Gündem Büyük kentlerde kıyasıya rekabet

Büyük kentlerde kıyasıya rekabet

08.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul, Ankara ve İzmir’de tüm partiler vitrine ağır toplarını çıkardı. Bu kentlerde yaşanacak yarışta, Güllüce, Pavey, Önder, Akdoğan, İhsanoğlu gibi isimler yer alıyor.

Büyük kentlerde kıyasıya rekabet

Aday listelerinin netleşmesiyle birlikte gözler liderlerin seçim bölgeleri ve son seçimlerde kritik sonuçlar çıkan illere çevrildi. Başbakan Davutoğlu Konya’dan, MHP lideri Başkanı Bahçeli Osmaniye’den aday olarak seçim bölgelerini değiştirmezken, CHP ve HDP liderleri ise “tebdili mekan” yaptı. Davutoğlu, 2011’deki gibi Konya 1. sıradan aday oldu. Konya’da Ak Parti’nin en güçlü rakibi olan MHP, iki dönemdir milletvekili olarak görev yapan Mustafa Kalaycı ile yarışa katılıyor. Bu kentte üç dönemdir parlamentoda bulunan Atilla Kart’tan vazgeçen CHP; ön seçimden galip çıkan Dr. Mustafa Hüsnü Bozkurt ile oy arayacak.
Baykal’ın sağ kolu çıktı
İzmir 2. bölgede ön seçime giren, 1. sırayı kadın adaya verdiği için 2. sıradan aday olan CHP lideri Kılıçdaroğlu, aday olduğu bölgede listesini PM üyesi Zeynep Altıok, eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, milletvekili Mustafa Balbay ve merkez sağın güçlü isimlerinden Aytun Çıray ile destekledi. Ak Parti ise İzmir’de Borsa İstanbul Başkanlığı’ndan istifa eden Mustafa İbrahim Turhan ile yarışacak. Ak Parti listesinde mevcut vekillerin yanı sıra Tunceli Üniversitesi’nin eski rektörü Durmuş Boztuğ ve eski CHP MYK üyesi Savcı Sayan da yer alıyor. İhraç edildiği CHP’nin genel başkanına rakip olan Sayan’ın, Deniz Baykal’ı TBMM’deki makamında ziyaret ettiği biliniyor. Kürt ve Alevi nüfusun yoğun olduğu Menemen, Konak ve Bayraklı’nın bulunduğu 2. bölgede, HDP, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Müslüm Doğan’ı liste başı yaptı. MHP ise mevcut milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu ile bölgede oyunu artırmayı amaçlıyor. Bahçeli Osmaniye’de, iç güvenlik paketi görüşmelerinde kavgacı üslubuyla dikkat çeken Ak Partili Suat Önal ile yarışacak. CHP, ön seçimden birinci çıkan Nihat Çerçi ile Bahçeli’nin karşısına çıkacak.
İstanbul’un Anadolu yakasını içeren 1. bölgede partinin “Türkiyelileşme” söyleminin mimarı, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aldığı oyla partinin ülke barajını geçebileceğini gösteren HDP Eşbaşkanı Demirtaş’ın en ciddi rakibi Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce oldu. Ak Parti bu bölgede mevcut milletvekillerinin yanı sıra MKYK üyesi Osman Can ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak ile oyunu korumayı hedefliyor.
CHP İstanbul 1. bölgede Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey, Genel Sekreter Gürsel Tekin ve Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi’yle yarışıyor. Bu bölgede emekli müftü İhsan Özkes ile merkez sağın sembol isimlerinden İlhan Kesici, muhafazakar oyları çalmaya çalışacak.
İhsanoğlu liste başı
Şişli ve Beşiktaş’ın bulunduğu İstanbul 2. bölgede AB Bakanı Volkan Bozkır, Ayşe Nur Bahçekapılı, Ekrem Erdem, Ak Parti’nin kozu olacak. CHP ise bu bölgede avukat Selina Doğan’ı, Kürt oyları alabilmek için Sezgin Tanrıkulu’nu aday gösterdi. CHP’nin Alevi aday göstermediği bölgede HDP, Alevilerin sembol isimlerinden Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker, avukat Filiz Kerestecioğlu ve akademisyen Sezai Temelli ile CHP’den oy çalmayı hedefliyor.
Eski Balyoz sanığı Dursun Çiçek ve eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün bu bölgede olmasından rahatsız olan CHP’nin sol kanadının HDP’ye yönelebileceği belirtiliyor. MHP ise cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP tabanının sahip çıktığı Ekmeleddin İhsanoğlu’nu bu bölgede liste başı yaptı.