Dünya Büyük koalisyon için adım atıldı

Büyük koalisyon için adım atıldı

13.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Almanya’da Hristiyan Demokrat Parti (CDU) ve Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) yanı sıra Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD), 7 Ocak’ta başlayan ön görüşmelerinin tamamlanması sonrasında koalisyon hükümeti için asıl görüşmelere geçme kararı aldıkları açıklandı.

Büyük koalisyon için adım atıldı

SPD lideri Martin Schulz, nazik geçen ön görüşmeler nedeniyle CDU Genel Başkanı ve Şansölye Angela Merkel ile CSU Genel Başkanı Horst Seehofer’e teşekkür ederek ön görüşmelerin sonucunu “mükemmel bir başarı” olarak niteledi.
Merkel de çok sıkı, ciddi ve derin ön görüşmelerde bulunduklarına dikkati çekerek, “Hazırlanan sonuç belgesi ne kadar ciddi çalıştığımızın ve bu yasama döneminde gelecek 10 yılda ülkemizde en iyi şekilde yaşanması için gereken koşulları hazırlamamız noktasında nasıl çalışacağımızın da bir göstergesi” ifadesini kullandı.
Türkiye mutabakatı
CDU/CSU ile SPD’nin anlaşmaya vardığı ön sözleşmede yeni hükümetin Türkiye politikası ayrı bir başlıkla yer alıyor. “Türkiye” başlığıyla yer alan maddeye göre AB sürecinde Ankara ile yeni fasıl açılmayacak ve açılan fasıl kapanmayacak.
Belgede “Demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları durumu kötüleştiği için (AB) müzakerelerde açılan fasıl kapatılmayacak yeni bir fasıl da açılmayacak. Türkiye gereken yükümlülüklerini yerine getirmediği sürece vize serbestisi olmayacak ve Gümrük Birliği güncellenmeyecek” şeklinde ifadeler yer aldı.