Cadde ERGENLERi ANLAMA REHBERi - GENÇLERiN KABUSU SiViLCELER

ERGENLERi ANLAMA REHBERi - GENÇLERiN KABUSU SiViLCELER

19.12.2013 - 20:19 | Son Güncellenme:

Akne, deride bulunan yağ bezlerinin bir hastalığı. Ergenlikte fazla yağ salgılandığından bu dönemin en sık görülen sorunları arasında

ERGENLERi ANLAMA REHBERi - GENÇLERiN KABUSU SiViLCELER

Anadolu Sağlık Merkezi’nden cilt hastalıkları uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay, ergenlik sivilcelerinden korunmanın yollarını anlattı.

Sivilce nedir? Nasıl oluşur?
Genel olarak sivilce adıyla bildiğimiz akne, en sık rastlanan cilt sorunlarından biri. Toplumun yüzde 60’ında görülür. Bunların yüzde 5’i tedaviye dirençli ya da zor tedavi edilebilen türden olabilir.
Akne, derimizde bulunan yağ bezlerinin bir hastalığıdır. Normalde bu bezlerin salgıladığı yağın, deri yüzeyine çıkarak atılması gerekir. Ancak ergenlik döneminde yağ bezi daha fazla yağ salgılar. Bu yağın deri yüzeyine geçişini sağlayan kanal da yoğunlaşmış bir yağ kütlesi nedeniyle tıkanır. Aknenin temel nedeni bu tıkanmadır.
Bu tıkacın yüzeyindeki yağ, havayla temas edince oksitlenerek siyahlaşır ve cildimizde zaman zaman gördüğümüz siyah noktalar meydana gelir. Derimizde ne kadar temizlesek de birçok bakteri bulunur. Bu bakteriler, yağ bezlerinin tıkalı olan kanallarından içeri girerek hem varlıklarıyla hem de ortaya çıkardıkları birtakım kimyasal maddelerle tıkanmış yağ bezinde iltihaba yol açar. Bu da kırmızı ve kabarık lezyonlara dönüşür.

Neden bazı ciltlerde daha fazla olur?

Yağlı ciltlerde soyaçekime bağlı olarak bazı bireylerde akne eğilimi artar.

Haberin Devamı

Hangi koşullarda bir uzmana başvurmalıyız?
Akne, ister hafif ister ciddi olsun mutlaka hekimin size vereceği bilgiler doğrultusunda kontrollü ve güvenli biçimde tedavi edilmeli. Unutmayın ki, “Tedavi edilemeyecek akne yoktur!” Ancak farklı türde ve şiddette aknenin tedavisi için farklı seçenekler var. Genelde iz bırakmaya meyilli olan, bireyi dış görünüm anlamında rahatsız eden aknede tedavinin planlanması gerekir.

Sivilceler bir kere çıktıktan sonra gençler nelere dikkat etmeli? Tedavi protokollerinin hekim tarafından düzenlenmesinin dışında, günde 2 kez su ve uygun ürünle yüz yıkamaya ve kozmetiklerin seçiminde dikkatli olmak, sivilceyi koparmaktan kaçınmak, uygun güneş ürünlerini kullanmak dikkat edilecek konular arasında. Beslenmenin etkisi azdır ve çok az bireyde besin ilişkisi gözlenir.

Aileler nelere dikkat etmeli?

Çocuklarının tedavi protokollerine uyumunu sağlamak, psikolojik etkilenimin iyi gözlenmesi, (şiddetli akne olgularında depresyon eğilimi gözlenebilir), sivilcelerle oynamanın engellenmesi veya en aza indirgenmesi ailelerin üzerine düşen görevler arasında sayılabilir.

Haberin Devamı

ERGENLERDE UYKU
Uykunun süresi ve kalitesi hem fiziksel hem de ruhsal sağlığımızı doğrudan etkiliyor. Uyku pasif bir dönem değil. Çeşitli evreleri ve bu evrelerin farklı özellikleri var. Bunlar bedenimizin ve ruhumuzun dinlenmesini, onarılmasını, hafızamızın oluşturulmasını, metabolizmamızı ve yaşam kalitemizi belirler.
Araştırmalar, 13-19 yaş arasında uyku süresinin ortalama 40-50 dakika azaldığını gösteriyor. Uyuma saatleri ortalama 60, uyanma saatleriyse 15 dakika daha geç oluyor. Hafta içi günlerde sabah okul saati nedeniyle erken kalkılıyor, hafta sonu da 80 dakika daha az uyunuyor. Bu nedenle gençler sabah uyanmakta zorlanıyor, okula geç kalıyor, saat 10.00-12.00 arasında aşırı uykulu hissediyor. Uyku süresinin azalmasıyla hafıza, akademik başarı, duygu-durum ve davranışları olumsuz etkileniyor. Ergen, en az 8.5 saat uyku ihtiyacını dengelemek durumundadır. 20-25 dakikalık uyku farkı bile akademik başarıda önemli değişikliklere yol açıyor.

Haberin Devamı

BİTTİ