Ege Büyük Altay'ın başarı öyküsü

Büyük Altay'ın başarı öyküsü

09.05.2018 - 23:32 | Son Güncellenme:

Yedi yıl aradan sonra Spor Toto 1. Lig’e adını yazdıran siyah beyazlılar, yönetim, teknik kadro, futbolcu ve muhteşem taraftarıyla hak ettiği şampiyonluğu doyasıya kutladı.

Büyük Altayın başarı öyküsü

Fatih Tanfer: Tüm sene teknik adamları, futbolcuları, oynanan futbolu konuşur, yazarız. Çoğu buza yazılır. Birkaçı da iz bırakır anımsanır. Yaklaşık 60 yıldır futbolun içindeyim. Seyirci, taraftar, oyuncu, yorumcu olarak. Böylesine uzun soluklu bir birikimden slogan olabilecek ne öğrendim? ‘Bir spor kulübünün başarısı, başkanının gücü kadardır.’ Altay, birbirini izleyen iki sezonda yıllar önce terk ettiği TFF 1. Lig’e geri döndü. Bu büyük bir başarıdır. O başarının yaratıcı mimarı Başkan Özgür Ekmekçioğlu’dur. Teknik birimin, futbolcuların, çalışanların emeği, alınteri elbette vardır. Lakin onlar profesyoneldir. İşleri odur. Başarının bedeli de onlara ödenmektedir. Eğer futbolcu terinin, yorgunluğunun karşılığını düzenli olarak tahsil ediyorsa başarı olasılığı ivme kazanır. Genç yaşında iki sezonda iki şampiyonluk ile adını şimdiden Altay tarihine altın harflerle kazıyan Sayın Özgür Ekmekçioğlu’nu birkez daha kutlarız. Bir İzmirli sporsever olarak da teşekkür ederiz.
Bülent Buda: Bir cumartesi günü bütün işyerleri açık, 30 bini aşkın inanmış taraftar Altay adına Atatürk Stadı’nın tribünlerini dolduruyor. Yazılarımızdan hatırlayanlar vardır. Altay’da Özgür Ekmekçioğlu başkanlığındaki yönetim, Altay’ın sportif başarısı için uğraşırken taraftar sayısının çok ciddi bir biçimde arttığını ifade etmiştik. Şampiyonluk maçında da bunun en üst noktasını gördük. Bu bir çalışmanın sonucuydu. Maça gelecek olursak, galibiyet halinde şampiyon olacağını bildiği için Altay oyun alanına bütün doğruları yansıttı. Bunlar neydi dersek;
- Zihinsel olarak maça iyi hazırlanmıştı.
- Maça hükmetti, gücünü öne çıkardı, oyun disiplininden taviz vermedi.
- İlk 25 dakika sonrası baskılı bir oyun oluşturdu. Bu yılın belkide en iyi oyununu oynayan dirençli orta sahası maç boyunca diri kaldı.
- Kendisine beraberlik yettiğini düşünüp alanından hiç çıkmayan rakibine karşı ilk yarıda oyunu kanatlara taşıyamadı. Ancak ikinci yarıda güçlü forvetleri ile etkili oldu. Goller, korner ve kanattan gelen ataklar sonrası oluştu.
- Agresif ve canlı yapısına irade, oyun sürekliliği de ekleyince maç boyunca oyunun ritmini istediği gibi ayarladı.
- Altay şampiyonluk maçında gerçekten şampiyon gibi oynadı. Kimsenin kafasında kuşku bırakmayacak ölçüde 3 golle 3 puanı aldı.
- Bu iki yılda iki üst lige çıkmak doğru yönetim anlayışının sonucuydu. Unutmadan söyleyelim Karşıyaka maçı sonrası yanımızdan büyük üzüntüyle geçen Başkan Özgür Ekmekçioğlu bu maç sonrası Spor Müdürüm Mehmet Demirtaş’a ve bana büyük bir sevinçle sarıldı. Şampiyonluk güzel şey.
Mehmet Demirtaş: Genç Başkan Özgür Ekmekçioğlu yönetimindeki Büyük Altay üst üste iki lig atlayarak büyük bir başarı örneği gösterdi hepimize. Gözden kaçmamalı ki bu işler sadece para ile olmuyor. Akıllı, doğru politikalar, yürek, inanç ve hırsı da eklediğin zaman başarı kaçınılmaz oluyor. İşte Büyük Altay Özgür Başkan ile bu sinerjiyi yakaladı. Artık Spor Toto 1. Lig’de mücadele edecek. Şampiyonlukta emeği geçenleri kutluyorum. Önümüzdeki sezon çok daha etkili bir Altay izleyeceğimizden şüphem yok. Yolun sonu Süper Lig olsun inşallah.

