Cadde Fatma Girik son yolculuğuna uğurlandı! 'Bu kadını unutmak mümkün değil'

Fatma Girik son yolculuğuna uğurlandı! 'Bu kadını unutmak mümkün değil'

27.01.2022 - 13:39 | Son Güncellenme:

Tedavi gördüğü hastanede pazartesi günü hayata veda eden Fatma Girik’in salı günü yapılacak cenaze töreni olumsuz hava şartları yüzünden ertelenmişti. Türk sinemasının Dört Yapraklı Yoncası’nın mavi gözlü sultanı, bugün düzenlenen törenlerle sonsuzluğa uğurlandı. Sanatçı için ilk tören 1989-1994 yılları arasında belediye başkanlığı görevini üstlendiği Şişli Belediyesi’nde, ikinci tören Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlendi. Girik, Teşvikiye Camii’nde kılınan öğle namazını müteakip, hayat arkadaşı Memduh Ün’ün yanına defnedilmek üzere Bodrum’a nakledildi. Yeşilçam'ın unutulmaz isimleri Türkan Şoray ve Hülya Koçyiğit de meslektaşlarını son yolculuğunda yalnız bırakmadı.

MESUT YILMAZ / MİLLİYET 
Yeşilçam'ın usta ismi ve eski Şişli Belediye Başkanı Fatma Girik, hastanede Covid-19'a bağlı viral pnömoni (zatürre) tedavisi görmekteyken gelişen çoklu organ yetmezliği sonucu pazartesi günü hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Duayen sanatçı için ilk tören saat 10.00’da 1989-1994 yılları arasında belediye başkanlığı görevini yürüttüğü Şişli Belediyesi'nde gerçekleştirildi. Saat 11.00’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen törenin ardından Girik, Teşvikiye Camii’nde kılınan öğle namazını müteakip, hayat arkadaşı Memduh Ün’ün yanına defnedilmek üzere Bodrum’a nakledildi.

Fatma Girik son yolculuğuna uğurlandı Bu kadını unutmak mümkün değil

79 yaşında vefat eden oyuncunun Türk Bayrağına sarılı tabutu naaşı, Şişli Belediyesi Başkanlık Binası Fuaye Alanı’na getirildi. Törene; Fatma Girik’in kardeşi Günay Girik, manevi kızı Fatma Ahu Turanlı, CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, belediye çalışanları ve sevenleri katıldı.

Fatma Girik son yolculuğuna uğurlandı Bu kadını unutmak mümkün değil

Haberin Devamı

"GİRİK'LE ÇALIŞMAKTAN BÜYÜK ONUR DUYDUM"
Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, "Şişli Belediyesi eski başkanımız ve ülkemiz sinemasının duayen oyuncularından dev bir sanatçıya veda etmek için bir araya geldik. Fatma Girik'in zamansız gidişiyle derin bir üzüntü içerisindeyiz. Fatma Girik benim için çok önemli bir isimdi. Belediye başkanlığı döneminde kendisiyle çalışıyor olmaktan her zaman büyük bir onur duydum. 1994 seçimlerinde 1.5 ay boyunca sabah 07:00'den akşam 01:00'e kadar bütün Şişli'yi adım adım dolaştık. Usta sanatçılığı ve toplumsal içerikli filmleri ile milyonların gönlünde taht kurmuş bir isimdir" ifadelerini kullandı.

"İŞÇİLERLE YOLLARI YIKAMAYA GİDERDİ"
Sanatçının manevi kızı Fatma Ahu Turanlı, "Fatma annem Şişli’ye çok emek verdi. Benim çocukluğumda Şişli Belediye başkanıyken onu evde görmek çok zordu. Hafta sonları bile evde yoktu. Sabahın yedisinde kalkıp işçilerle yolları yıkamaya giderdi" dedi.

"FATMA GİRİK'İN ADININ VERİLDİĞİ KIZ YURDUNU AÇACAKTI"
Fatma Girik’in kardeşi Günay Girik, "Diyecek bir şey bulamıyorum. Şişli’de ablamın adının verildiği kız yurdunun açılışını Muammer Keskin ile planlamıştık, çok hoşuna gitmişti. Bu toplantı olacaktı zaten. O bunları görüyor olacaktı. Muhtemelen şu anda da görüyordur. En mutlu olduğu gün bugün olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Fatma Girik son yolculuğuna uğurlandı Bu kadını unutmak mümkün değil

Haberin Devamı

Belediye önünde açıklama yapan oyuncu Nuri Alço, "Onun yeri hiçbir zaman doldurulamaz. Hep fakirin yanında, yaşlıların yanında oldu. Kendi iş hanını ipotek edip, işçilerin maaşını verdi. Hep işçilerin yanında olmuştur" dedi.

