Dr. Jan Klod Kayuka

Dr. Jan Klod Kayuka

jan.klod@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İDRAR KAÇIRIYORUM
İdrar kaçırma, kontrol edilemeyen ve istenmeyen idrar tutamama durumudur. Eğer bu durum düzenli olarak tekrarlarsa tıbbi bir sorun olarak kabul edilir.
Kadınlar, erkeklere göre idrar kaçırma sorunlarından daha fazla şikayetçi olurlar.
Birçok hasta, doktoruyla bu durumu konuşmaktan rahatsızlık duyduğu için tedavisiz kalmaktadır.
İdrar kaçırma sıklıkla meydana geliyor veya hayat kalitesini etkiliyorsa, doktora görünmek ve tıbbi tedavi önerileri almak oldukça önemlidir. Hastalar, farklı seçeneklerle tedavi edilebilirler.

Haberin Devamı

En sık nedenleri
- Hormon eksikliği
- Pelvik taban kaslarının zayıflığı
- Nörolojik hastalıklara bağlı idrar kaçırma
- İdrar yolu enfeksiyonu
- Prostat büyümesi

Yaygın risk faktörleri
- Geçirilmiş pelvik ameliyatlar
- Geçirilmiş prostat ameliyatları
- Doğum
- Menopoz
İdrar kaçırma yaşla birlikte daha fazla görülür hale gelir. Fakat yaşlanmanın normal bir süreci değildir.

İdrar kaçırmanın tipleri
Hastanın nasıl ve ne zaman idrar kaçırdığına bağlı olarak farklı tiplerde idrar kaçırma vardır. Bu idrar kaçırma tipi idrar yollarının hangi kısmının etkilendiğiyle ilişkilidir.

İDRAR KAÇIRIYORUM
Stres tipi
Stres idrar kaçırma (SUI) aşağıdaki aktiviteler sırasında idrar kaçırma durumudur...
- Öksürme, hapşırma veya gülme
- Koşma veya sıçrama gibi egzersizler
- Alışveriş eşyaları gibi ağır yükleri kaldırma
Bu aktiviteler sırasında idrar torbası içindeki basınç artar ve kaçırma oluşur. İdrar yolunuz veya tutmayı sağlayan kaslarınız, artmış mesane basıncına karşı koyamazlar ve idrar kaçırma meydana gelir.

Sıkışma tipi
Sıkışma tipi idrar kaçırma (UUI) erteleyemeyeceğiniz aniden sıkışma hissiyle birlikte meydana gelen idrar kaçırma durumudur. Mesane kası kasılır ve siz idrar kaçırmak istemediğiniz halde idrar kaçırırsınız.

Karışık tip
Eğer hem sıkışma hem de stres idrar kaçırmadan şikayetçiyseniz, doktorunuz size karışık tipte idrar kaçırma tanısı koyabilir.
İdrar kaçırma durumunu üroloji uzmanınızla konuşmak oldukça önemlidir. Tedavi edilmemesi, enfeksiyonlar, ciltte kızarıklıklar veya cinsel sorunları beraberinde getirebilir. Ayrıca depresyon, stres, kendine saygının zedelenmesi ve utanmaya neden olabilir. Bu sorunlar kendinizi toplumdan ayırmaya, iş ve sosyal hayatınızın bozulmasına yol açabilir. Doktorunuzun, idrar kaçırmanın hangi tipte olduğunu ve buna neyin neden olduğunu bulması gerekir. Bu, en iyi tedaviyi bulmaya yardımcı olur. Durumunuzu daha iyi anlamak için doktorunuzun uygulayabileceği bazı testler şunlardır:
- Tam bir medikal öykü
- Fizik muayene
- Hasta sorgulamaları
- Mesane günlüğü
- İdrar testi
- İşeme sonrası kalan idrarın ölçümü
- Ped testi

Haberin Devamı

TEDAVİ
İdrar kaçırmanın birçok tedavi yöntemi vardır. Eğer semptomlar sizi etkiliyorsa aile doktorunuzla, pratisyen hekiminizle veya üroloğunuzla görüşmeniz iyi olacaktır. Herkesi tedavi eden tek bir yöntem yoktur. Sizin idrar kaçırmanızla ilgili olarak aldığınız önlemler, kaçırma sorununuzu ciddi şekilde düzeltebilir ve daha iyi bir hayat kalitesi sağlayabilir. Bu tedbirler hayat tarzı değişiklikleri, mesane ve pelvik taban kas egzersizleridir. Ameliyat ve ilaç tedavileri gibi yöntemler, bu uygulamalar işe yaramadığında uygulanabilir.
Günlük diyetinizin idrar kaçırmanız üzerinde etkisi olabilir. Diyetteki değişiklikler, sorunu bir parça düzeltebilir. Gün boyunca çok az veya fazla sıvı tüketmek etkileyebilir. Doktorunuzla günlük ne kadar sıvı almanız gerektiği konusunda konuşmalısınız. Az sıvı alarak daha az idrar kaçırma uygulaması oldukça basit bir çözümdür. Buna rağmen bazen sıvı azaltılması sizin için tehlikeli olabilir. Çünkü vücudun sıvısız kalması, idrar yolu enfeksiyonunu, idrar yolu taşlarını ve kabızlığı beraberinde getirebilir.
Kafein, alkol ve yumuşak içecekler idrar kaçırmaya neden olmaz, fakat bazı kişilerde sıkışma hissini ve sık idrara gitmeyi artırır. Bu tür içeceklerden kaçınmanız, sizin durumunuzu düzeltebilir. Belli bazı gıdalar mesanede tahriş yapabilir. En sık karşılaşılanlar arasında; acı-baharatlı yiyecekler, limon ve ağır kokulu peynirlerin olduğu görülmektedir. İdrar kaçırmanızı daha da kötüleştirdiğini düşündüğünüz içeceklerden kaçınmanız, size yardımcı olacaktır. Kabızlık ve aşırı kilo alımının idrar kaçırmayla bağlantısı bulunmaktadır. Sağlıklı bir kiloya ve düzenli barsak alışkanlıklarına sahip olmak, oldukça önemlidir. Kilo verdiğiniz takdirde bazı şikayetlerinizde düzelme olduğunu görebilirsiniz.