Gündem Bunun adı vicdansızlık

Bunun adı vicdansızlık

15.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bursa’da engelli Necla D. hastaneye gitmek için tekerlekli sandalyesiyle binmek istediği iki özel halk otobüsüne de alınmadı

Bunun adı vicdansızlık

Bursa Osmangazi’de iki yıl önce kas hastalığı nedeniyle tekerlekli sandalyeye mahkum olan Necla D.’nin (47) tedavi için haftada iki gün B46 hat numaralı özel halk otobüsüyle Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne gitmesi gerekiyor. Ama geçen gün iki özel halk otobüsü de Necla D.’yi almadı. Engelli kadının otobüslere alınmadığını gören bir yolcu, olayı telefonuyla görüntüledi. Görüntülere göre, Necla D. kendisini almadan duraktan ayrılan B46 hat numaralı halk otobüsü şoförünün arkasından seslendi.

Haberin Devamı

‘Gaza basıyorlar’

Yüzde 83 engelli olduğunu belirten Necla D. özel halk otobüsü şoförlerinin engelli rampasını açmamak için kendisini görmezden gelip duraktan ayrıldıklarını söyledi.

Necla D. şunları anlattı:

“Hastalığım gereği ömür boyu tedavi görmek zorundayım. Tedavilerim için haftada iki gün hastaneye B46 hat numaralı özel halk otobüsünü kullanarak gidiyorum. Ama B46 şoförleri, engellilerin tekerlekli sandalye ile binebilmesi için gerekli engelli rampasını açmıyorlar. Engelli rampasının açılabileceği mesafede durağa yaklaşmıyorlar. Rica ettiğim zaman gaza basıp gidiyorlar. Beni defalarca almayarak durakta bıraktılar. Defalarca BURULAŞ ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne şikayette bulundum. Bunu yapan otobüslerin plakalarını ve duraktan geçiş saatlerini bildirdim. Yaşadıklarımı anlatan dilekçeler yazdım, sonuç alamadım.”

Haberin Devamı

Öte yandan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, twitterdan yaptığı açıklamada, “Araç tespit edildi. Gerekli cezai müeyyide uygulandı. Hiçbir engelli kardeşimizin mağdur olmasına müsaade edemeyiz” ifadelerini kullandı.

‘Seninle uğraşamam’

Otobüse binince problemin bitmediğini, şoförlerle sık sık tartıştığını belirten Necla D. şöyle konuştu: “Şoförlerden biri, otobüsteki tüm yolcuların gözü önünde ‘Zaten otobüse bedava biniyorsun, bir de seninle uğraşmak zorunda değilim’ diye bağırarak onurumu kırdı. Otobüs şoförlerine ‘Biraz yaklayıp rampayı açın ki ben de bineyim’ diye rica ediyorum. Ama ‘Seni almak zorunda değilim’ deyip gidiyorlar. Bu sorun, sadece benim değil tüm engellilerin sorunu. Her insan, engelli adayıdır. İki sene önceye kadar ben de engelli değildim. Herkesten anlayış bekliyorum.”