Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Zaten yasaktan geçilmeyen sanal alemimiz, şimdi de ‘sakıncalı sözcük’ kriziyle karşı karşıya

Bu, “Gençlerin ve çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimini zedelememek”, “Türk halkının ar ve haya duygularını rencide etmemek” adına yapılan tuhaflıkların sonu gelmeyecek mi? Daha haftanın başında, Beat kuşağının öncülerinden William Burroughs’un Sel Yayıncılık tarafından basılan kitabı sebebi belirsiz bir şekilde Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’na havale edilerek ‘müstehcen’ bulundu. Yetişkinler için yazılmış bir kitabın bu kurulda işi ne, belli değil.
Konunun detaylarını Mehveş Evin, Milliyet’te 27 Nisan tarihli yazısında şahane bir şekilde yazdı, durumumuzun vehametini bir kez daha görmek açısından okunmasını tavsiye ederim. Tabii sokakta gitar çalan gençlerin yaka paça karakola götürüldüğü, heykellerin tekbir sesleriyle yıkıldığı bir hafta içinde yeni bir kanıta ihtiyacınız varsa...
Gerçi siz ihtiyaç duyun duymayın, faaliyetler durmuyor. Buyrunuz, şimdi de zaten yasaktan adım atılamaz hale gelen sanal alemimiz yeni kurallarla şenlenmekte.
ntvmsnbc.com’un haberine göre, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) yememiş içmemiş, bir ‘yasaklı sözcükler’ listesi hazırlamış. Ve servis sağlayıcılara tebligat göndermiş, “Bu sözcükleri içeren alan adı kullanamazsınız, mevcutlara iletişimi de kapatıyoruz” diyerekten.

Haberin Devamı

Aklımız fikrimiz...

Aralarında o derece sıradan ve günlük hayatta sürekli kullanılan sözcükler var ki, artık bu iş nereye kadar gidecek diye merak ediyor insan... Tabii bir yandan bütün bunların ‘cinsellik’ çağrıştırdığı düşünülerek yasaklandığını da hesaba katarsak, ortaya bir başka çarpıcı tablo daha çıkıyor: Türk’ün aklına muzır düşüncelerin akın etmesi için fazla bir şeye gerek yok, TİB’e göre...
Listede animal, hayvan, baldız, etek, fire, girl, free, gey, gay, hatun, haydar (Haydar Dümen nedeniyle mi acaba?), homemade, hikaye, itiraf, liseli, nefes, sarışın, sıcak, şişman (Bakanımız haklı, şişko diyelim), yasak, yerli, yetiskin gibi sözcükler mevcut. Mevcut sitelerin yarısının kapatılması gerekiyor bu durumda. Misal, bir hayvan hastanesi olan Animalia’nin, bilumum hayvan hakları kuruluşlarının siteleri, edebiyat siteleri, sonra içinde o kötü ‘müstehcen harfleri barındıran siteler... Örneklerden bazıları şunlar: Forzabesiktas.com, degisikmezeler.com, herkesokusundiye.com, sokmarket.com, sanaldestekunitesi.com, tiklayarak.com, donanimalani.org, anlayarakokuma.com... Hangi harf grupları nedeniyle yasaklandıklarını bulmayı size bırakıyorum, neme lazım...
İş hakikaten çığrından çıktı artık. Maksat çocukların porno sitelere girmesini engellemekse, servis sağlayıcıların korumalı paketleri var. Sorumluluk sahibi ana babalar bunları tercih ederek evlerindeki internet erişimini sınırlayabilir, çocuklarının bilgisayar başında geçirdikleri saatleri denetleyebilirler. Sözcük yasaklamak da neyin nesi? Ben niye bir yetişkin olarak interneti özgürce kullanamıyorum?
Tebligatta, ‘internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkındaki kanun’a dayanılarak çıkarılan ‘telekomünikasyon kurumu tarafından erişim sağlayıcılara ve yer sağlayıcılara faaliyet belgesi verilmesine ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelik’ten söz ediliyor.
İlgili kanundan alıntıladıkları maddelerden birinde “Yayınlar insan onuruna, temel hak ve hürriyetlere saygılı olmalıdır” denmekte.
İnternet gibi bütün dünyanın özgürce faydalandığı bir ummanı, dört bir yanından çevirip sığ bir göle dönüştürürken, üstelik bunu en sıradan, gündelik sözcükleri yasaklamak gibi komik bir yolla yaparken, temel hak ve hürriyetlerden söz etmek saçma olmuyor mu?
Yok, böyle olmayacak, oradan kırp, buradan buda, habire iş çıkıyor herkese, toptan keselim interneti, sen sağ, ben selamet.