Cadde KiTAP BAĞIŞÇILARININ iSMi UNUTULMUYOR

KiTAP BAĞIŞÇILARININ iSMi UNUTULMUYOR

06.09.2011 - 20:40 | Son Güncellenme:

Seçkin kitaplarının korunması ve yeni nesillerin faydalanması amacıyla kütüphanelerini eğitim kurumlarına armağan edenlerin adı efsaneleşiyor. Kitaplarını genelde Anadolu’daki okullara veren entelektüeller arasında az sayıda ismin İstanbul’u seçmiş olması dikkat çekiyor

KiTAP BAĞIŞÇILARININ iSMi UNUTULMUYOR

NAİL GÜRELİ

GENÇ İLETİŞİMCİLERİ SEVİNDİRDİ
Dört bini aşkın kitabını 2008 yılında Okan Üniversitesi’ne bağışlayan Milliyet gazetesi yazarı Nail Güreli, 8 bin kitap ve gazete kupürlerinden oluşan kitaplığınıysa 2010 yılında T.C Maltepe Üniversitesi kütüphanesine armağan etti. 50 yılı aşkın gazetecilik yaşamının yanı sıra Türkiye Gazeteciler Sendikası’nda ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde uzun yıllar yöneticilik yapan Güreli’nin koleksiyonunu, ağırlıklı olarak basınla ilgili kitaplar oluşturuyor. Ayrıca çeşitli konularda belgesel ve başvuru kaynağı niteliğinde yayınlar, ansiklopediler, gazete koleksiyonlarıyla katıldığı TV programlarının kayıtları, verilen ödüller, kendisiyle gazete ve dergilerde yapılmış söyleşi ve röportajlar da yer alıyor.

ADALET AĞAOĞLU
TÜM BİRİKİMİ BOĞAZİÇİ’NDE

Edebiyatın usta kalemlerinden Adalet Ağaoğlu, 60 yıllık edebiyat ve çalışma birikimini Boğaziçi Üniversitesi Abdullah Kuran Kütüphanesi içinde kendi adına açılan ‘Adalet Ağaoğlu Araştırma Odası’na bağışladı. Bu araştırma odasında Adalet Ağaoğlu’nun 2000 yılından itibaren Boğaziçi Üniversite’sine bağışlamış olduğu 2 bin 862 kitap ve imzalı diğer eserlerini kapsayan koleksiyonu, arşiv, belgeler, hakkında yapılan incelemeler, mektuplar ve aldığı ödüller yer alıyor. ‘Adalet Ağaoğlu Araştırma Odası’, Adalet Ağaoğlu ve özel arşiviyle ilgili araştırma yapan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin yanı sıra dışarıdan araştırma yapmak isteyen akademisyen ve araştırmacıların da kullanımına açık.

KEMAL KARPAT

ABD’DEN GEMİYLE GETİRİLDİ
İstanbul Şehir Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Karpat kitap, dergi ve notlarından oluşan koleksiyonunu, İstanbul Şehir Üniversitesi’ne bağışladı. 4 binden fazla kitaptan oluşan koleksiyon Amerika’dan gemiyle İstanbul’a getirildi. Tarih ve edebiyat ağırlıklı kitaplıkta Ortadoğu, Osmanlı ve Cumhuriyet tarihine ait eserler önemli yer tutuyor. En eski yayının 1859 tarihli olduğu koleksiyonda, 1859-1959 yıllarını kapsayan 100 yıllık döneme ait 700, 2000’li yıllara ait güncel yayın ve sayısı 300’e yakın kitap bulunuyor. Farklı dillerdeki kitapların 2 bini İngilizce, 1792’si Türkçe.


PROF. DR. NERMİ UYGUR
BAĞIŞI AİLESİ YAPTI
Türkiye’nin önde gelen felsefecilerinden Prof. Dr. Nermi Uygur’un vefatının ardından 6 bin 500 kitaptan oluşan kütüp-hanesi, ailesi tarafından Maltepe Üniversitesi’ne 2006 yılında bağışlandı. Türkiye’de felsefe doktorası yapan ilk felsefecilerden Uygur’un Türkçe ve yabancı dildeki seçkin kitaplarını üniversiteye eşi Nilgün Uygur teslim etti. Felsefe kitaplarının ağırlıkta olduğu zengin koleksiyon üniversitenin ‘Prof. Dr. Nermi Uygur Kitaplığı’nda öğrenciler, öğretim üyeleri, uzmanların araştırmalarına kaynak olarak sunuluyor.

PROF. DR. SEMAVİ EYİCE

İSTANBUL’U ANLATAN HER KİTABI ALDI
Türkiye’de Bizans araştırmalarının öncüsü kabul edilen ve İstanbul Üniversitesi’nde Bizans Sanatı Anabilim Dalı’nı kuran, aynı zamanda Osmanlı mimarisi ve sanatı üzerine de sayısız yayını bulunan Prof. Dr. Semavi Eyice’ye ait nadir baskı eserlerle 30 bini aşkın kitap, süreli yayın, ayrı basım ve çok sayıda arşiv malzemesi, ‘İstanbul Araştırma Enstitüsü’nde araştırmacıların hizmetine sunuluyor. Yurt dışı seyahatlerinde İstanbul’da dair bulduğu tüm kitapları satın alan Semavi Eyice’nin adını taşıyan kitaplıkta, Bizans tarihi ve sanatıyla ilgili eserlerin yanı sıra bu çok yönlü bilimadamının değişik ilgi alanlarını yansıtan İslam, Türk, Osmanlı tarihi, sanatı ve edebiyatı konulu kitaplar, çeşitli dönemleri inceleyen arkeoloji-sanat yayınları ve seyahatnameler yer alıyor.

REKOR BiLKENT’TE
Bilkent Üniversitesi’ne Prof. Dr. Halil İnalcık (11 bin 500 adet), Cevdet Kudret, (3 bin 34 adet), Eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal (1996-2 bin adet), Eski Devlet Bakanı Mehmet Aydın (2009-11 bin 44 adet), ilk devlet sanatçısı Ahmed Adnan Saygun (1991-5 bin 450 adet), ilk kültür bakanı Talat Halman (2000- Bin 703 adet), Stanford Shaw (2006-9 bin adet), Hüseyin Cöntürk (2003-4 bin 427 adet), Howard Reed (2004-6 bin 10 adet) ve Hikmet Dizdaroğlu (2005-7 bin 52 adet) kitaplarını armağan etti.

ADI OKULA VERiLDi Ünlü şair Behçet Kemal Çağlar’ın kitaplarının Boğaziçi Lisesi’ne bağışlanmasının ardından Sarıyer’de bulunan bu okulun ismi değiştirilerek şairin adı verildi ve ‘Behçet Kemal Çağlar Lisesi’ olarak hizmetini sürdürdü.


30 binProf. Dr. Semavi Eyice’nin kütüphanesindeki kitap sayısı