Günseli Önal

Günseli Önal

gonal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Estonya’nın başkenti Talin’den gece treniyle   St. Petersburg’a geçtim. Tren yolculuğunun en sıkıntılı kısmı gece yarısı tam sınırda, formaliteleri saatlerce beklemek, yoksa bir sorun yok. St. Petersburg, bir mücevher. Biraz fazla Barok, altın yaldızlı, bebe mavisi ve sarısı ama ne yapalım onlar da günün birinde restorasyonu öğrenecekler.
St. Petersburg kentin Almanca adı. Birinci Dünya Savaşı’nda ismi Rusçalaşıp Petrograd oluyor. 1917 Ekim’inde, Bolşevik İhtilali’nin de başladığı yer.  Sovyet döneminde bu kez de adı Leningrad’la değiştiriliyor.
Emin olun, bütün bu heyecanı hâlâ St. Petersburg’da duymak mümkün. 21 Haziran en uzun gün ya işte 21-22 Haziran’da Finlandiya Körfezi’nde Neva Nehri’nin deltasındaki bu kentte gündüz tam 18 saat 53 dakika sürüyormuş. Ben iki hafta geç gittim. Gece 23.30’da, o gün İstanbul’da güneş akşamüstü 18.30’da ne kadar parlaksa, öyleydi. Zaten gecenin hiçbir saatinde kapkaranlık olmadı.  

Yaparken dikkat edin

Rusça konuşmayan bir turist için o saatte yapılmaması gereken şey, metro, otobüs gibi yerlerde fazla dolaşmamak, fazla para ve değerli eşya taşımamak,  St. Petersburg’un ana caddesi Nevsky Prospect’te yankesicilere dikkat etmek ve hiçbir Rus’la çok ucuz olan ve bolca tüketilen Russky Standart votkasını içme konusunda rekabete girmemek.
Yaşamımın bir döneminde 3.5 yıl Doğu Almanya’da oturduğumdan komünizmin olmazsa olmazlarını iyi bilirim. Rusların komünizmi hâlâ üstlerinden atamadıklarını düşündüren gözlemlerim var:
1. Yabancılara farklı, Ruslara farklı fiyat uygulanıyor; takside, trende, otelde, tiyatroda, müzede. Yabancılar, Rusların 6-20 kat fazlasını ödüyor.
2. Sokaklarda taksi bulmak imkânsız. Ya otelden ya restorandan ya da gittiğiniz yerden Rusça konuşan birisine telefon ettirip taksi çağırmanız gerekiyor.   1 kilometrelik yola giderken 30 euro karşılığı ruble, dönerken iki katını ödeyebilirsiniz. Taksi çağırmadan fiyat sorun ve pazarlık edin. 
3. Kuyruk, kuyruk her yerde. 1 saat tren bileti kuyruğu bekleyip, sıra tam size geldiğinde gişedeki kadın önündeki tabelayı tersine çevirip yarım saat kahve molası verebiliyor. Ya da “kredi kartı makinesi bozuldu nakit ver” diyebiliyor. Bu yüzden 1 saat beklediğiniz kuyruktan çıkıp, bir ATM makinesi arayıp, yarım saat de orada bekleyip dönebiliyorsunuz. Yani insan ve insan vakti değeri henüz anlaşılmamış.
4.Tüm gelin ve damatlar evlendikten 15 dakika sonra soluğu akrabalarla birlikte anıtların, heykellerin, tarihi köprülerin önünde alıyor. Upuzun bir limuzin ile geliyor ve heykelin altında ailenin durumuna göre köpüklü şarap veya şampanya patlatıp evliliklerin ilk dakikalarını kutluyorlar (Bunu daha önce Türki Cumhuriyetler’de de görmüştüm). 
5. Bir küçük kutu kırmızı havyarı 5-15 euro’ya, bir şişe votkayı da 3-5 euro’ya alabiliyorsunuz. Mersinbalığının nesli tükenmekte olduğundan siyah havyar satışı yasakmış. Lokantalarda  şarap ısmarlarken iki kez düşünün, bütçenizi gözden geçirin.
6. Tüm sokak tabelaları, metro durakları, mağaza isimleri, işaretler, ilanlar kiril alfabesiyle yazılmış, kaybolmak veya bir gördüğünüz yeri bir daha bulamamak çok kolay.
Yapmadan dönmeyin 
Nehir turu: Otelden ayırtın, birçok köprünün alından saat başı kalkan turlar var. 
Hermitage Müzesi’ne tam gün ayırın. 1764’te   2. Katerina’nın kurduğu bu müze aslında Çarların kışlık sarayı. Komünist döneminde devletleştirilen özel koleksiyonlar da sayesinde bugün 3,5 milyon sanat eserine sahip. Diğer birçok nadir parça dışında Mikelanj, Rafael ve Leonardo da Vinci de görmeye hazırlanın. Hermitage birbirine bağlantılı birçok binadan oluşan bir kompleks. Hermitage dışında hiçbir müzede, kilisede, sarayda sarı basın kartı geçmiyor, gazeteci arkadaşlarımın dikkatine...
Mariinsky Tiyatrosu’nda bir bale, bir opera izlemeden gelmeyin. Oyundan sonra hemen köşebaşındaki ‘Back Stage’ lokantasında yemek yiyin. 
Otel rezervasyonunu da internetten veya işyeriniz aracılığıyla yaptırın, yüzde 20 indirim alırsınız. En sıradan bir otelde iki kişilik bir oda 350 euro, ucuzuna kaçmayın kötü bir sürpriz yaşamayın. Beyaz geceler sırasında gidiyorsanız kalın perdeli bir oteli tercih edin, bir de yanınızda hafif bir uyku ilacı bulundurun. 
Şehir dışındaki sarayları rehberle gezin, hem kuyruk beklemeden girersiniz hem de bilgi sahibi olursunuz. Size iyi bir rehber adresi: Olga Rolle: . Adresi benden aldığınızı söylerseniz indirim yapar, saatte 25 euro alır.  Heveslenmeyin; evli ve şişman...