Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Deniz kıyısından içeri girdiniz, bütün kavurucu sıcağı, güneşi arkanızda bıraktınız, birden karşınıza bir vaha çıkıyor. Mandalina ağaçları altında serin rüzgarlar esiyor, kapıdan girdiğiniz yerde mangal yanmakta. Başında muhtemelen Esra birazdan masanıza gelecek pirzolaları pişirmekte.
Yeme - içme meraklılarının yabancısı değil, Esra Şener. Yıllardır Galata Açık Mutfak’ta hiçbir yerde bulamayacağımız lezetler sunuyor. Şimdi yeni adresi Bodrum, Gümüşlük. Galata’daki mutfağını olduğu gibi aldı, Gümüşlük’teki mandalina bahçesinin ortasına taşıdı.
Bu tabii böyle söylediğim kadar kolay olmadı; aylardır hummalı bir faaliyet sürmekte Gümüşlük’te.
Romantik bir atmosfer
Ve nihayet, bayram arefesinde, yeni Açık Mutfak ‘deneme sürüşlerine’ başladı. Bir akşam yemeğine, bir de pazar kahvaltısına denk geldik biz de. Bir kere gündüz size serin bir nefes alma imkanı sunan mekan, akşamları da hasır fenerler ışığında müthiş romantik bir atmosfere kavuşuyor. Dışarıdaki hengameyi, insanların tek sıra olarak zor kat ettiği sahil boyunu geride bırakıyor, tamamen kafanızı dinlemeye hazır hale geliyorsunuz daha bahçeye ilk adımınızı attığınızda.
Bizim gittiğimiz gece, enginarlı fava yapmışlar; çok özel bir kısır, bir kabak mezesi, barbunya... Arkasından yanında acı biber reçeliyle ızgara börekler, ahtapot yahni ve şarapta kuzu...
Gümüşlük’ün balık lokantaları meşhurdur ya, hiçbirinde öyle “Aman da parmaklarımızı yedik” diyeceğiniz bir şeye rastlayamazsınız, diğerlerinden farklı bir meze yapan bile yoktur. Niye risk alsınlar durup dururken?
Daha ilk adımda Açık Mutfak, onlardan ayrılacağını ispatlıyor. Bayramdan itibaren Gümüşlük’ün yeni keşif mekanı olacak, benden söylemesi.

Haberin Devamı

Mutluluğun resmini yapmışlar

Gümüşlük’te hayatımda gördüğüm en mutlu karı - kocayla tanıştım. Kikkula’nın sahipleri Uta ve Tuna Ciner. Hititçe kayık demekmiş, kikkula. İçerisi hayal edebileceğiniz bütün renklerde kayıkla dolu.
Hepsini de Uta kağıt hamurundan yağmış. O şahane kaseleriyle, boy boy tabak çanaklarıyla birlikte...

Her şey göz alıcı
Birine bir şey soruyorsun, öteki eşini överek cevap veriyor. İkisi de diğerinin yaptıklarına hayran. İlk gördüğümde sürekli birbirlerinin gözüne bakmalarından etkilenip “Herhalde yeni sevgililer” diye düşündüğüm çiftin, kocaman oğulları ve gelinleriyle taçlanan mutluluğunun sırrı bu olsa gerek. Biribirini beğenmek, bir de sevdiği işi yapmak.
Uta emekli sanat öğretmeni, Tuna grafik tasarımcı. Almanya’dan gelmişler, beş yıldır Gümüşlük’te yaşıyorlar. Kağıttan yapılmış şahane aydınlatmalar, takılar, biblolar, hepsi göz alıcı ve biricik.
Ama en çok bu dükkandaki mutluluk, biricik. Kapıdan giren müşteri adayına “Müziğimiz fena sayılmaz, kahvemiz var, isterseniz şaraba da geçebiliriz” diye kırk yıllık dost gibi dünyalarını açan çiftin keyfi, benzersiz.
Gümüşlük’e yolunuz düşerse, Uta ile Tuna’nın masal dünyasına mutlaka uğrayın. Belki sizin de inanasınız gelir mutluluğa...