Haberin Devamı

Şimdi sıra Menemen'de

Bülent Buda: Her deneyim bir birikimdir. Ustalık o birikimi akılcı kullanabilmektir. Hiç umulmadık bir biçimde kaybedilen puanlarla yitirilen bir şampiyonluk duruyor önlerinde. Ders çıkarmak olası. Benzer yanlışları sürdürerek geçen yıl olduğu gibi Play Off dışı kalmak da olası. Tercih her defansında alanda koşturanlar yapar. Heyecan ile akıl kaslara güç olarak ne denli yansıtılırsa o oranda başarıya ulaşılır. Şimdi yine Play Off. Önce bu aşamayı geçmek zorundalar. Kazanacaklar, ötesini düşünecekler. Yani diyeceğim o ki ligin tamamı bitti her şey geride kaldı. Geriye bakarak, üzülerek yormayın kendinizi. Önünüze bakın adımlarınızı atmaya bakın. Başarı istendiği yere gider!
Fatih Tanfer: Menemenspor hak ettiği şampiyonluğu adeta avucunun içinden kaçırdı. İkinci oldu. Artık hedef hakkı olan TFF 1. Lig için Play Off’lar. Hayatta geriye bakacaksın. Dersler alacaksın. Ancak geriye takılı kalmayacaksın. Çünkü Menemenspor lig boyunca gördük ki hırslı, güçlü olmayı becerebilen bir takım. Rakip Keçiörengücü. Hızlı düşünen hücumcuları, yaratıcı oyuncuları, dikkatli oynayınca çok iyi defansıyla bir üst ligi hak etmektedir. Ancak 3 maçı kazanıp şampiyon olarak Menemen’e dönmelidir. Eleme maçlarında strateji çok önemlidir. Her durumda ne yapacağını iyi bilmelidir. Artık Menemen’in yapacağı şampiyonluk için gidecek, kazanacak ve o kupayı alıp Menemen’e getirecek. Çünkü onun bunu başaracak gücü var.
Mehmet Demirtaş: Sezona Süper Lig parolasıyla fırtınalar gibi başlayan Menemen Belediyespor son haftalarda yaşadığı puan kayıpları sonrası geçen sezon olduğu gibi yine Play Off’lara kaldı. Artık Spor Toto 1. Lig hayalleri için bugün Keçiörengücü ile ilk maçına çıkacak. Tahir Başkan yönetimindeki sarı lacivertlilerin oyuncu kalitesi ile bir üst ligi sonuna kadar hak ettiği kaçınılmaz. Geçtiğimiz sezondan Play Off tecrübeleri var. Gerekli dersleri ve tedbirleri alacaklarına ve Play Off’tanda olsa bir üst lige çıkacaklarına inancım tam. Aynı Altay’ın şampiyonluğunda olduğu gibi bütün İzmir’in bir şampiyonluk öyküsünde yer alması için Menemen’in yanında olması gerekli. Yürekler Menemen için atmalı.

Haberin Devamı

İki köklü çınara yazık oldu!

Haberin Devamı

TFF 2. Lig Kırmızı ve Beyaz Grup’ta yer alan Karşıyaka ve Bucaspor, bu sezon yıkım yaşadı. Maddi sıkıntıları bir türlü aşamayan iki köklü çınar düşüşe engel olamadı ve TFF 3. Lig’e geriledi.

