Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Taşıyıcı annelik Ukrayna, Rusya, Gürcistan, Belçika, ABD, Brezilya, Güney Afrika ve Kıbrıs’ta yasal, ama Türkiye’de değil... Çünkü Türk Hukuku’nda doğurulan çocuğun soyu kesinlikle doğumu yapan kadına bağlıdır. Yani hukuki çerçevede durum ne olursa olsun, bir çocuğun annesi onu doğuran kişidir.

Dünyaya erkek gelen sonradan kadınlığı tercih Selin Ciğerci, anatomik yapısı nedeniyle hamile kalıp, doğum yapması olanaksızken nasıl anne oldu?

Türkiye’de yasal bir değişiklik olmadı, ama Selin Ciğerci günün sonunda amacına ulaştı.

Haberin Devamı

Önce süreci, ardından Ciğerci’yle Çıra’nın bu konudaki son söylediklerini aktaracağım. Böylece yasal açıdan mümkün olmayan bir şeyi ‘yasal yollardan’ nasıl başardıklarına bakalım.

Selin Ciğerci, Gökhan Çıra’yla evliyken ısrarla, “Anne olacağım” deyince, kadın doğum uzmanları, hamile kalıp, doğum yapmasının olanaksız, hukukçular ise Türkiye’de yasak olduğu için çiftin ‘taşıyıcı anne’ kullanıp, çocuk sahibi olamayacağını açıklayınca konu kapanmıştı.

BU BEBEĞİN ANNESİ KİM

‘Taşıyıcı anne’ 

2019’da evlendiği Selin Ciğerci’den 2021’de boşanıp, 16 Mayıs 2022’de tekrar evlenen ve 2 Eylül 2022’de ikinci kez boşanan Gökhan Çıra, bir bebekle fotoğrafını paylaşıp “Baba” olduğunu yazınca, ‘taşıyıcı anne’ konusu yeniden gündem oldu.

İnsanlar sosyal medyada Çıra’ya, “Babası tamam da, annesi kim?” diye sormaya başlayınca, ilk yanıt eski eşten geldi. Instagram’da yayınladığı bir dizi video’yla yasal yollarla bebek sahibi olduklarını vurgulayan Selin Ciğerci, şunları söyledi:

“Bir kerecik konuşacağım ve daha da konuşmayacağım. Bunun üzerinden nemalanmak isteyen çok insan var. Ben hep anne olmak istediğimi ve olacağımı söylüyordum zaten. Evet anne oldum, siz de teyzesiniz. Beni tebrik edebilirsiniz. Ağlamam asla, ben güçlü bir kadınım. Eski eşimle evliyken bir yola başvurmuştuk. Evlat edinmek için başvurularımız kabul edildi.”

Her şey legal!

Gökhan Çıra’yla barışıp, üçüncü kez nikâh masasına oturacakları iddiasını, “Barışma gibi bir durum yok” diyerek, yalanlayan Ciğerci, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çocuk bende kalacak, istediği zaman eski eşim gelip, görebilecek. Her ayrı anne ve baba gibi... Ben çocuğumun geleceği için her şeyi önceden ayarlayabilirim. Çocuğumu İngiltere’de ya da burada büyütüp, okutabilirim. Eğer siz bana bu şekilde davranırsanız, ben çocuğumu alıp gitmek zorunda kalırım. Ben ülkemi çok seviyorum. Kimseden bir korkum yok. Etrafımda para ve servetten dolayı çok düşman var ama ne olursunuz beni bir salın. Ben kızıma bakmak istiyorum. İsmi ‘Saadet Selenay Çıra’. Eski eşimle beraber başvurduğumuz için onun soyadı var. Gizli kapaklı yapılan bir şey yok, her şeyim legal. Ağlamamak için kendimi zor tutuyorum. Kızım hafta içi yanıma gelecek. Kendimi iyi hissettiğim zaman belki bir fotoğraf paylaşırım.”

Haberin Devamı

Gözdağı verdi!

Gökhan Çıra ise haklarında eleştiri yapanlara, “Bizi çocuğumuzla denemeye kalkmayın. Neler yapabileceğimi tahmin bile edemezsiniz” diyerek, gözdağı verdi ve ekledi:

“Bebeğimin annesi Selin Ciğerci. Bu durumdan kendine pay çıkarmaya çalışan insanlar var. Sakın bizi çocuğumuzla denemeye kalkmayın. Kızım için neler yapabileceğimizi, neler yapabileceğimi aklınıza bile getirmek istemezsiniz. Ben kızım için üzülürsem, neler yapabileceğimi o konuşanlar tahmin etsin. Bir anne ve baba, evlatları için yaşar. Sakın ama sakın kızımın annesini geçmişiyle ilgili ve kızımızla ilgili vurmaya kalkmayın. O zaman karşınızda beni bulursunuz! Hem de hiç beklemediğiniz gibi bulursunuz, haberiniz olsun.”

Haberin Devamı

Gökhan Çıra, “Bir anne ve baba, evlatları için yaşar” derken haklı, ama o çocuğu Selin Ciğerci doğurmadığına göre, gerçek anne niye yok ortada?

Saadet Selenay’ı taşıyıcı bir anne mi doğurdu, yoksa devlet onu size evlatlık mı verdi?

İnsanların yanıtını merak ettiği soru bu..

BU BEBEĞİN ANNESİ KİM

Adli soruşturma başlatıldı

Selin Ciğerci’nin Gökhan Çıra’yla evliyken evlat edinmek için yaptıkları başvurunun kabul edildiği, her şeyin legal olduğu beyanı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yaptığı açıklamayla yalan oldu. İşte dün akşamüzeri yaşanan son dakika gelişmesiyle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nin yazılı açıklaması: “Basında ve sosyal medyada ‘Selin Ciğerci’nin evlat edindiğine ilişkin’ haberler ve paylaşımlarla ilgili açıklama yapılması gereği duyulmuştur. Haberde ismi geçen Selin Ciğerci ve eski eşi Gökhan Çıra tarafından Bakanlığımıza evlat edinme konusunda resmi herhangi bir başvuru yapılmamıştır. Cumhuriyet Başsavcılığına, habere konu iddiaların araştırılması, olayın tarafı olabilecek ilgililer hakkında adli soruşturma ve çocukla ilgili sosyal inceleme yapılması adına gerekli tüm tedbirlerin alınması için başvuruda bulunulmuştur.”

GÜNÜN SÖZÜ

“Bir erkeğin merhametini sevin. Yakışıklılık geçer gider. Para; mal, mülk tükenir, ama merhamet kalıcıdır. Ve bir erkeğe en çok merhamet yakışır.” (Tomris Uyar)