Ekonomi Bu yıl vergi artışı yok

Bu yıl vergi artışı yok

18.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Enflasyon üzerinde etki yapabilecek vergi ayarlamalarından kesin dille kaçınıyoruz, yıl sonuna kadar gelir için herhangi bir vergi ayarlaması yapmayacağız” dedi

Bu yıl vergi artışı yok

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Enflasyon üzerinde etki yapabilecek vergi ayarlamalarından kesin bir dille kaçınıyoruz. Dolayısıyla yıl sonuna kadar özellikle gelir elde etme amacıyla herhangi bir vergi artışı, vergi ayarlaması yapmayacağız” dedi. Merkezi yönetim bütçesinin haziranda 13.7 milyar lira, ocak-haziran döneminde ise 25.2 milyar lira açık verdiğini belirten Ağbal, “Gençlik ve Spor Bakanlığımızla beraber genel anlamda sporun vergilendirilmesine ve finansal sürdürülebilirliği ile ilgili bir çalışma yapıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ağbal, dün düzenlediği basın toplantısında, haziran ayı merkezi yönetim bütçe açığının 13.7 milyar lira olarak gerçekleştiğini; bütçe giderlerinin 57.7 milyar, faiz hariç bütçe giderlerinin 56.4 milyar, bütçe gelirlerinin 43.9 milyar, vergi gelirlerinin 36.4 milyar lira olarak olduğunu belirtti. Ağbal, ocak-haziran bütçe açığının 25.2 milyar lira olduğunu kaydederek, bütçe giderlerinin 324.4 milyar, faiz hariç giderlerin 297.4 milyar, faiz giderlerinin 27 milyar, bütçe gelirlerinin 299.2 milyar, vergi gelirlerinin 246.1 milyar lira olduğunu anlattı.

Ağbal, “İlk 6 ayda gerçekleşen bütçe açığı, yılın başında hedeflenen bütçe açığının yüzde 53.9’u oranındadır. 2017’de kamu maliyesi alanında tedbirlerin 2017 bütçesine 11.9 milyar lira maliyeti oldu” dedi. Ağbal, “Kamu maliyesinde meydana gelen genişleme kontrollü, geçici, seçici ve ekonominin ihtiyaçları doğrultusunda her zaman için değiştirilebilir noktada. Bu yıl bütçe açığı hedefin bir miktar üzerinde olacak ama piyasalarda söylenen rakamlar hiçbir şekilde olmayacak” dedi.
‘Yapılandırma’ tahminleri aştı

Haberin Devamı

Ağbal, yeniden yapılandırma kanunu kapsamında 30 Haziran 2017’ye kadar vergi daireleri tarafından 18 milyar lira, diğer kurumlar tarafından 1.5 milyar lira, SGK tarafından ise 3.7 milyar lira prim tahsilatı olmak üzere 23.2 milyar lira tahsilat yaptıklarını söyledi. Ağbal, “1 Ocak’tan bugüne 7.9 milyar lira tahsilat yapıldı. Yeniden yapılandırmadan öngördüğümüz gelir, 1.5 milyar liraydı” dedi.

Bu yıl vergi artışı yok

‘Spora vergi için hazırlık yapıyoruz’

Sporcuların yıllık gelir vergisi beyannamelerine ilişkin bir düzenleme hazırlığı olup olmadığının sorulması üzerine Ağbal, “Herkes işi gücü bıraktı, bu meseleye bakıyor. Açıkçası benim çok ön sıralara getirdiğim bir konu değil. Gerek sporcuların vergilendirilmesi, gerek spor kulüplerinin farklı kanallardan ödedikleri vergilerde gerekse sporun finansmanında ne yaparsak yapalım günü kurtarmak için yapmayalım. Kulüplerimizin ayakta kalması, finansal açıdan sürdürülebilir olması çok önemli. Bunların hiçbirisini yapmadan bugünkü oluşan yüklerin bir şekilde azaltılmasına yönelik tedbir veya önerileri çok doğru bulmuyorum. Gençlik ve Spor Bakanlığımızla beraber genel anlamda sporun vergilendirilmesine ve finansal sürdürülebilirliği ile ilgili bir çalışma yapıyoruz. Bir noktaya gelince sizlerle paylaşacağız” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

‘Not’çulara mesaj

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in yapacağı değerlendirmeye ilişkin olarak Ağbal, “Kredi derecelendirme kuruluşlarına ‘Türkiye’yi övün’ diyecek halimiz yok. Kuruluşların 15 Temmuz alçak darbe girişimi sonrasında tahminleri vardı ama bu tahminleri gerçekleşmedi. Türkiye ekonomisi çok daha hızlı bir şekilde toparlandı, güçlü bir büyüme momentumuna girdi” dedi. Ağbal, “Yılın ikinci yarısında olumlu göstergelerin yanısıra riskler de var; OVP’de çalışmalar ekimde tamamlanacak ve büyümedeki revizyonu paylaşacağız” diye konuştu.

‘Sıkı duruş sürecek’

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, Merkez Bankası’nın, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceğini belirterek, “Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir” ifadesini kullandı.