Kalust Şalcıoğlu

Kalust Şalcıoğlu

mail@kalustsalcioglu.com

Tüm Yazıları

Hani bazen (genelde Amerikan yapımı) sinema filmlerini izlerken, dakika başı filmin sonuyla ilgili tahminleriniz değişir ya; işte bunu Türk filmlerinde yakalamak pek kolay değil.
Sinemada bunu yakalayamıyorsanız, tiyatroda yakalayabilir misiniz?
BKM’de her hafta cuma günü seyirciyle buluşacak ‘Kurusıkı’da evet! Beşiktaş Kültür Merkezi’ndeki gala gösteriminde hayranlıkla seyrettiğim filmin (pardon tiyatro oyununun) senaryosunu Levent Kazak yazmış. Başrollerinde Gökçe Bahadır, Mete Horozoğlu, Selen Uçer, Beyti Engin ve Bülent Alkış var.

Oyunculuğuna aşık oldum
Oyuncuların hepsi birbirinden başarılı ama Gökçe Bahadır bir başka tatlı. Bahadır’ın daha önce hangi tiyatro oyunlarında oynadığını hatırlayamadığım için sordum merakla ve öğrendim ki, ‘er meydanı’nda ilk tecrübesiymiş.
Kamera karşısında oynamak tiyatro sahnesine göre daha kolay; dolayısıyla oyuncuya diziden ya da sinema filminden hayran olmam zor. Gelin görün ki, Gökçe Bahadır’ın oyunculuğuna, tiyatro sahnesinde aşık oldum.
Bu arada başlığın neden ‘Kurusıkı Yönetmen’ olduğunu merak edenlere, oyunla ilgili küçük bir ipucu...
Her şey paragöz yönetmenin başının altından çıkıyor...

Haberin Devamı

‘ENTERNASYONEL’ ÇAPKIN

Tiyatro oyunlarını seyirci ve yazar gözüyle izlemek arasında az da olsa ‘huzur’ farkı var.
Seyirci olarak izliyorsam sadece sahneye odaklanırım, yazar olarak izliyorsam odak grubuna seyirci tepkileri de dahil olur. ‘Abim Geldi’ adlı oyunu üç ustanın hemen arka koltuğunda izledim. Haldun Dormen, Nevra Serezli ve Füsun Önal’ın kahkahalar içinde izledikleri oyunla ilgili yorum yapmak ne haddime; ustaların yorumu ortada. Ben size oyunla ilgili özet geçeyim... Oyunda; Volkan Severcan, Bekir Aksoy, Pelin Akil, Yeliz Şar, Seyhan Şaşko ve Melda Gür gibi tiyatronun başarılı isimleri var.
Tiyatro Sahnekârlar’ın sahnelediği oyunu Bora Severcan başarılı bir şekilde yönetmiş. 1970’lerde İstanbul’da geçen ‘Abim Geldi’, çapkın mimar Tansu’nun Cihangir’deki evinde yaşanan aşk oyununu konu alıyor. Sevgilileri Amerikalı, Fransız ve İtalyan... Derseniz ki, “Hangisi güzel?” Vallahi hepsi birbirinden güzel.
Uluslararası bir çapkının düştüğü hali merak ediyorsanız bir tiyatro bileti alacaksınız artık.

Haberin Devamı

UYGUR ‘KAN’I

Süheyl ve Behzat Uygur Kardeşler’in ‘Dünya’nın Sonu.Net’ tiyatro oyununu Profilo Kültür Merkezi’nde seyrettim.
Salon tıka basa doluydu ve kahkaha sesleri bir an bile kesilmedi. Kahkahaların en güzel tarafıysa küçük çocukların ses tonlarıyla şenlenmesiydi. Çünkü ‘ailecenek’ seyredebileceğiniz bir oyun sahneye koymuş Uygur Gösteri.
Mustafa Arıkoğlu’nun kaleminden; Uğur Babürhan’ın yönetmenliğinden; Süheyl Uygur, Behzat Uygur, Mustafa Önder Keskin, Kahraman Sivri ve Başak İlhan’ın oyunculuğundan; tadı tuzu yerinde, mükemmel bir yemek çıkmış ortaya. Oyunda, bunalımdaki yazar ‘Ziya’ ve ona yardımcı olmaya çalışan beceriksiz ilham perisi ‘Tarhun’un hikâyesini izleyeceksiniz...
Behzat Uygur oyunun sonunda, her hafta sahneye koydukları ‘Hassta Etme Adamı’nı da seyretmenizi şu sözlerle tavsiye ediyor: “Diğer oyun, biraz önce seyrettiğinize göre daha komik.”