Gündem Büyükada’nın altı üstü sanat

Büyükada’nın altı üstü sanat

04.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bienal bu yıl tarihinde ilk kez Büyükada’daki mekânlarda eser sergiliyor. Dün düzenlenen bir basın toplantısıyla tanıtılan mekânlar arasında Troçki’nin bir dönem yaşadığı ev de var

Büyükada’nın  altı üstü sanat

İKSV’nin düzenlediği İstanbul Bienali ilk kez Büyükada’da yer alan eserleri de kapsıyor. Birbirinden ilginç mekanlardaki eserlerle ada, dev bir sanat sergisine dönüşüyor. Dün düzenlenen bir basın toplantısıyla tanıtılan mekânlar arasında Büyükada Halk Kütüphanesi, Splendid Palas Oteli, Rizzo Palas, Mizzi Köşkü, Çankaya 57, Troçki Evi ile bienal süresince iskelede kalacak Kaptan Paşa Deniz Otobüsü yer alıyor. Marcos Lutyens, deniz otobüsünün içini hipnoz seanslarının yapılacağı bir mekana çeviriyor. Büyükada Halk Kütüphanesi’nde ise Merve Kılıçer’in mitolojiden günümüze kadına yüklenen anlamları araştırdığı gravür serisi yer alıyor. Ancak en çok merak edilen eser Adrian Villar Rojas’a ait. Genç sanatçı, Troçki’nin bir süre yaşadığı evin önündeki denize yerleştirdiği hayvan heykelleriyle bienale katılıyor.

Haberin Devamı

Splendid Palas Oteli’nde bienali şekillendiren Carolyn Christov-Bakargiev, Orhan Pamuk ve sanatçı William Kentridge’in katıldığı bir konuşma düzenlendi. Konuşmanın başında Pamuk, çocukluğundan bu yana yazlarını Büyükada’da geçirdiğini ve turizmin git gide artmasının sorun olduğunu söyledi.

Konu ‘Balık tutmak’

Konuşmada birbirlerinin eserleri üzerinde duran Orhan Pamuk ve Kentridge’e Christov-Bakargiev soru ve yorumlarıyla katıldı. Ardından üçlü, konuşmada balık tutmaktan bahsetti. Christov-Bakargiev, “Bugünkü konuşmanın başlığı balık tutmak. Troçki adada balık tutmaktan çok hoşlanıyordu. Sürgünde her an öldürülebilecek birinin tekneyle sakince balığa çıkması çok etkileyici” dedi. Kentridge ise balık tutmanın bilinç ve biliçaltı ilişkisine benzediğini söyledi. Orhan Pamuk da buna yanıt olarak, “Hemingway’in ‘İhtiyar Adam ve Deniz’ kitabını tekrar tekrar okuyorum. Bu kitap için balık ya da balıkçı hakkında değil Hemingway’in kendisi hakkındadır denir. Burada sabırla devam eden bir balıkçı vardır. Yazarın sabrı da böyledir” dedi.

Haberin Devamı

Bienal kamuya açık ücretsiz çok sayıda konuşmayla 1 Kasım’a dek sürecek.