Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İnsan günümüz dünyasında ne derece dönüp yakın geçmişe bakmak ister, emin değilim. Muhtemelen unutmak istediğiniz bir dolu olayla doludur, 2016-2017 eğitim-öğretim yılı. Ama iyi tarafından bakalım, belki “Oh bunları da atlattık, yıkılmadık ayaktayız” demek için tercih edilebilir mesela. Ya da yıla bir de Zaytung’un gözüyle bakıp muhtelif ağlanacak hallere bir kahkaha patlatmak için...

Sözü getirmeye çalıştığım yer, April Yayıncılık tarafından basılan ‘Zaytung 2016-2017 Almanak’, Hakan Bilginer tarafından The Onion News’den ilham alarak kurulan ve 10’uncu zafer yılını kutlamak üzere olan Zaytung’un geleneksel yıl sonu toplamalarından biri daha.

Haberin Devamı

Bilmeyen olduğunu sanmıyorum, memleketin en hızlı sahiplenilen haber kaynaklarından biri oldu Zaytung ama özetle söylemek gerekirse, bir mizahi haber sitesi bu; kendi tanımlarıyla ‘dürüst, tarafsız, ahlaksız haber’ veriyorlar. Yıl sonunda seçme haberlerden hazırladıkları almanaklarla da arka kapaktan okuyacak olursak, ‘Yakın tarihin mümkün olan en katlanılabilir versiyonunu kağıda basılı halde okura sunmayı’ amaçlıyorlar. Hâlâ basılı kağıdın kıymetini bilen birilerinin olması bile Zaytung haberi gibi güzel. Zaten Hakan Bilginer de geceleri huzur bulmak için ‘Seksenler’ dizisi izliyormuş.

Şimdi elimizde 164 sayfalık bir 2016-2017 dökümü var. Okurlardan gelen haber önerileriyle de zenginleşen bir döküm bu. Kolektif bir çalışmanın ürünü, özetle. Yine arka kapaktan Özgür Mumcu’nun cümlesiyle, “Gündeme dev bir tekzip!”

Nasıl ki hayatta bazı duyduklarımızı “Yok canım, Zaytung haberi mi bu?” diye sorguluyoruz, almanağın sayfalarını çevirirken de “Eee, bu olay sahiden böyle olmamış mıydı?” diye tereddüte düştüğümüz oluyor. Rahat olun, hepsi espriler, şakalar. Gerçek hayatla benzerlikleri tesadüfi.


2017 ALMANAK’TAN SEÇMELER

- Bayram tatili nedeniyle şehri terk eden 7 milyon İstanbullu, yurdun dört bir yanında paralarıyla rezil olmak için kıyasıya yarışacak.

- İstanbul Büyükşehir Beldiyesi, toplu taşımadaki gerilimi düşürmek için kafes dövüşü turnuvası düzenleyecek.

Haberin Devamı

- iPhone 7’nin gelişiyle ucuzlayan iPhone 6 için geceden kuyruğa giren fakirler, görüntü almaya çalışan gazetecilere saldırdı.

- ‘Kurtlar Vadisi’ yayınlanmadığı için Irak ve Suriye’de ne olup bittiğini anlayamayan kitle, Pana Film’in önüne siyah çelenk bıraktı.

- ‘Survivor 2017’ için yarışmacıları İstanbul’a yollama kararı alan İtalyan Rai3 kanalına tepki yağıyor.

- Geleneksel Noel Baba kovalama etkinlikleri, profesyonel lig olma yolunda.


- Kurban Bayramı tatilinin 10 gün olarak açıklanmasının ardından, Yunanistan’da Olağanüstü Hal ilan edildi.

- Turizm Bakanlığı’ndan elde kalan son turistlere vefa örneği: Taksim’e ‘Saç Ektiren Arap’ heykeli dikiliyor.