Gündem Bu ekip fiziği sevdirecek

Bu ekip fiziği sevdirecek

09.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sosyal medyada oluşturdukları “Boğaziçi Fizik Dörtlüsü” isimli hesapta bilim dünyasındaki ilgi çekici haberleri paylaşan 4 akademisyeni 7’den 70’e herkes takip etmeye başladı

Bu ekip fiziği sevdirecek

Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nden dört öğretim üyesi, fiziği ve en genel anlamıyla bilimi toplumla buluşturmayı amaçlayan bir sosyal medya sayfası açtı.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Erkcan Özcan, Doç Dr. İbrahim Semiz, Prof. Dr. Levent Kurnaz ve Prof. Dr. Mehmet Burçin Ünlü, açtıkları Facebook sayfasında bilim dünyasındaki gelişmeleri, ilgi çekici haber ve makaleleri paylaşıyorlar. Fiziğin farklı alanlarında çalışmalar yürüten dört akademisyen, Türkiye’deki bilimsel gelişmeleri geniş kitlelerle paylaşacak mecraların yeterli sayıda olmadığını düşündükleri için bu sayfayı açmaya ve akıcı, anlaşılır bir dilde paylaşımlar yapmaya karar verdiklerini belirtiyorlar. Sayfalarına “Boğaziçi Fizik Dörtlüsü” ismini veren öğretim üyeleri, içerik olarak bilimsel yeterliliği olan makaleleri ya da blog yazılarını kendi açıklamalarıyla paylaşıyorlar. Bilimsel gelişmeleri açıklayıcı video ve fotoğrafların da yer aldığı Facebook hesabının takipçileri arasında yediden yetmişe herkes bulunuyor.

Haberin Devamı

Çocukların ilgisi

Fiziğin hayatın her alanına değdiğini aktaran Prof. Dr. Mehmet Burçin Ünlü, sayfada paylaşılan bir yazıda MR cihazlarına metal eşyalarla neden girilmemesi gerektiğinin anlatıldığını; yazının yayınlandığı tarihte televizyon ve gazetelere de yansıyan bir olayın meydana geldiğini ve bir kişinin MR cihazına silahıyla girdiğini hatırlatıyor. Cihazlar mıknatıslı olduğu için silahın cihaza yapıştığını ve silah ateş almadan oradan çıkarmak için insanların epey bir uğraş verdiklerini aktaran Ünlü, bu örnekte olduğu gibi fiziğin aslında hayatın her alanına değdiğini söylüyor.

Ünlü, bu gibi çalışmaların hem fiziğe hem de bilimin diğer alanlarına olan ilgiyi artıracağına dikkat çekerek Türkiye’nin neredeyse üçte birinin çocuk olduğunu ve bu çocukların büyük bir kısmının temel bilimlere ilgi duyduğunu belirtiyor. Bu sayfa sayesinde çocuklara da eriştiklerini ifade eden Ünlü, takipçileri arasında 10-12 yaşlarında çocukların olduğunu söylüyor.