Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İlk filmi ‘Sivas’ ile Venedik’e giden Kaan Müjdeci, jüri özel ödülünü, küçük oyuncusu Doğan İzci de uluslararası sinema yazarlarının en iyi erkek oyuncu ödülünü aldı. Şahane haber...
Yozgat’tan sinemaya tutkun bir çocuk çıkmış, hayallerinin peşine düşmüş ve kazanmış...
Sinemamızın 100. yılını kutlarken sahiden Türkiye sineması diye bir şeyden söz edeceksek artık, belli ki bozkırdan yeşerecek o... Film bir de ‘bozkırın tezenesi’ Neşet Ertaş’a armağan, ne güzel...
Ama bence Kaan Müjdeci cephesinden gelen asıl müjde; ilk filmi böyle önemli bir festivale seçilirken ne olduğunu şaşırmayan, festival direktörü Alberto Barbera kendisini yere göğe koyamazken utanan, sevincini söylemeye bile çekinen, “Utanıyorum yetenekli olduğum söylenince” diyen; sahici, açık, net bir yönetmen kazanma- mız. Bu arada Barbera’ya ‘En İyi Direktör’ ödülü olarak bir tahta aslan hediye etmesi de ayrıca ne sevimli bir harekettir...
Radikal’den Erkan Aktuğ festivale gitmeden önce sormuş, “Gelecek için ne hayaller kuruyorsunuz?” diye, “Eski sevgilimi düşünüyorum, yeni sevgilim kim olacak acaba, onu merak ediyorum” gibi bir cevap almış.
Bir de işte yeni senaryosu varmış, onu çekecekmiş hemen.
Hakikaten zor bulunuyor yetenek, zeka ve alçakgönüllülük bir bedende. Şişik egolar diyarında da iyi geliyor insana, bu kendini ve çektiği filmi deli gibi önemsemeden sahiden ‘işine bakan’ insan modeli.
İki kez kutluyorum, Kaan Müjdeci’yi.

Haberin Devamı

ALABORA’DAN ŞOK HABER!

Sabah sabah internet sitelerinde ‘Memet Ali Alabora’dan şok karar!’ başlıkları...
“Ne oluyor” diye panikle tıkladım, bir süredir Alabora’dan gelen haberler yürek hoplatır oldu...
Bu seferki şok, başkanı olduğu Oyuncular Sendikası’nın yönetimini devretmesiymiş. Şok geçirecek bir durum yok; sendikanın olağan genel kurulu var ve yönetim değişiyor, olay bu.
Yeni yönetime başarılar dileyelim önce, sonra Memet Ali Alabora’nın sırf bu sendikanın kurulmasındaki çabalarıyla bile ne kadar takdiri, övgüyü hak ettiğini hatırlayalım.
Ve dönüp bakalım...
Gezi olaylarında anlamsızca hedef gösterilen bir genç oyuncunun nasıl sessizce sahneden çekildiğine...
Bu ülkede hepimizin gözünün önünde böyle bir şey yaşandı. Filmlere konu olacak kadar tuhaf bir şey. Bir tiyatro oyunu her şeyin müsebbibi sayıldı. O oyunun yönetmeni sırf bu yüzden darbe girişimcisi ilan edildi. Hepsi bir anda oldu, şimdi biz yurtdışından Memet Ali Alabora’nın haberlerini alıyoruz ara sıra.
Hayır asıl şok haber bu değil mi sizce de?

Haberin Devamı

GARAJİSTANBUL SEZONU AÇIYOR

Şimdi lafı evirip çevirip “Nuri Harun Ateş diye bir kontrtenor varmış diyorlar”a getirecek halim yok.
Kendisinden şan dersi aldığım bilinen bir gerçek çünkü. Ama sırf yakınız diye ondan söz etmemek de olmaz.
O yüzden, Garajistanbul sahnesinin yeni sezonu bu cumartesi Nuri Harun Ateş konseriyle, kendisinin deyişiyle ‘konseriyatttıyla’ açıyor olduğunu duyurayım.
Bilen bilir, bilmeyen çok şey kaçırmıştır, acayip bir repertuvarı vardır kendisinin; aryalardan popa, Napolitenlerden Türk sanat mukisikisine şahane bağlanıveren.
Ve her sene sadece yeni şarkılar değil, yepyeni bir sahne düzeni ve kostümlerle de hazırlanır konserlerine. Geçen yıl lunaparktı mesela sahnesi, atlı karıncalar arasından sesleniyordu dinleyicilerine. Bu yıl bir çizgi roman atmosferinde muhtelif sürprizlerle geliyor. Benden söylemesi...