Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Belki kiminize yeni gibi gelecek ama, müzik camiasında çok bilinen bir isimdir Saki. Soyadı da ayrı bir öykü anlatır tabii ama tek başına ‘Saki’ de yeter.
Ben, kendisini Vedat Sakman’ın orkestrasında piyano çalan çok yetenekli çocuk olarak tanıdım önce. Sonra bir gece bir tür ‘stand up’ yaptı orada. Babasıyla ilgili inanılmaz hikayeler anlatıyordu, babası kim, merak ettim ve ‘başlı başına bir derya‘ olan Çimen ailesini böyle tanımaya başladım.

11 beste ve anonim bir türkü
Babası, Mazlum Çimen’di, balet ve müzisyen. Dedesi, halk ozanı Nesimi Çimen. Kendisi, içindeki Doğu’yu muhafaza ederek Batı’ya yelken açmış bir piyanist. Bir gün albüm yaparsa ortaya ne çıkacağını hep merak etmiştim, artık biliyorum: Çimen Müzik etiketiyle çıktı Saki’nin ilk albümü ‘Rastgele’. İçinde kendisine ait 11 beste ve bir de anonim türkü var.
Tam kendisi gibi, çok renkli, çok sesli, Doğu ile Batı arasında son derece kıvrak bir şekilde dolaşan bir albüm olmuş. Usta bir müzisyenler topluluğuyla çalıyor Saki bütün parçaları. Ama özellikle bir parçada bir ‘ünlüler geçidi’ mevcut. Albüme adını veren parça bu, ‘Rastgele’. İki versiyonu var albümde; bir ‘All Star’, bir de çok matrak bulduğum için söylemeden geçemediğim ‘All Loser’.
‘All Star’da davulu Cem Yılmaz, saksofonu Kürşat Başar, yaylı tamburu Cahit Berkay, bağlamayı Nebil Özgentürk, cümbüşü Sırrı Süreyya Önder, bas gitarı Erdem Akakçe çalıyor! Gerçekten dinlemeye değer, çok özel bir parça olmuş. Albümün tamamı gibi. Ayrıca ‘Kelkit’te şiir okuyanın da sinema sektörünün ünlü yapımcılarından Baran Seyhan olduğunu belirtelim... Bir de ne diyelim: ‘Rastgele’!

Üçüncü kuşak Çimen “Rastgele” dedi


Saki Çimen’in ilk albümünde Cem Yılmaz’dan Nebil Özgentürk’e pek çok ünlü isim çalıyor

Akra FM yayınımızı nasıl kesiyor?
Arabamda kayıtlı birkaç radyo istasyonum var, onun dışında da yolda yeni gelen CD’leri dinlemeyi tercih ediyorum. Fakat son zamanlarda bu CD keyfim tuhaf bir şekilde bölünmeye başladı. Tam kendimi şarkıya kaptırmışım, pat diye kesiliyor yayın, radyoya dönüyor. Birkaç sefer “Elim bir yere çarptı herhalde” diye düşündüm.
Sonra bir baktım, yayın her kesilişinde bir ‘vaaz’la karşı karşıya kalıyorum. “Sırplar ne kadar tepinse de, Yunanlar kendilerini yırtsa da İslam yayılıyor” diyor radyodaki ses misal. İyi de, bu benim radyomda kayıtlı istasyonlardan biri değil ki? 107.6, Akra FM. Nasıl oluyorsa oluyor, ben CD dinlerken Akra FM pat diye şarkıyı kesip bana yayın yapmaya başlıyor.
İçimi yeni ‘bilgi paylaşım kaynağımız’ Twitter’a döküyorum. Ve görüyorum ki, yalnız değilim, sık sık o taraftan ‘uyarılar’ alan bir dolu sürücü var. Sonra bir açıklama geliyor: “Radyonda trafik acil yayını açıktır” diyor birisi. Ne demek bu? Hava ve yolla ilgili acil durumları sürücülere anında bildiren bir kanal. Buzlanmaydı, sisti, kazaydı, bunlar için uyarıyor sizi.
Peki eğer açıklama bu ise, benim yayınım niye trafik haberleriyle değil vaazlarla kesiliyor? Cevap: “Onlar bunun için ayrılmış kanalı korsan olarak kullanıyorlardır.”
Nitekim ben acil uyarı sistemini kapattım, gerçekten kesintilerden kurtuldum. Fakat acil bir durum olursa ondan da haberim olmayacak bu durumda ve bir açıklama bekliyorum: Akra FM radyolarımıza nasıl giriyor?