Cadde Ahmet Özhan, Cerrahi Tekkesi'nin postnişini oldu

Ahmet Özhan, Cerrahi Tekkesi'nin postnişini oldu

26.09.2022 - 11:02 | Son Güncellenme:

Türk Sanat Müziği sanatçısı Ahmet Özhan (72), Ömer Tuğrul İnançer'in ölümünün ardından Cerrahi tarikatının yeni postnişini oldu. 17 yaşından beri Cerrahi Tekkesi'ne mensup olan Özhan'ın, tarikatının yeni postnişini olduğu haberini, İnsicam dergisinin genel yayın yönetmeni Mustafa Özel duyurdu.

Ahmet Özhan, Cerrahi Tekkesinin postnişini oldu

Yazar, hukukçu, mutasavvıf Ömer Tuğrul İnançer’in 4 Eylül tarihinde 76 yaşında vefat etmesinin ardından Pir Nurettin Cerrahi Tekkesi’nin yeni postnişini Türk Sanat Müziği sanatçısı Ahmet Özhan oldu. Haberi, İnsicam dergisinin genel yayın yönetmeni Mustafa Özel, Twitter hesabından duyurdu. 

Haberin Devamı

Mustafa Özel, paylaşımında; "Ömer Tuğrul İnançer efendinin vefatının ardından Şeyh Nurettin Cerrahi Tekkesi'nin yeni postnişini, Ahmet Özhan olmuş" ifadelerini kullandı.

Ahmet Özhan, Cerrahi Tekkesinin postnişini oldu

17 YAŞINDA TANIŞTI

Ahmet Özhan, Fatih Karagümrük’teki Cerrahi Tekkesi’nin son postnişini olan Ömer Tuğrul İnançer’in uzun yıllar talebeliğini ve vekilliğini yaparken İnançer’in dergâhta bulunmadığı zamanlarda meşki yöneten isimdi.

Ahmet Özhan, bir röportajında 17 yaşından beri Ömer Tuğrul İnançer’in talebesi olduğunu belirterek; “Ağırbaşlı, düşünceli, ölçülü, dengeli yani yaratılıştan öyle doğmuştu o. Bütün hayatımın umurlarını, evlenmemi, ayrılmamı, her şeyimi ona söylerdim. Ondan sonra o ne lazımsa yapardı” demişti.

Ahmet Özhan, Cerrahi Tekkesinin postnişini oldu

POSTNİŞİN NEDİR?

Haberin Devamı

Postnişin kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir.Postnişin kelimesi Farsça kökenlidir.TDK'ya göre postnişin kelimesi anlamı; "Postta oturan, tekkenin şeyhi olan kimse" demektir. Postnişin kelimesi, tarihte bilinen ilk kez "makam sahibi, Mevlevilikte bir rütbe" anlamıyla Ahmet Vefik Paşa'nın, Lugat-ı Osmani (1876) eserinde yer almıştır.

1703 YILINDA KURULDU

Cerrahiler’in Karagümrük’teki Canfeda Camii Sokağı’nda bulunan dergâhı, Sultan III. Ahmed tarafından 1703 yılında Nureddin Cerrahi için yaptırıldı. Tekkede tevhidhane, türbe, erkekler ve kadınlar bölümü bulunuyor. Toplantılara Japonya, İtalya, İngiltere ve ABD’deki müritler de zaman zaman katılıyor. Cerrahi Dergâhı’nın takipçileri arasında Gökhan Özoğuz, Mazhar Alanson, Hasan Kaçan, Kadir Çöpdemir, Ahmet Özhan ve Ali Taran gibi isimlerin olduğu iddia edilmişti.