Cadde GELECEĞiN NADIA KOMANACHI’Si

GELECEĞiN NADIA KOMANACHI’Si

08.05.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Tutya çok özel bir çocuk. Sadece on buçuk yaşında. 8 aylıkken yürümeye başladı, dört yaşında cimnastikle tanıştı ve hayatının yönü değişti. 2007 yılından beri Türkiye’de girdiği tüm yarışmalarda birinci oldu. Başarılarının ardında sağlıklı beslenme yatıyor

GELECEĞiN NADIA  KOMANACHI’Si

Tutya için 2013 yılı çok önemli çünkü 14 yaşında genç milli olacak ve Avrupa Gençlik Oyunları, Avrupa ve Balkan Gençler Şampiyonaları’na katılacak. 2015’de 16 yaş büyükler kategorisine geçecek ve en büyük heyecanı 2016’da yani Olimpiyat yılında yaşayacak. Ona destek olan güçlü bir ekip var. Babası Hürriyet Yılmaz, danışmanı Prof. Dr. Muzaffer Sarıyar, akıl hocası Prof. Dr. Turgay Biçer, beslenme uzmanı Prof. Dr. Aysel Pehlivan, fizik doktoru Prof. Dr. Mustafa Karahan ekibin üyelerinden.


Tutyacım, bu sabaha nasıl başladın?
Sabah 07.00’de annem uyandırdı sonra kahvaltı yaptım ve okula gittim.

Kahvaltı önemli, neler yedin bakalım?
Kepekli ekmek, peynir, zeytin yedim ve portakal suyu içtim.

Haberin Devamı

Peki öğlen yemeği?
Çorba, tavuk ve salata yedim okulda.

En sevdiğin yiyecekler neler?
Kiraz ve karpuzu çok seviyorum. Her gün birazcık çikolata yiyorum. Fıstıklı olanını seviyorum bir de sade makarnayı severim.

Dikkat ettiğin yiyecekler var mı?
Tatlılar. Haftada sadece iki kere yemeye çalışıyorum. Fast-food yemiyorum. Bir de pilav ve börekten uzak duruyorum.

Derslerin nasıl?
Derslerim iyi. Akşam antrenmandan sonra eve gidip, hemen yemek yiyorum. Sonra da ders çalışıyorum. Türkçe dersini çok seviyorum, bir de kitap okumayı. Şu anda da ‘Yeni Ay’ kitabını okuyorum.

İngilizce ve piyano dersi de alıyorsun.
Hocam İrene Baysal ile cumartesi günleri İngilizce pratik yapıyoruz. Daha çok sohbet olduğu için bana dinlenmek gibi geliyor.

“Bu cumartesi günü çalışmak yok, istediğini yapabilirsin” deseler, ne yaparsın?
Kardeşimle oynarım. Aslında boş olduğum saatler bir türlü geçmiyor çünkü çok alışığım çalışmaya. Antrenmanda yedi saat harcıyorum ve zaman çok hızlı geçiyor. Evde olabilirsem bilgisayarda ‘bebek giydirme’ oyunu var, onu oynuyorum.

Kardeşin de senin gibi jimnastik yapsın ister misin?
Hayır hiç istemem çünkü çok yorucu. Bence tenis oynasın, ben de büyüyünce tenis oynamayı çok istiyorum.

Yurt dışı kampları eğlenceli geçiyor mu?
Hayır çünkü ailemi çok özlüyorum.

HÜRRiYET YILMAZ (Babası)
Tutya durumundan biraz şikayetçi. “Yoruluyorum” diyor, ne dersiniz?
Tutya, yaşıtlarının yaptığı tüm aktivitelere katılıyor. Arkadaşlarının doğum günü partilerine, çocuk tiyatroları veya sirk gibi eğlencelere gidiyor. Ama o bir yıldız, bu yüzden ülkeyi temsil ettiğinde kültürlü de olmalı. İngilizce eğitim alıyor daha sonra İspanyolca ve Rusça’ya başlayacağız. Olimpiyat ve dünya çapındaki rakipleriyle her alanda rekabet edebilecek bir performansı var.

Peki nasıl fark edildi bu yetenek?
Ağaçlara tırmanarak ve koşarak büyüdü. Çok süratli ve çevikti. Dört yaşında bir cimnastik salonuna yazıldı. Beş yaşındayken, 10 yaşındaki ablalarıyla aynı takıma girdi. Sonra Ebru Hoca Tutya’yı tek başına çalıştırmaya başladı. Sekiz buçuk yaşından sonra bale dersleri aldı. On yaşındayken Amerika’dan Fernando Hoca ekibe katılarak, üst düzey hareketleri çalıştırmaya başladı.

Tutya’nın çalışma düzeni nasıl?
Haftada beş gün, hafta içi günde altı saat çalışıyor. Haftasonları da yedi saat. Sabah yediden öğleden sonra ikiye kadar.


EBRU ÖZENÇ Beden Eğitimi Öğretmeni
Ne kadar zamandır Tutya ile berabersiniz?
Ben Tutya’yla yedi senedir beraberim. Bebekliği bitti, çocukluğu bitti. Şimdi ergenliğe akıllı bir giriş yapıyor. Bizden destek alsa da, hayatını kendisi yönetiyor. Ödevlerini, uyku süresini ve okul hayatını kendisi planlamaya başladı. Tutya’nın karakterinde hırs ve mücadele var. Başarıyı getiren faktörlerin başında da bunlar geliyor zaten.

Tutya hiç şikayet ediyor mu?
Evet ediyor. Ne kadar çalışmayı sevse de, ruhunda tembellik yatıyor. “Üff, çok yoruldum” diyor ama hemen arkasından, “Bitireyim, benim için daha iyi olacak” diyerek antrenmana asılıyor.

FERNANDO QUERRERO-Antrenör

D.K. Siz ekibe ne zaman katıldınız ve Tutya için neler söylemek istersiniz?
F.E. Ben ekibe geçen sene katıldım. Tutya çok yetenekli. Ben aslında emekli olmuştum ve cimnastik yapmak istemiyordum. Ama buraya gelip onu görünce, yeniden çalışmak istedim. Ve buraya taşındım.


ELENA KUNYTSKA Balerin, Kareograf

Siz neler söylemek istersiniz?
Tutya’nın sadece tekniğini değil, mentalitesini de geliştirmeye ve değiştirmeye çalışıyoruz. Bazen bizimle tartışıyor ama sonra tüm bunların iyiliği için olduğunu anlıyor ve kabul ediyor.

Tartışma hangi konuda oluyor?
Kıyafet! Ama son bir senedir Tutya’da büyük gelişme var.