Cadde BÜYÜMEYE KALSiYUM DESTEĞi

BÜYÜMEYE KALSiYUM DESTEĞi

21.06.2014 - 19:47 | Son Güncellenme:

Çocuklarda kalsiyum ve protein eksikliği, sık tekrarlayan ishallerden zeka gelişimine kadar pek çok sağlık sorununa yol açıyor

BÜYÜMEYE KALSiYUM DESTEĞi

Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden uzman Dr. Dicle İnanç, çocuklarda kalsiyum ve protein eksikliğinin neden olabileceği sorunlar hakkında bilgi verdi
ve ailelere önerilerde bulundu.

MUTLAKA SÜTÜ SEVDİRİN
Kemik yapısı için en önemli mineral olan kalsiyum, çocuk gelişiminin temel yapı taşlarından biri.
Yaşamın ilk yıllarında anne sütüyle alınan kalsiyum çocuklarda sağlıklı kemik gelişimini sağlarken, ileriki yaşlarda risk oluşturabilecek kemik erimesinden korur.
Ergenlik öncesi dönemde çocukların kalsiyum gereksinimlerinin günde 800 mg. olduğu düşünülmektedir. Bu ihtiyacı karşılamak için erken yaşlarda kalsiyum kaynağı olan süt ve süt ürünlerinin olduğu beslenme alışkanlıklarının kazandırılması çok önemli.
Ergenlik dönemindeki gençlerse (9-18), günde 1200-1500 mg. kalsiyum almalı.

BÜYÜMESİ İÇİN PROTEİN
Çocukların büyümesinde proteinin rolü büyük. Dengeli bir beslenmede, enerjinin yaklaşık yüzde 15’inin protein kaynaklı olması tercih edilmeli. Çocuklarda protein gereksinimi, erişkinlerdeki gibi sadece dokuların tamiri ve yeniden yapılanması için değil; vücudun büyümesi ve gelişmesi için de gerekli.
Proteinler; hücre büyümesi ve gelişmesinde, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde, metabolizmanın çalışmasında, kas, kemik ve kan hücrelerinin oluşmasında da büyük öneme sahip.

Haberin Devamı

ÖRNEK BESLENME
- 1-3 yaş: 1 bardak süt veya yoğurt, 1 kibrit kutusu kadar peynir, 2 köfte kadar tavuk, et, balık.
- 4-6 yaş: 1 bardak süt veya yoğurt, 1 kibrit kutusu kadar peynir, 3 köfte kadar tavuk, et, balık.
- 7-9 yaş: 2 bardak süt veya yoğurt, 2 kibrit kutusu kadar peynir, 3-4 köfte kadar tavuk, et, balık.

iLK iKi YIL ÖNEMLi

ZEKAYI GELiŞTiRiYOR

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, doğduktan sonra ilk yıllarda büyük ölçüde tamamlanan beyin gelişimini en çok etkileyen besinin anne sütü olduğunu söyledi.
İnanç, bebeğin anne sütünden sonra tüketmeye başladığı inek sütünün de beyin gelişimine önemli katkı sağladığını belirtti: “Süt, başta protein olmak üzere kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko gibi iskelet sistemimiz için gerekli olan tüm besin öğelerini içerir. Çocukların büyüme ve gelişme döneminde gerçek anlamda yaşamsal bir sıvıdır.
Beyin gelişiminde ihtiyaç duyulan vitamin, iyot, çinko ve folik asit gibi vitamin ve mineraller sütün içinde bol miktarda bulunur.”

KAPALI OLANI TÜKETİN
İnanç, şöyle devam etti: “Sütün içerisinde bulunan yağ, çok zengin bir enerji kaynağı ve esansiyel (mutlaka dışarıdan alınması gerekli) yağ asitleri ile A, D, E, K vitaminlerini de barındırması açısından önemli.
Tüm bu gerekli elementlerin; paketlenmiş ürünlerde, açık alınıp kaynatılarak tüketilenlere oranla çok daha fazla bulunduğunu vurgulamamız gerekir.”
Kahvaltıda düzenli içilen sütle okul başarısının da yükseldiğine dikkat çeken İnanç, “Okul döneminde kahvaltıda iki bardak süt içen çocukların bilişsel performansının daha iyi olduğu, soyut düşünce, kavramlaştırma, genelleme ve problem çözme gibi zihinsel faaliyetlerine olumlu etki yaptığı görüldü” dedi.

Haberin Devamı

YOĞURT KARIN YAĞLARINI AZALTIYOR

Memorial Şişli Hastanesi Besleme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Yeşim Çelik, günde iki kase tüketilen yoğurdun karın bölgesindeki yağları azalttığını söyledi.
Çelik, yoğurdun faydalarından bahsetti:?“Yoğurt; protein, yağ, vitamin ve mineral kaynağı. İçeriğinde bulunan bakterilerin; kanser, enfeksiyonlar, mide-bağırsak
sistemi hastalıkları ve astım gibi rahatsızlıkları önleyici etkisi var.

ARAŞTIRMALAR SÖYLÜYOR
İçerdiği probiyotik ve prebiyotik maddeler; kabızlık, ishal, kalp hastalıkları, şeker, kemik erimesi ve kalın bağırsak kanseri gibi çeşitli sorunların tedavisine iyi gelir. Bilimsel araştırmalar, günde iki kase tüketilen yoğurdun karın bölgesindeki yağları azaltmada etkisi olduğunu gösterdi.

Haberin Devamı

MENOPOZ DÖNEMiNDE AZ YAĞLI iÇiN

Kadın vücudu, menopoz döneminde
kilo almaya yatkın hale geliyor. Uzmanlar, bu dönemde az yağlı süt tüketilmesini öneriyor. Az yağlı süt; protein, kalsiyum ve fosfor ihtiyacını giderirken, kolesterolü ve doymuş yağ miktarı az olduğundan kilo kontrolü sağlıyor.
Bu dönemde yeterli kalsiyum alınmadığında, vücut kemiklerdeki kalsiyumu kullanmaya başlıyor. Böylece kemik erimesi ortaya çıkıyor.