Aziz Kedi

Aziz Kedi

azizkedi@gmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Nihat Genç, Ekşi Sözlük’te dönen olayları ‘yılansı siber yalanlar’ diye tanımlamıştı. Birkaç gün önce Ekşi Sözlük’te gözlenen “Banu Güven öldü” yazısı o kadar ciddiye alındı ki, ‘dış dünya’nın eli kolu bağlandı desem yeridir. Sedat Kapanoğlu’yla (ssg) olayın aslını astarını sorduğum yılansı bir söyleşi yaptım.

Ekşi Sözlük’te “Banu Güven öldü” haberi nasıl patladı?
Bir sözlük yazarı, Banu Güven’in başlığına “Banu Güven hayatını kaybetti” yazmış. Ben de o sırada olayı farkettim. Sonra bu yazar girişlerine “NTV basın toplantısını canlı yayınlayacak”, “Başhekim açıklama yaptı” gibisinden devam etti. Yazarın ısrarı, başka yazarların da desteklemesi ve Banu Güven’in çok seviliyor olması nedeniyle olay Twitter gibi kanallara sıçradı. Bu da masif bir paniğe yol açtı.

YILANSI SiBER YILANLIKLAR
Olaya yol açan kimdi?
Bu konuda ilk girişi yapan ‘frost majere’ takma isimli sözlük yazarı. Ama birkaç başka yazarın daha katılımı olayı ateşledi.

Sözlük’ün altında “Bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir” yazar. Olay, bu uyarıya dayanarak “şaka yapma” sınırında kalmış sayılabilir mi?
Türkiye’de hâlâ bize hangi siteye girip hangisine giremeyeceğimizi söyleyen kurumlar olduğundan internette bilgiyi özümseme konusunda bireysel becerilerimiz yetersiz; paso koltuk değneğiyle yürüyen adamın bacak kaslarının gelişmemesi gibi. Bu tür olaylar bize ders oluyor. Bilgiyi ayrıştırma konusunda tecrübe ediniyoruz. Yarın benzer bir haber çıksa aynı gelişmelerin yaşanmayacağını biliyoruz mesela. “Bu sitede yazanların hiçbiri doğru değildir” ifadesinin sebebi de insanların bu algılarını açmak, alıklıktan uzak durmalarını sağlamaktı. Elbette yasal yükümlülüklerden sıyrılma yolu değil. Yoksa hakime de “Efendim ama bakın yazılanlar doğru değil diye belirttik” der, içeriği denetlemekle uğraşmazdık. Şaka konusuna gelince, yakınını kaybetmiş herhangi biri, yalan ölüm haberi diye bir şaka olmadığını bilir.
- Banu Güven’in yargıya başvuracağı söyleniyor. Bu kendisinin en doğal hakkıdır. Çevresindeki insanların dahi yaşadıkları sıkıntıdan dolayı dava açma hakkı var. Ayrıca söz konusu yazar tazminat ödeyince şu ana kadar aldığından daha büyük bir ders alır mı...



İNTERNETTE ŞUNLARA SAKIN İNANMAYIN
- Türkiye’nin altında kıvıl kıvıl bor madeni var. Yüz trilyon tonlarca bor!
- Nijerya ateşemiliteri olan amcanızdan size miras kaldı. Patrişya teyzeniz buna şahittir.
- Bill Gates servetini dağıtırıyor.
- Sermet Erkin sermetini dağıtıyor.
- Büyümeye ne dersin? Yılansı bir büyüme, hm?