Cadde Aşırı su kaybı kramp nedeni

Aşırı su kaybı kramp nedeni

07.07.2009 - 12:16 | Son Güncellenme:

.

Aşırı su kaybı kramp nedeni

MUĞLA Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Fahri Tuna, aşırı sıcakların etkisiyle meydana gelebilecek sıvı kaybının kramplara neden olabildiğini söyledi. Dr. Tuna, özellikle denizde ve havuzda yüzerken oluşabilecek kramplara karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu.

Dr. Fahri Tuna, Muğla'da sıcakların giderek arttığını, buna bağlı olarak sıcak krampları, sıcak bitkinliği ve sıcak çarpması vakalarının görüldüğüne dikketi çekti. Sıcak kramplarının vücuttaki aşırı terleme ve buna bağlı tuz kaybı nedeniyle oluştuğunu kaydeden Dr. Tuna, “Genellikle bacaklarda ve karın bölgesinde kasılmalar, bulantı, kan basıncında düşme ve hızlı nabız artışı şeklinde belirtileri vardır. Bunun asıl nedeni vücuttaki sodyum kaybıdır” diye konuştu.

Bu durumda hastayı serin ve gölge bir ortama almak gerektiğini ifade eden Dr. Fahri Tuna, “Hasta sırt üstü yatırılmalı. Bulantısı çok fazla değilse, içebilecek durumdaysa bir veya iki bardak tuzlu sıvı verilebilir. Ağızdan sıvı alamayacak kadar bulantısı varsa serum tedavisi yapılmalı” dedi.

Kramp giren ve ona yardımcı olan kişinin çok sakin ve sabırlı olmasını öneren Dr. Tuna, “Heyecan, kas krampını beş kat artırır. Eğer suda yalnızsanız durum biraz daha ciddi olabilir. Bu nedenle hemen sırt üstü uzanıp kramp girmiş baldırı ters yönde yavaş yavaş gerin. Bu esnada kollarınız yanlarda, yelpaze hareketiyle sırt üstü yüzerek sakin sakin kıyıya ulaşmaya çalışın. Kramp girmiş kasa kesinlikle masaj yapılmamalı” diye konuştu.