Fatma Girik son yolculuğuna uğurlandı Bu kadını unutmak mümkün değil

"SENİ ÇOK ÖZLEYECEĞİZ FATMA"
Şişli Belediyesi önünde gerçekleştirilen törenin ardından Cemal Reşit Rey'e getirildi ve sahnenin ortasına konuldu. Girik’e son kez veda etmek için törene katılan sanatçı dostları konuşmaları sırasında gözyaşlarını tutamadı. Törende, Fatma Girik'in oynadığı filmlerden kesitler gösterildi. Ardından Fatma Girik'in sevenleri Türk bayrağına sarılı naaşının yanına gelip kürsüye çıkarak duygu ve düşüncelerini dile getirdi.

Hülya Koçyiğit, "O mavi gözlerle; sanki içinden bir ışık yanarmış gibi, pırıl pırıl, sevgiyle, iyilikle bakan o güzelim gözler. Girdiği ortama hemen bir enerji getirir, canlılık getirir, neşelendirirdi. Türk sineması denince hepimizin aklına ilk o gelir. Mesleğine tutkuyla, aşkla bir sanatçıydı. Bir efsaneydi, cesur yürekli bir efsaneydi. Seni çok özleyeceğiz Fatma. Sinemaya tutkusunu hepimizi biliyoruz, o güzelim filmleri yaparken duyduğu heyecanı" dedi.

Fatma Girik son yolculuğuna uğurlandı Bu kadını unutmak mümkün değil

Haberin Devamı

"MAVİNİN BU KADAR GÜZEL OLDUĞUNU DÜŞÜNMEMİŞTİM"
Oyuncu Nur Sürer, "Bütün konuşmaları dinledim. Gerçekten Fato, bizim Fato'muz bunların da çok üstünde bir kadındı. 1985 yılında tanıştık. Bana 'Merhaba kızım' dedi. Gözlerine bakınca bir daldım. Hayatımda mavinin bu kadar güzel olduğunu düşünmemiştim. Sevdiği insanların üzerinden elini çekmezdi. En son 20 gün önce konuşmuştuk. Bir insan hastalığına rağmen 'Ne yapıyorsun kızım?' diye sorardı. 'Dört Yapraklı Yoncası’nın en cengaverisin sen' dedim. Bu kadını unutmak mümkün değil" sözleriyle, duygularını dile getirdi.

Fatma Girik son yolculuğuna uğurlandı Bu kadını unutmak mümkün değil

"MÜKEMMEL BİR İNSANDI"
Kürsüye çıkan Ediz Hun, "Fatma Girik ile 1964 yılında tanıştıklarını söyleyerek, "58 yıl geçti. Olağanüstü bir kadındı, dürüsttü, mertti. İnsanın gerçek gücü sıçrayışlarda değil sarsılmaz duruşlardadır. Böyle bir kadındı. Çok dürüst karakterli, son derece mükemmel bir insandı. Türk sanat alemi için büyük bir kayıptır" diye konuştu.

Fatma Girik son yolculuğuna uğurlandı Bu kadını unutmak mümkün değil

Haberin Devamı

ÜNLÜLER YALNIZ BIRAKMADI
Fatma Girik, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen törenin ardından son yolculuğuna uğurlanmak üzere Teşvikiye Camii'ne getirildi. Buradaki cenaze törenine; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, sanat camiasından Türkan Şoray, İhsan Gedik, Celal Şener, Kerem Alışık, Bekir Aksoy, Hasan Yıldız, Zafer Algöz, Girik'in kardeşi Günay Girik, manevi kızı Ahu Turan ve çok sayıda seveni katıldı. Ahu Turan, manevi annesi Fatma Girik'in tabutuna kapanarak gözyaşlarına boğuldu.

Fatma Girik son yolculuğuna uğurlandı Bu kadını unutmak mümkün değil

"HİÇ UNUTULMAYACAK"
Oyuncu Bekir Aksoy, Fatma Girik'in çok eğlenceli bir insan olduğunu söyleyerek, "Gerçekten çok üzücü bir süreç yaşanıyor. Kışın ağır günlerinde aslında Fatma ablanın hayatta olması benim yüreğimi de çok ısıtan bir durumdu. Fatma ablayla bir dizide beraber çalıştık uzunca bir süre. O dizi boyunca bana yaşattıkları, hissettirdikleri bir duayen hoca, abla dışında bir dosttu. İnanılmaz bir eğlenceli kişiliği vardı. Dürüstlüğünü herkes biliyor. Belediyeciliği, hem oyunculuğu, hem hocalığı ve sanatkarlığı herkes biliyor. Türkiye için büyük bir eksik. Fatma Girik Türkiye için hiç unutulmayacak" ifadelerini kullandı.