Bülent Buda: Olan oldu, her şey geride kaldı. Ardında kocaman sorunlar yumağı bırakarak. Kimler biriktirdi, kimler vurdu kaçtı. Kimler kişisel varlığını kurumun önüne koydu. Kaç dönem elini kolunu sallayarak kırdı, çökertti ve paşalar gibi gitti. Şimdi tüm olanlardan sonra kütlesi bayağı hacimli bir tortu birikti. Yıllarca o tortu büyüdükçe kimse biz ne yapıyoruz, neler oluyor diye sorgulamadı. Günü biraz daha kötüleyerek yaşadı çekti gitti. Turgay Büyükkarcı ile arkadaşlarının bu felaketi hangi düşüncelerle teslim aldıklarına yanıt bulamıyorum. Çünkü düzelmesi olanaksız bir işe soyundular. Bu aşamada kaçınılmaz olarak eylemi bekleyeceğiz. Bir söz vardır, ‘Eylemi bilenler, söyleme boşverir’ başkan ile arkadaşlarının işi gerçekten zor.
Fatih Tanfer: Karşıyaka malesef 3. Lig’e düştü. Bundan sonra yapılacak, iyi niyetine ve en önemlisi Karşıyaka’nın sorunlarını bildiğine inandığım Turgay Büyükkarcı ve yönetiminin gerçekci bir biçimde sorunların çözümü için gayret göstermesidir. Artık Karşıyaka’da günü kurtarma zamanı geçmiştir. Geleceği kurtarma vakti geldi. Özellikle ekonomik sorunların ve yetersizliklerin önüne geçmek adına doğru adımlar atılmalıdır. Bunların da atılacağına inanıyorum veya inanmak istiyorum. Çünkü Karşıyaka gerçekten çok büyük bir camia.
Mehmet Demirtaş: Artık kahır dolu bir sezon bitti. Ahları vahları bir kenara bırakıp Karşıyaka’nın bu saatten sonra zaman kaybetmeden gelecek planlamalarına süratle başlaması ve önlerine koydukları yol haritasını faaliyete geçirmeleri gerekiyor. Zaman onların aleyhine işliyor. Bana göre şirketleşme kaçınılmaz. Bu köklü camianın kenetlenip kulübün geleceğinin önünü açması şart!

Haberin Devamı

Bülent Buda: Güzel bir şarkıdır, ‘Nasıl geçti habersiz, o güzelim yıllarım’ geçer abicim. Akar gider, tükenir elden ayaktan kesilirsin. Sonrada yazıklar olsun bana, ‘Gençliğimin değerini bilemedim...’ O yakınmalar boşunadır Hafız Efendi... İleriye doğru yaşanır hayat. Yani tek yön. Buca’nın şehiriçindeki o emektar stadında başlayan başarı yolculuğu, Buca Arena’da zirve yaptı. Ardından, ‘Filler tepişti, olan çimlere oldu.’ Koskaca, aklı başında ülkenin en iyi üniversitelirini bitirmiş, kendi alanlarında büyümüş akıllı insanlar hiç de birikimleriyle örtüşmeyen o tepişme eylemine girişince Buca ezildi, ezildi, un ufak oldu. Yılların onca birikimi sorumsuzca tüketildi. Şimdide bütünüyle yok edilme evresinde. Bunun adı ‘Tersine Evrim.’ Şimdi bakalım bu evrimi yeniden yörüngesine oturtacak babayiğitler çıkacak mı? Çocukluğumun üzüm bağlarıyla bezeli, şimdinin beton yığını Buca’sı için gerçekten üzgünüm..
Fatih Tanfer: Bucaspor son iki yılda son haftalarda tehlikeli hattan uzaklaştı ve kümede kaldı. Üçüncüde yakalandı ve bir puan farkla küme düştü. Bu genç ve yetenekli oyuncu yapısını bildiğimiz için gerçekten insan üzülüyor. Güzel bir laf vardır ‘Hep aynı şeyleri yapıp, farklı sonuçlar beklemek mümkün değildir.’ Adım adım bu noktaya gelindi. Süper Lig görmüş futbol akademileriyle öne çıkan Bucaspor ne yazık ki 90. yılında 3. Lig’e düştü. Hiç buraları hak ediyor muydu?