Gündem Büyük şehirlerde kar beklentisi az

Büyük şehirlerde kar beklentisi az

17.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Prof. Dr. Şen’e göre, yapılaşma yüzünden bu yıl da şehirler az kar yağışıyla karşı karşıya kalacak. Şen “İstanbul’da 3-4 kere güzel kar yağışı olur. Şehrin kuzeybatısında kışı tam olarak yaşayacağız” dedi.

Büyük şehirlerde kar beklentisi az

Bu yıl kış nasıl geçecek? Çok kar yağar mı? Hangi bölgeler daha çok yağış alır? Uzmanlara göre özellikle Türkiye’nin batısında yaşayanlar bu kış üşümeyecek. Yağışların Kasım ve Aralık aylarında ortalama değerlere uygun seyredeceğini aktaran İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Şen’e Prof. Dr. Orhan Şen, “Yeni yılın ilk 3 ayında ise yağışlar ortalamanın biraz üzerinde gerçekleşecek. Nisan-Mayıs’ta da ortalamanın altında kalması öngörülmekte.

Haberin Devamı

Şehirlerin dışında kırsal alanda kar yağışının biraz fazla olacağını anlıyoruz. Büyük şehirlerde “ısı adası” etkisinden dolayı fazla kar yağışı beklememek gerek. Bu sene Anadolu’da Ocak’tan itibaren kar yağışı fazlalaşır. Türkiye normal bir kış geçirecek fakat Marmara’nın doğusu ve Batı Karadeniz bölgesinde kar yağışının bu kış daha fazla olacağı anlaşılıyor. Ancak şöyle bir durum dikkati çekiyor; özellikle doğuda sıcaklıklar biraz yüksek görülüyor. Aşırı dondurucu soğuklar olmayacak gibi. Bu, kar yağışının fazla olması demektir çünkü kışın sıcaklık çok düşük olmaz ise kar çok yağar” diye konuştu.

‘Dondurucu soğuk yok’

Meteroloji Genel Müdürlüğü Analiz ve Tahminler Şube Müdürü Ahmet Uçar da, bu yıl sıcaklıkların normallerin üzerinde seyrettiğini ifade ederek, “Önümüzdeki 3 ayda yurdun kuzeydoğu kesimlerinde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin 0,5 ila 1 derece üzerinde olacak. Türkiye’de son 11 aydır aylık ortalama sıcaklıklar normallerin üzerinde seyretmektedir. Önümüzdeki kış mevsiminde de fazla olmamakla birlikte yine ortalamanın biraz üzerinde sıcaklık yaşanacak. Dünyanın birçok kesminde bu yıl sıcaklıklar bu yıl ortalamaların üzerinde seyrediyor” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Hava sıcaklıklarının yüksek yağışın az olması barajların doluluk oranını da etkiledi. İstanbul’da barajların su seviyesi yüzde 50’nin altında. Bu seviyenin yükselmesinin Aralık-Ocak yağışlarına bağlı olduğuna dikkat çeken meteoroloji uzmanı Prof. Şen, “Yağışı bol olan mevsimde olmamıza rağmen 10 gündür Türkiye’de yağış yoktu. Bu da, küresel ısınmanın meydana getirdiği iklim değişiminden ne derece etkilendiğimizin göstergesi. 20 gündür ortalamaların altında yağış var. Bahar aylarında yağışlar az olursa risk artabilir ama susuz kalmayız. Aralık-Ocak bol yağışlı geçerse eksiklik kapatılır” dedi.

Havalar ısınıyor

Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun, soğuk ve yağışlı havaların bugünden itibaren Türkiye’yi terk edeceğini açıkladı. Kışın Türkiye’de yaşanması muhtemel hava olaylarını değerlendiren Coşkun, “Yurdumuz üzerindeki soğuk ve yağışlı hava sisteminin bugün ülkemizi terk etmesini öngörüyoruz. Buna karşın hafta sonundan itibaren batı bölgelerimizin Orta Akdeniz üzerinden gelen ılık ve yağışlı havanın etkisine gireceğini tahmin ediyoruz” dedi. - ANKARA A.A.