sektöründeki firmaların potansiyelleri de dikkate alınarak havacılık ve savunma sektörü ile makina imalat sektörüne yönelik özgün tasarımlar geliştirilecek ve parça üretimleri yapılabilir hale gelecek.