Cadde “Kürk modası geri dönüyor”

“Kürk modası geri dönüyor”

09.08.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Zu Elemets ve Phard markalarının yöneticiliğini yapan ve freelance moda editörlüğüne devam eden Nil Uzun, “Alışverişe çıkmadan önce gardırobunuzdaki kıyafetlere göz atın. Uyumu yakalamak çok önemli” diyor

“Kürk modası geri dönüyor”

Modayla ilgilenmeye ne zaman başladınız?
Üniversite yıllarında içimdeki ‘moda canavarı’ ortaya çıktı. Bu konuda genlerin, yetişme tarzının, çevrenin etkili olduğunu düşünüyorum. Görsel zevkim tamamen annemden kaynaklanıyor. Şu anda birlikte çalıştığım saç tasarımcılarını doğru yönlendirebiliyorsam bunu küçükken kuaförde geçirdiğim saatlere borçluyum. Beş yaşındayken bilinçaltıma yerleşen olgular mesleğimin temel taşlarını oluşturuyor.

Kadınların en çok yaptığı stil yanlışları neler?
Trend bağımlılığı, kendine yakışanı bilemememe, ortama, yaşa, fiziğe ve konuma göre tercih yapamama sonucu yanlışlar ortaya çıkıyor. Geniş kalçalara skinny jean, kısa bacak ve basene rağmen kalem etek giymek, kalın bele korsaj kemer takmak, orta yaşın üzerinde hâlâ rapunzel saçlarda ısrar etmek... Ama stil hatalarının ana kaynağı, alışveriş ve gardırop oluşturma esnasında ortaya çıkıyor. Alışverişe çıkmadan önce gardırobunuzdaki kıyafetlere göz atın. Aldıklarınızın evdeki kıyafetleriniz ya da ayakkabınıza uyup uymayacağı iyi düşünün.

Yaptığınız çalışmalarda konsepte nasıl karar veriyorsunuz?Konsept oluştururken en özgür olduğumuz ve tamamen ruhumuzu yansıttığımız çalışmalar; ürün gösterme kaygısı gütmeden, tamamen estetik kaygılarla yaptığımız dergi çekimleri. Bu sene barok etkiler çok var mesela. Kış sezonu için yaptığımız çekimlerde tarihi mekanlar, fotoğrafta dramatik ışıklar, makyajda kahve ve bordo tonlarını kullanarak gizemli kadınlar stilize etmeye çalışıyoruz. Modellerle çalışırken konsepti belirleyen trendler olurken, ünlü isimlerle çalışırken yaptığınız imajı; kişinin karakteri, hedef kitlesi ve temsil ettikleri belirliyor . Her işin kendine özgü, değişik ihtiyaçları oluyor. Ekibi de oluşturacağımız konsepte göre belirliyoruz.

Sonbahar-kış koleksiyonunda en beğendiğiniz moda akımları neler?
Modanın tüm dünyayı saran, ekonomik krizin etkilerinden tamamen sıyrıldığı bir sezona giriyoruz. Bol bol kürk var. Barok etkilerini, altın - siyah - kadife birleşimini çok seviyorum.

Stil danışmanlığı yaptığınız isimler arasında kimler var?
Türkiye’deki sanatçılardan hemen hemen hepsiyle bir şekilde çalışmışlığım var. Ağırlıklı olarak Zeynel Abidin Ağgül’le çalıştığım için, onun çektiği sanatçıların çoğunun imajını ben yapıyorum. Emina Sandal, Kutsi, Gülşen, Pınar Eliçe, Nalan, Emrah, Hülya Koçyiğit, Nilüfer, Emel Sayın, Niran Ünsal... Aklıma ilk gelen isimler. Şimdi Seren Serengil’le albüm kapağı ve basın fotoğrafları için çalışacağız. Yepyeni, çok başka bir imajla dönecek. İkimiz de çok heyecanlıyız bu çalışma için.

Beğendiğiniz modacılar?
Ruhumu kendisiyle özdeşleştirdiğim tek isim Roberto Cavalli. Sadece kıyafet değil, dekorasyon anlamında da böyle. En abartılı parçaları birbirleriyle uyum içinde harmanlamasına ve yarattığı göz alıcı kadınlara hayranım. Karl Lagerfeld’in siyah ve beyazı alternatifli kullanışı, Giambatis ta Valli’nin hacimli kumaşları, Alexander Mc Queen’in hayal dünyasını zorlayan uç tasarımları ve Dolce
Gabbana’nın yarattığı lüks pop akımını da seviyorum.

Sezonu tanımlayan trendleri sayabilir misiniz?
Balmain öncülüğünde kürkler, pahalı kumaşlarla birlikte lüks geri döndü. Balenciega’nın gösterişten uzak, kadınsı kesimli pantolonları yükselişte. Hermes’in el çantaları, Prada’nın küt burunlu makosenleri, Marni’nin uzun eldivenleri, Just Cavalli‘nin ekoseleri, Chanel’in sırt çantası... Bu sezon revaçta olacak.

Gelecek planlarınızı tamamen moda üzerine mi?
Evet, modadan beslenmeye devam ederek, trendleri işime yansıtmak ve mekanları en çarpıcı şekilde giydirmek istiyorum. Bir gecelik rüya alemleri yaratarak, göz alıcı organizasyonlara imza atmak temel hedefim. Moda editörlüğündeki başarımı bu alana taşımak istiyorum. Bir de kendi tasarımlarımı, yurt dışından topladığım aksesuarla kombinleyerek sattığım, bir butik açmak istiyorum.

Önümüzdeki sezon almak istediği 5 parça?
-Emillio Pucci’nin yüksek belli, dar kesimli siyah pantolonu
-Alberta Feretti’nin kaz tüyünden yapılmış mini eteği
-Cavalli’nin yakası kürklü kaftan ceketi
-Michael Kors’un kürk deri karışımı çantası
- Burberry’nin siyah kayışlarla dize kadar uzanan asker çizmesi