Fatma Girik son yolculuğuna uğurlandı Bu kadını unutmak mümkün değil

"ÜŞÜYORUZ AMA SOĞUKTAN DEĞİL"
Kerem Alışık, "Gökyüzüne can arkadaşlarının yanına gitti. Şimdi üşüyoruz ama soğuktan değil. Ruhumuz, kalbimiz üşüyor. Çok üzgünüz. Çok saydığımız değerli ustamı kaybettik. Bir ay önce telefon konuşması yapmıştık" dedi.

Cenaze törenine katılan oyuncu Talat Bulut, “Mavi gözlümüzü kaybettik. Türk sinemasının uzun sureli olmasını sağlayan en iyi taşlardan birini kaybettik” açıklamasını yaptı. Nurseli İdiz ise “Mükemmel bir insandı. Bir sanatçıya yakışacak her türlü özelliğe sahip bir insandı. Bu kadar erken beklemiyorduk” yorumunda bulundu.

"SON KEZ VEDALAŞTIM"
Yeşilçam’ın Sultan'ı Türkan Şoray, hasta olmasına rağmen yakın dostunu yalnız bırakmadı. Tabutuna sarılıp ağlayan Türkan Şoray, ayakta durmakta güçlük çekti. “Son kez sarıldım. Vedalaştım” diyen ünlü oyuncu, konuşacak durumu olmadığını belirtti. Girik’in tabutu başında gözyaşı döken Şoray, yakın dostunun resmine bakarak tabutunu öptü.

Fatma Girik son yolculuğuna uğurlandı Bu kadını unutmak mümkün değil

"SEVİLEN BİR ABLAMIZDI, ANNEMİZDİ"
Fatma Girik'in çok sevilen bir insan olduğunu söyleyen oyuncu İhsan Gedik, "Sinemamızda sevilen sayılan bir ablamızdı. Annemizdi daha doğrusu. Ne zaman bir şey olsa gider onu rahatsız ederdik. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum. Nur içinde yatsın" yorumunda bulundu. Oyuncu Celal Şener, "Ben de 1975'lerde Fatma Girik'i tanıdım. Çok güzel, saygı duyduğum bir insandı. Gerçekten Türkiye'nin onur verici sanatçılarından bir tanesiydi" diye konuştu.

Usta oyuncu Erdal Özyağcılar, “Oyunculuğu dışında insan kimliği çok önemli. Çok özel bir insandı. Dürüsttü, demokrattı. İşçiyi, emekçiyi koruyan bir insandı. Çok önemli bir oyuncuydu, uluslararası değerde bir oyuncuydu. Ben Bodrum’a gittiğim zaman mutlaka onun ziyaretine giderdim. Kızımla da hastaneye ziyaretine gittik. Çok büyük bir kayıp, çok şey var söylenecek” diyerek, duygularını dile getirdi.

Halil Ergün de cenazeye katılanlar arasındaydı. Usta oyuncu, tabuta sarılarak öptü.

Fatma Girik son yolculuğuna uğurlandı Bu kadını unutmak mümkün değil

"BENDE ÇOK AYRI BİR YERİ VAR"
Serpil Çakmaklı, “Fatma ablanın bende çok ayrı bir yeri var. Sinemaya girdiğim ilk yıllarda ilk filmim onunlaydı. 'Sen çok yeteneklisin bir gün bir yerlere geleceksin' demişti. Onun nasihatleri, öğütleri her zaman için bende küpe olmuştur. Üzgünüm söyleyecek bir şey bulamıyorum. Ölüm bir gün hepimizin kapısını çalacak. Hepimizin başı sağ olsun başka bir şey söyleyemiyorum” dedi.

Fatma Girik’in cenazesi Teşvikiye Camii’nde kılınan öğlen namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait tören mangası tarafından omuzlara alınarak yüzlerce kişinin alkışları eşliğinde cenaze aracına taşındı. Girik’in cenazesi toprağa verilmek üzere Bodrum’a gönderildi. Merhum sanatçı, hayat arkadaşı Memduh Ün’ün yanına defnedilecek.

Fatma Girik son yolculuğuna uğurlandı Bu kadını unutmak mümkün değil

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN BAŞSAĞLIĞI TELEFONU
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sanatçı Fatma Girik'in vefatı nedeniyle kardeşi Günay Girik'i telefonla arayarak taziyelerini iletmişti. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, sanatçı Fatma Girik’in vefatı dolayısıyla kardeşi Günay Girik’i telefonla arayarak taziyelerini iletti.

SON FOTOĞRAFINI YEĞENİ PAYLAŞMIŞTI
Yeni yılı hasta yatağında karşılayan Fatma Girik'in son fotoğrafını yeğeni Ahu Turanlı sosyal medyada paylaşmıştı. Turanlı paylaşımına; "Biz 2021'i hastanede uğurluyoruz... İnşallah 2022 hepimiz için güzel ve sağlıklı günler getirir" notunu düşmüştü.

Fatma Girik son yolculuğuna uğurlandı Bu kadını unutmak mümkün değil