Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bu parti iktidar olur


Mirkelam, artık solo çalışmalarıyla beraber Kargo grubunun da solistliğini yapacak.


Senenin ortasında enteresan bir haber almıştık müzik piyasasından: Kargo ile Mirkelam birlikte çalışmaya başlamıştı. Türk rock’ının önemli gruplarndan olduğu su götürmez gerçek olan, fakat klavyeci Serkan ve bilhassa solist Koray Candemir’in ayrılmasından sonra akıbetinin ne olacağını da merak ettiğimiz Kargo için eşsiz bir çözümdü bu.
Zira kalanlar Selim Öztürk, Burak Karataş ve Mehmet Şenol Şişli gibi iyi müzisyen olsa da, solistlerin grupların yüzü olduğu da bir gerçek. Ve evet, böyle bakınca Mirkelam’dan iyisi can sağlığı. Besteyse beste, sözse söz, sesse alası ve üstüne şahane bir sahne karizması.
Benim asıl merak ettiğim, Mirkelam’ın o kendine özgü sound’una ne olacağıydı doğrusu. Kargo severek dinlediğim bir gruptu ama Mirkelam’ın yeri ayrıydı. 'Onun için mutluluk şarkılardaki dümbelek' idi ya hani, bir sözünde pek güzel ifade ettiği gibi. O ne olacaktı? 'Tavla Beni Tavla'? 'Ah Bir Joker'? 'Elma Değil Ayva'? Utanmadan kıvırdığımız son kaleyi de kayıp mı ediyorduk?
Fakat önyargılı davranmadım ve cuma gecesi her şeyi göze alıp bu bileşimin yıl başında çıkacak olan ilk ürünü 'RRDP'deki şarkıları dinlemek üzere Beyoğlu Hayal Kahvesi’ne gittim. Bu ‘her şey’in açılımında kalabalıktan nefes alamama, sürekli ‘ilerleyelim beyler’ usulü itilip kakılma ve ne yazık ki hala kötü ses düzeni nedeniyle dinlediğinden yeterli tadı alamama var. Mekanın ses düzeniyle ilgili düşüncelerimi beş yıl kadar önce de yazmış, yetkili ağızlardan bir dolu laf işitmiştim ama üzgünüm, sahnenin tam önünde durup Mirkelam’ın ne dediğini anlamak için dudak okumak zorunda kalıyorsam burada bir sorun yok mudur?
Gelgelelim gene de duyabildiklerimden hoşnutum. Mirkelam’ın alışık olduğumuz oynak ritmlerine halel gelmediği gibi başka bir zenginlik çıkmış ortaya. Albümdeki sekiz beste de 'ortak yapım'. Sözler Mirkelam’a ait. Sony Music’ten çıkacak albümün prodüktörü Inxs, Kiss, AC/DC gibi gruplarla çalışan ünlü Marc Opitz. Albüm öncesi RRDP ile tanışmak isteyenler cuma geceleri Hayal’e gidebilirler.
Gelelim “RRDP”nin açılımına... Şarkılardan birinin adı 'Rock’n Roll Disko Parti'nin kısaltması bu. Siyasi parti mantığıyla konmuş ve tüzükle ilgili de hayli ipucu veren bir isim. Öyle ya, Mirkelam ile Kargo koalisyonundan nasıl bir şey çıkar, olsa olsa RRDP. Ve albümdeki sekiz şarkıyı da dinlemiş biri olarak söyleyebilirim ki bu parti çok oy alır.


Şarkılarla göç yolları
Hüseyin Karabey’in 'Gitmek' filmini izleyenler oyuncu Ayça Damgacı’yı keşfedip nasıl bayıldılarsa, geçen yıl kendisini 'Göçebe Şarkılar' grubunun solisti olarak Beyoğlu Araf’ta izleyenler de şarkıcılığını o kadar sevmişti. Bu sene Altın Portakal’ın kapanışında yarı Türkçe, yarı Ermenice bir 'Mavi Boncuk' söyledi, ismine uygun olarak geceye ‘damga vurdu’.
Şimdi 'Göçebe Şarkılar’ı Araf’ta arayıp bulamayanlara hoş bir haberim var, grup yolculuğuna muhtelif mekanlarda devam ediyor. Mesela perşembe akşamı İstiklal Caddesi İmam Adnan Sokak’taki Melek’te 'Göçebe Şarkılar' gecesi. Nerelerden göçüp geliyor şarkılar? Romanya, Macaristan, Makedonya, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Yunanistan, Endülüs, Meksika, İtalya, Anadolu, Trakya, Mezopotamya... Özetle 'göç etmenin bir yaşam biçimi olduğu veya göç etmek zorunda bırakılmış' kültürlerden...
Güldür güldür bir ses üstüne fıkır fıkır bir ateş topu olan, şarkı söylerken zıp zıp zıplayabilen Ayça Damgacı’nın yanı sıra vokalde Hakan Milli, gitarda İnci Sunar, kemanda Özge Metin, basta Saltuk Tukur, akordeonda Ortaç Aydınoğlu ve perküsyonda İzzet Kızıl var grupta. Bu şenlik kaçmaz.

Bu parti iktidar olur