Cadde BAŞROLDE LEZZET VAR

BAŞROLDE LEZZET VAR

07.07.2011 - 22:15 | Son Güncellenme:

Zeytinyağını mutfaklarına adeta baş tacı eden 40 farklı el tarafından hazırlanan ‘Yudum Yudum Lezzet’ kitabında Pancarlı Dil Balığı’ndan Somonlu Kalpler’e özel tarifler var. Kitabı derleyen Sedef İybar, “Çok seviyorum yemek yapmayı, en çok da zeytinyağlı lezzetleri... İşte size hem şık hem kolay tarifler” diyor

BAŞROLDE LEZZET VAR

RAGIP SAVAŞ / OYUNCU
SUSAMLI VE BAHARATLI BONFİLE

(2 kişilik)* 4 dilim 3 cm. kalınlığında bonfile
* 4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
* 2 diş sarımsak, ince kıyılmış
* 3 çorba kaşığı oyster sos
* 1 tatlı kaşığı tane hardal
* 1 tatlı kaşığı kakule
* 1 tatlı kaşığı kırmızı tane biber
* 1 çay kaşığı tuz
* 1 tatlı kaşığı susam
* Taze kekik

Haberin Devamı

Bonfile dilimlerini zeytinyağı ve sarımsakla 1 saat kadar bekletin. Ayrı bir kapta oyster sos, tane hardal, değirmende çekilmiş iri tane biberler, yine havanda hafifçe dövülmüş kakule çekirdekleri, susam ve tuzu karıştırın. Zeytinyağı içinde dinlenmiş etleri, zeytinyağı ve sarımsaklarla baharat karışımına bulayın.
Sonra çok kızgın yapışmaz yüzeyli bir tavada toplam 7 dakika her iki yüzünü de pişirin. Bu işlemi yaparken hafifçe 3-4 dakika kapak kapatarak pişirirseniz etlerin içi kırmızı kalmaz... Ama az pişmiş et sevenler için kuvvetli ateşte 7 dakika idealdir. Üzerine taze kekik ve tabağın yanına da yine tane hardalla servis edebilirsiniz.

DEMET KUTLUAY / ESKİ MANKEN
SOMONLU KALPLER

(2 kişilik)* 6 dilim tost ekmeği
* 6 dilim füme somon
* 3 çorba kaşığı labne peynir
* 1 demet dereotu
* 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
* 1 çorba kaşığı kapari çiçeği
* Değirmen karabiber

Haberin Devamı

Tost ekmeklerini varsa kalp şeklinde bir kalıpla kesin. Somonları da minik minik doğrayın. Ekmeklerin üzerine önce labne peynirini sürün ve hazırladığınız somonları üzerlerine hafif yüksekçe yerleştirin. Daha sonra kapari çiçeği, karabiber ve dereotuyla süsleyin. Üzerlerine hafifçe sızma zeytinyağı gezdirerek servis edebilirsiniz.


KEZBAN ARCA BATIBEKİ / SANATÇI
KAPARİLİ LEVREK

(2 kişilik)* 1 kg. levrek filetosu
* 500 gr. brüksel lahanası
* 4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
* 2 çorba kaşığı kapari çiçeği
* 1 çay bardağı sebze suyu
* 2 çorba kaşığı çiğ krema
* 1 çorba kaşığı limon suyu
* 1 çorba kaşığı domates püresi
* 1 çay kaşığı tuz
* Değirmen karabiber

Brüksel lahanalarını 10 dakika bol buharda pişirin (bir tencerede bol su üzerine süzgeç koyarak bu işlemi yapabilirsiniz). Bir fırın kabına balıkları dizin. Ayrı bir kapta zeytinyağı, domates püresi, krema, limon suyu ve tuzu karıştırın ve balıkların üzerine dökün. 20 dakika 180 derece fırında sebze suyuyla pişirin. Buharda haşlanmış lahana ve kaparilerle servis edin.

SEDEF İYBAR / PROGRAM SUNUCUSU

Pancarlı Dİl Balığı
(2 kişilik)
* 4 dilim dil balığı fileto
* 2 adet orta boy pancar
* 100 gr. mantar
* 4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
* 1 tatlı kaşığı un
* 1 çay bardağı sebze suyu veya balık suyu
* 2 çay kaşığı tuz
* 1 çay kaşığı kişniş tozu
* 2 çorba kaşığı limon suyu
* Birkaç dal taze kekik veya dereotu

Haberin Devamı

Pancarları rendeleyin, tuz ve limon suyuyla biraz karıştırıp üzerini kapatarak buzdolabında 30 dakika bekletin.
Tuz, kişniş tozu ve un karışımına buladığınız balıkları hafifçe yuvarlak gül şekline getirin ve bir kürdan yardımıyla açılmamalarını sağlayın.
Yapışmaz bir tavaya zeytinyağı koyarak balıkların her iki yüzünü de 3’er dakika kızgın tavada pişirin. Balık suyunu ekleyerek tavanın üzerine bir kapak kapatın, 6-7 dakika sonra balıklar hazır...
Pancarları (resimde görüldüğü şekilde) tabağa yerleştirin, üzerine pişirdiğiniz balıkları yerleştirin ve garnitür olarak yine tavada sote yaptığınız mantar dilimlerini koyun. Taze kekik veya dereotuyla süsleyebilirsiniz.

DENİZ ÖZERMAN / OYUNCU
Patlıcanlı Köfte

(4 kişilik)* 4 adet patlıcan
* 4 çorba kaşığı zeytinyağı
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 500 gr. yağsız dana kıyma
* 1 yumurta sarısı
* Yarım paket köfte harcı
* 1 çorba kaşığı ince doğranmış maydanoz
* 1 su bardağı domates suyu


Patlıcanları soyun fakat hafif siyah çizgileri kalsın üzerinde. 2 cm. kalınlığında kesin, tuzlu suda acı tadının çıkması için yarım saat bekletin. Daha sonra bir tost makinasında hafifçe zeytinyağı sürerek 6-7 dakika kızartın. Şayet tost makinası yoksa yapışmayan bir tava da olabilir.
Kıymayı köfte harcı, 1 yumurta sarısı ve maydanozla iyice yoğurun, büyükçe yuvarlak köfte şekline getirin. Kızaran patlıcanları bir fırın kabına dizin, üzerlerine köfteleri yerleştirin. 2 çorba kaşığı zeytinyağıyla karıştırdığınız domates suyunu da üzerine koyarak 180 derece fırında 25-30 dakika pişirin.

YARIN: tatlılar, ekmek ve çörekler