MERCEK

Whatsapp servisi hayatımıza girdi gireli mesajlaşma pek kolay. Daha kurulalı beş yıl olmuşken, bundan birkaç ay önce 19 milyar dolara Facebook tarafından satın alınan bir buluştan söz ediyoruz.
Saniyede mesajınız karşı tarafta. Bir kerede 10 fotoğraf gönderebiliyorsunuz, vs. Whatsapp nedeniyle operatörlerin sms ve mms’lerden elde ettikleri karlar ciddi anlamda düştü...
Son günlerde bazı arkadaşlarımdan whatsapp’in bundan böyle mesaj başına para alacağına ilişkin mesaj alıyorum.
Söz konusu mesajı 10 kişiye iletirseniz, siz ücret ödemeyecekmişsiniz, falan filan.
Külliyen yalan. Her sene birkaç kere benzer uydurma mesajlar her dilde yayılıyor.
İtibar etmeyin!

MAVİ OKLAR KAÇ ÇİFTİ AYIRMIŞ!
Bir uygulama düşünün ki, hakkındaki en ufak lakırdı dünya basınında haber oluyor. Bu ‘ücrete tabi olma’ meselesiyle birlikte whatsapp’in mavi okları da dünya basını gündeminde. Geçen gün yine Cadde’de sevgili Çağdaş Ertuna’nın ‘Mavi Ok Kabusu’ diye kaleme aldığı yazısında dile getirdiği gibi, bu oklar kimilerinin başını belaya sokabiliyor. Birine bir mesaj attınız. İki ok, karşı tarafa ulaştığını gösterirdi eskiden ama okunup okunmadığını anlamazdınız.
Şimdi o oklar maviye dönünce, anlıyorsunuz ki okunmuş. Sorun şu: Sonra bekliyorsunuz ki cevap gelsin.

MESAJLA MAHREMİYET İHLALİ...
Bir kere... Çok anlamsız bir özellik olmuş. Yeni değil ki. Blackberry , Viber ve Facebook’ta da var.
İphone’un imessage’ında mesela, ‘okundu’yu karşı tarafa belli eden özelliği kapatmak mümkün. Bence whatsapp de böyle bir seçeneği sunmalı kullanıcılara.
Eğer mesaj attığınız kişi, mesajı okudu ve geri dönmüyorsa. Ya da whatsapp’e girdiği halde sizin mesajınızı okumadıysa, buna alınmayın, vardır bir nedeni.
Mesela vakti yoktur. Ya da ne diyeceğini bilememiştir. Kişisel almanın anlamı yok. Ben telefona mesafeli biriyim mesela. Her çaldığı dakika açmam, tanımadığım numaraya zaten “Alo” demem.
Müsaitsem, yanıt veririm. Acilse zaten mesaj atarlar. Arkadaşlarım bana alınmaz, ilk fırsatta geri döneceğimi bilirler.
Mesajlarını okumuş da olabilirim, hemen cevap vermemem o anda müsait olmadığım içindir. Telefona esir olmanın anlamı yok ki. Herkesin hayatında iş güç, çoluk çocuk, anında eğilinmesi gereken bin tane konu var. Fırsat olduğu an telefonda sohbet şahane. Ama ‘mesajımı okudu’ diye birinden anında yanıt beklemek; hem tuhaf, hem bencilce... Düşünün...
Günde kaç kişiyle mesajlaşacak ya da telefonda konuşacak vaktiniz olabiliyor ki?

Haberin Devamı

STALKER OLDUYSANIZ...

Haberin Devamı

Haa, eğer mesaj attığınız özel ve sizi de özel bulmasını istediğiniz biriyse...
Okudu mu, okumadı mı, başka kimlerle yazışıyor... En son Instagram’a ne koymuş ya da face’de kimi like’lamış... Buna zaten ‘stalk’lamak, yani ‘sinsice ve gizlice izlemek’ deniliyor...
‘Stalker’ olduysanız -ve de şartlar ve insanlar sizi bazen stalker yapar- önerim, whatsapp’in ve diğer uygulamaların bu özelliklerini kapatmanız.
Ciddi söylüyorum, ne siz takip ettiğiniz kişiler en son ne zaman çevrimiçi olmuş görün, ne de onlar sizi görsün. Ne kadar az haberdar olursanız, o kadar huzurlu olursunuz. Bu kadar takip ve meraka gerek yok. Eskiden sadece evlerde telefon hattı varken böyle şeyleri dert eder miydik?

Haberin Devamı