Ali Tufan Koç

Ali Tufan Koç

alitufankoc@gmail.com

Tüm Yazıları

Başlık kulağa gayet heyecanlı, son derece seksi geliyor değil mi? Paris, şehvet ve hedonist hazlar... Daha fazla kudurtmadan uyarayım: Dirhem ‘seks, uyuşturucu, rock’n roll’ üçlüsü yok. Peki, nasıl?

Paris sabahına şiddetli baş ağrısı ve midede tuhaf kıvranmalarla uyanmak bir parti insanı için olağan. Gecenin 10’unda yatağa devrilmiş, alkol almamışsanız bu işte bir terslik olmalı. Geceden kalmama sebep başka türlü bir hedonist hazlar silsilesi... Günün yarısını yemek ve içmekle, diğer yarısını da ne yiyip içeceğini düşünerek geçiriyorsanız, Paris’te yaşayacağınız en şehvetli deneyimlerden biri yemek-içki kitaplarına dair ödül törenine katılmak, ertesi gün fuar alanı karışlamak olabilir.

Haberin Devamı

Tecrübeyle sabit
Elinize aldığınız her kitaptan tasarım damladığı bir fuar alanından bahsediyoruz. Mevzuyu başa saralım... Eve, mutfağa dönelim. Kabaca bir hesap yapın.
Evinizde yeme-içmeye dair kaç kitap var? Bunlardan kaçı mutfakta dekor niyetine, kaçı sehpa üzerinde karıştırmalık amaçlı duruyor? Kaçının sayfalarında yemek pişirirken sıçramış soslar var, kaçınınki jilet gibi pırıl pırıl?
Yemek kitapları modern hayatın fetiş objesi, hedonist unsuru. Tasarım, şık, parlak, sanatsal olana duyulan merak yemek kitabını işlevselliğinden çıkardı, yarı kült yarı seksi bir objeye dönüştürdü.
Gourmand Dünya Yemek Kitaplar Ödülleri’nin kurucusu ve vakıf başkanı Edouard Cointreau’nun yerinde bir tespiti var: “Dünyada kitap satışı hızla düşüp, ibre ekitaplara doğru yönelirken yemek kitaplarına rağbet hızla artıyor.”
Brezilya ve Çin’de yemek kitapları satışı geçen yıla nazaran yüzde 30 arttı. Türkiye’de yemek kitapları reyonları her gün daha da genişliyor.
Evde yemek pişirme alışkanlığı git gide azalırken yemek kitaplarındaki artışın alt metni şu: Yemek kitapları, içindeki tarifler için değil, bir sanat ve tasarım objesi olarak alınıyor. Emine Beder dönemi çoktan gitti, bitti.

‘Rakı Ansiklopedisi’ne ödül
Fuar açılışından bir gece önce dünyanın en iyi yemek ve içki kitaplarına ödüller verildi. Adaylar arasında milli meselemiz haline gelmiş rakı hakkında hazırlanmış en kapsamlı kitap Rakı Ansiklopedisi de var. Ödül töreni Paris’in buram buram kitsch’lik akan tiyatro salonlarından birinde. Ortada ne yemeğe dair bir kırıntı, ne de kitaba dair ipucu var. Türkiye’de sıkıysa yap böyle tıfıl, tam takır kuru bakır organizasyon! Tefe koyup çalarlar adamı.
Peru, Hollanda, Çin ve Patagonya’dan kelimelerle yemek pişirip harflerle içki içen yüzlerce kişi salonu doldurmuş, ödüllerin açıklanmasını beklerken spirits (Distile Alkollü İçkiler) kategorisinde ödülü ‘Rakı Ansiklopedisi’nin alması pek de sürpriz olmuyor.
Cointreau, ‘Rakı Ansiklopedisi’ni kendi ülkesi dışında pek bilinmeyen bir içki hakkında yazılmış en kapsamlı kitap olarak sunuyor. Jüri belli ki lokal bir tat hakkında yapılmış bu kadar derin bir çalışma karşında etkilenerek ödüle layık görmüş.
Oysa, kitabı hazırlayan Erdir Zat’ın da dediği gibi, kitapta bin 775 maddede özetlenen rakının, 500 yıllık tarihi ve Balkanlara, Ortadoğu’ya yayılmış kültürü var. Erdir Zat, memlekete rakı içmenin adabını öğretmiş Vefa Zat’ın oğlu.

Haberin Devamı

PARiS’iN EN TAHRiK EDiCi, ŞEHVET UNSURU GECESi

Haberin Devamı

LİKÖR GİBİ ADAM: COINTREAU

* Vakfın kurucusu, aynı zamanda gecenin sunucusu Edouard Couintreau, Fransa’nın önde gelen, Avrupa’nın sayılı aristokrat ailelerinden. Soyadı karakterine yansımış, likör gibi adam. Son derece sakin ve sofistike bir tavırla, altı farklı dilde geceyi sundu.
* Soyadını gözünüz bir yerden ısırıyor olabilir. Kokteyl insanının yakından bildiği, margaritha ve cosmopolitan gibi kokteyllerin yapımında kullanılan portakal likörü Cointreau, bu soylu ailenin ürünü. Ailenin uzaktan akrabaları arasında Remy Martin de var.
* Ramazan aylarını Ortadoğu’da, müslüman ülkelerinde geçirerek yöresel lezzetler kovalıyor. Türk mutfağına son derecek hakim. Yakın dostlarından biri de Sahrap Soysal. Her fuara bizzat davet ediyor kendisini. Soysal’ın keşkekine bayılıyor.

GECEDE SABANCI HAVASI

* Gecede ödül alan ikinci Türk, Özdemir Sabancı’nın gelini, Demir Sabancı’nın eşi Aslıhan Sabancı’ydı.
* Eski Türkiye güzeli, geçen sene çıkardığı ‘Glütensiz Gurme Lezzetleri’ kitabıyla sağlık kategorisinde ödül alırken, dantelli siyah elbisesi içinde son derece şık, zarif ve Sabancı’ydı.