Defne Alphan

Defne Alphan

defnea@cnnturk.com

Tüm Yazıları

Harika renkler, müthiş bir müzik, aşk ve seks! Haftanın en çekici filmi Les Animaux Amoureux-Âşıklar, 80 değişik tür hayvanın karşı cinslerini nasıl baştan çıkardıklarını, birbirlerine nasıl kur yaptıklarını anlatan bir belgesel. Filmde, yunuslar, aslanlar, palyaço balıkları, kuşlar, kangurular, maymunlar, yengeçler ve böcekler çiftleşmek için birbirlerini baştan çıkarmaya çabalıyorlar.
Les Peuples Migrateurs - Kuşlar: Kanatlı Uygarlık filminin sinematografisini yapan Laurent Charbonnier, bu defa Âşıklar’ın yönetmen koltuğunda karşımıza çıkıyor. Âşıklar’ın yapımı iki senede tamamlanmış. 16 değişik ülkede çekilen film için, -30 derece ile +50 derece arasında değişen hava şartlarında çekimler yapılmış.
Filmde hayvanların da karşı cinslerini etkilemede bazen başarılı, bazen de başarısız olduğunu görüyoruz. Aşklarına karşılık bulamayan hayvanların kalp kırıklıklarına şahit oluyoruz. Öpüşmenin ve sarılmanın hayvanların da günlük hayatlarının bir parçası olduğunu izliyoruz.
Benden bir tavsiye; Âşıklar’ı mutlaka sinemada, büyük ekranda seyredin...

Haberin Devamı

‘Başlangıçta’ bir belgesel

Âşıklar
Les Animaux Amoureux
Animals in Love Yönetmen: Laurent Charbonnier 
Müzik: Philip Glass
Süre: 85 dakika
imdb.com puani: 6.5

Seyretmesi zor bir film

‘Başlangıçta’ bir belgesel

Vahşi Zarafet Savage Grace
Yönetmen: Tom Kalin
Oyuncular: Julianne Moore, Stephen Dillane, Eddie Redmayne
Süre: 96 dakika
imdb.com puanı: 6.0


Benden söylemesi; Savage Grace -Vahşi Zarafet herkese göre bir film değil! Ensest ve eşcinsel ilişkiler, cinayet, intihar,  tuhaf ruh halinde insanlar gibi bazı seyirciler için seyretmesi zor olabilecek ögeler içeriyor. Yönetmen Tom Kalin’i, 1992 tarihli Swoon filminden hatırlıyoruz. Eşcinsel bir çiftin, kaçırdıkları bir çocuğu öldürmelerini anlatan Swoon gerçek bir hikâyeye dayanıyordu.
Vahşi Zarafet de, yine yaşanmış bir Amerikan trajedisini konu ediyor. 
Brooks Baekeland, dedesinden kalma servetiyle zengin bir hayat sürer. Orta sınıftan Barbara ile evlidir.  Çocukları Tony, babadan uzak, anneye yakın büyümüştür. Fakat bu garip yakınlık  bir trajediye yol açacaktır.
Vahşi Zarafet için “iyi bir film” denemez. Ama bu “Bu garip ilişkiler nereye varacak?” diye şaşkınlık ve ilgi içinde seyretmenizi engellemiyor. Birbirinden kopuk sahneler seyri biraz zorlaştırıyor, insanı “Acaba bir şey mi kaçırdım?” diye düşündürüyor.  

Haberin Devamı

Kesinlikle, Belki
Definitely, Maybe
Yönetmen: Adam Brooks
Oyuncular: Ryan Reynolds, Abigail Breslin, Elizabeth Banks, Rachel Weisz
Süre: 112 dakika imdb.com puanı: 7.4
Küçük Gün Işığım-Little Miss Sunshine’la 10 yaşında Oscar’a aday gösterilen Abigail Breslin, iki filmde karşımızda. İlki, romantik komedi Definitely, Maybe -Kesinlikle, Belki. 30’lu yaşlardaki Will, karısından boşanmak üzeredir. Boşanma kararından sonra 10 yaşındaki kızı Maya onu ilişkileri hakkında sorguya çeker. 

Horton
Horton Hears a Who

ABD’li yazar ve karikatürist Dr. Seuss, sevilen masallarından Horton Hears a Who!, yayımlanmasından 50 yıl sonra, Ice Age- Buz Devri’nin yapımcıları tarafından sinemaya aktarıldı. Horton-Horton Hears a Who ’da, fil Horton’u Jim Carrey, belediye başkanını ise Steve Carell seslendirdi. Fil Horton bir gün bir toz zerresinin içinde bir yardım çığlığı duyar. Bu toz zerresi Kimler Şehri’nde yaşayan Kimlerin evidir. Horton, onlara yardım eder. Bu, ona komşularının nefretinden başka bir şey kazandırmaz.

Haberin Devamı

Macera Adası
Nim’s Island

Yönetmenler: Jennifer Flackett, Mark Levin
Oyuncular: Abigail Breslin, Jodie Foster
Süre: 96 dakika imdb.com puanı: 6.2
23 Nisan haftasının çocuklara bir başka armağanı olan Nim’s Island - Macera Adası egzotik bir adada yaşayan Nim’i anlatıyor. Türkçe dublajlı kopyalarda Jodie Foster’ı Meltem Cumbul, Gerard Butler’ı ise Halit Ergenç seslendiriyor. Nim, yaşadığı tropik ada tehdit altına girince en sevdiği roman kahramanı maceraperest Alex Rover’dan yardım ister.

Gece ve Pisiler
Nocturna

Yönetmenler: Adrian Garcia ve Victor Maldonado
Süre: 80 dakika
imdb.com puanı: 7.4Barcelona Film Ödülleri’nde ve Goya Ödülleri’nde en iyi animasyon ödülünü alan Nocturna  - Gece ve Pisiler karanlık korkusunu konu ediyor. Yönetmenler Adrian Garcia ve Victor Maldonado,  karanlık korkusunun insan zihninin bir eseri olduğunu göstermeyi amaçlıyor.
Yetimhanede yaşayan küçük Tim, karanlık korkusunu yıldızlardan yansıyan ışıklarla yatıştırmaya çalışır. En sevdiği yıldızının kaybolduğunu fark edince Kedi Çobanı ile birlikte  Nocturna’ya doğru bir yolculuğa çıkar.