Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Eski dostların buluşacağı bir sofranın hazırlıkları sürmekte. Barbunyalar, kabak çiçeği dolmaları bir bir masada yerini alıyor, karı-koca birlikte mutfakta çalışıyor. Şahane bir mutfak, rüya gibi bir çift. İzlerken daha içi gidiyor insanın, mutluluk bu olsa gerek.

Sonra birer birer arkadaşlar geliyor, sohbetler ve kahkahalar, tam bir neşe tablosu. Herkesin birbirini çok iyi tanıdığı ve yüzde 100 güvendiği dost meclislerinden. Mi acaba?

Üç çift ve o gece yeni sevgilisini arkadaşlarına tanıştırması beklenirken yalnız gelen bir adam, toplam yedi kişi güle oynaya yemeklerini yerken biri bir fikir atıyor ortaya. Hani ‘Doğruluk mu cesaret mi?’ diye bir parti oyunu vardır, bizim kuşak için ‘Şişe çevirmece’... Ya sorulan soruya doğru cevap verir ya da o kadar dürüst olamayacaksan verilen görevi yerine getirirsin. Hah, işte onun kaçış olmayan bir versiyonu, gelen öneri: Herkes cep telefonunu masaya koyacak, gelen bütün mesajlar ve aramalar herkes tarafından görülüp duyulacak.

Bilmiyorum sizin için ne derece ürkütücü bir oyun. Diyebilirsiniz ki “Yiğidin malı meydanda olur”, o zaman hodri meydan. Zaten öyle bıçak sırtı bir konu ki, itiraz etsen bu sefer karın, kocan, sevgilin “Hayırdır, ne saklıyorsun?” diyecek. Böylece yedi arkadaşın giderek gerilime dönüşen gecesi başlıyor. Kim kimi ne kadar tanıyormuş, o ‘kara kutularda’ neler saklıymış, hep beraber izliyoruz.

TAŞLARI  YERİNDEN OYNATAN FİLM

Özpetek’in öngörüsü

Serra Yılmaz’ın ilk kez yönetmenlik yaptığı ‘Cebimdeki Yabancı’, 2016 yılında İtalya’da gişe rekorları kıran ‘Perfetti Sconosciuti/Mükemmel Yabancılar’dan uyarlanmış bir gerilim komedi.

Bugün yerli vesiyonunu sinemalarda görmemizi Ferzan Özpetek’in öngörüsüne borçluyuz, zira orijinal yapımda oynayan, kendisinin de ‘Kemerleri Bağlayın’daki oyuncusu Kasia Smutniak ona fikirden söz eder etmez, filmi izlemek ve izlediği anda da Türkiye haklarını satın almak istemiş. Özpetek’in BKM ve İmaj ile birlikte yapımcılığını da üstlendiği projede Belçim Bilgin, Buğra Gülsoy, Çağlar Çorumlu, Leyla Lydia Tuğutlu, Serkan Altunorak, Şebnem Bozoklu ve Şükrü Özyıldız oynuyor.

Başarılı bir uyarlama

‘Cebimdeki Yabancı’ gerçekten çok başarılı bir uyarlama, Murat Dişli aslına sadık kalırken, son derece buralı karakterler yaratmayı başarmış. Neredeyse tamamı bir masa başında geçtiği halde müthiş bir temposu ve gerilimi olan bir film olmuş, tabii komedisi de... Atmosfer o kadar başarılı kurulmuş ki, (görüntü yönetmeni Gian Filippo Corticelli dar alanda harikalar yaratmış) siz de az sonra cep telefonunuza bir mesaj gelecekmiş gibi diken üstünde izliyorsunuz.

Oyuncular arasında gerçek bir uyum yakalanmış, her biri şimdiye kadar gördüğümüzden farklı fizikler ve karakterlerle çıkıyorlar karşımıza. Ve sadece cep telefonumuzun içinde yaşadığımız ikinci hayatımızı sorgulatmakla kalmıyor, aşk ve dostluk ilişkilerinden kadının toplumdaki yerine, çocuklarımıza yaklaşımımızdan homofobiye, pek çok ezbere konmuş taşı da yerinden oynatıyor.

Bu oyunu oynar mısınız, oynarsanız içinden eskisi gibi çıkar mısınız, o sorular ve cevapları da sizin kara kutunuzda.