Cadde Marilyn Monroe'nun yüzü onun elinde! Yapmadığı kalmadı

Marilyn Monroe'nun yüzü onun elinde! Yapmadığı kalmadı

30.06.2022 - 07:05 | Son Güncellenme:

Dünyaca ünlü Amerikalı model ve oyuncu Marilyn Monroe 60 yıl önce yaşama veda etti. Ancak "sarışın bomba" karakterleriyle döneme damga vurup idol haline gelen sinema yıldızı, hayatta değilken bile servet kazandırmaya devam ediyor.

Marilyn Monroenun yüzü onun elinde Yapmadığı kalmadı

Milliyet.com.tr - Marilyn Monroe 1 Haziran 1926 yılında Los Angelas'ta dünyaya geldi. Özellikle filmlerdeki 'Sarışın Bomba' karakterleriyle bir sıçrama elde eden Monroe son anlarına kadar gündemde kalmaya ve başarılı işlere imza atmaya devam etti. Tarihler 4 Ağustos 1962'yi gösterdiğinde aşırı doz uyuşturucu kullanıma bağlı olarak genç yaşta hayatını kaybetti. Ancak Hollywood'un en ikonik aktrislerinden biri olarak görülen Marilyn Monroe'nun ölümü, hiçbir zaman kabul edilemedi. Los Angelas'ta dünyaya gelen sanatçının başlarda oldukça zor bir hayatı vardı. Gerçek adı 'Norma Jean' olan Marilyn Monroe, film sektöründe çalışan Gladys Baker'ın kızıydı, babası ise bilinmiyordu. Monroe'nun annesi Gladys Baker, bipolar bozukluktan muzdaripti ve hayatını psikiyatri kliniklerinde geçirdi. Annesinin ruhsal sorunları dolayısıyla bebek Marilyn Monroe henüz iki yaşındayken koruyucu aileye verildi. Bu süre içerisinde Marilyn annesiyle görüştürüldü hatta 1934'te kısa bir süre onunla yaşamaya da başladı. Ancak hiçbir zaman gerçekten yakın olamadıkları gibi gerçek bir anne-kız ilişkileri de olmadı.

Haberin Devamı

Marilyn Monroenun yüzü onun elinde Yapmadığı kalmadı

Koruyucu aileler tarafından büyütülen Monroe'daki ışığı ise çalıştığı fabrikaya gelen bir fotoğrafçı keşfetti. Işıltılı hayata model olarak adım atan Monroe, sonrasında küçük rollerde oynayarak film sektörüne de giriş yaptı. Monroe zamanla "Gentlemen Prefer Blondes", "The Seven Year Itch" ve "Some Like It Hot" gibi filmlerle 1950'lerin en büyük film yıldızlarından biri oldu. Kariyer basamaklarını öyle bir tırmandı ki öldüğünde kısacık yaşamına rağmen 30 tane filmde rol almıştı. Monroe'ya yapılan ödemeler hakkında bilgi veren bir şirketin verilerine göre, Monroe oynadığı büyük filmler için bugünkü rakamla yaklaşık 980 bin ila 9.8 milyon dolar arasında ödeme alıyordu. Ancak öldüğü sırada Monroe'nun yalnızca 7.7 milyon dolar net serveti olduğu açıklandı.

Haberin Devamı

TAM BİR KİTAP KURDUYDU

Marilyn Monroe'yla ilgili bilinmeyen özelliklerinden biri de okumayı çok sevmesiydi. Kitap kurdu Monroe'nun evinde 400'den fazla kitap vardı ve bunların çoğu nadir basımlardı. F. Scott Fitzgerald, John Steinbeck ve Tennessee Williams en sevdiği yazarlardı. Burada Monroe'nun oyun yazarı Arthur Miller ile evlendiğini hatırlamakta da fayda var. 

"Yapacak başka bir şeyim olmayan gecelerde Hollywood Bulvarı'ndaki Pickwick kitapçısına giderim. Orada kitapları rastgele açarım ya da sevdiğim bir sayfaya veya paragrafa geldiğimde o kitabı alırım."

Marilyn Monroenun yüzü onun elinde Yapmadığı kalmadı

Monroe'nun üzerinde Emilio Pucci imzalı en sevdiği yeşil elbisesi var.

Marilyn Monroe cömert harcamalarda da bulunuyordu. Kazandığı paranın çoğunu giyim ve mücevherlere harcardı. Ünlü aktris İtalyan lüks ayakkabı tasarımcısı Salvatore Ferragamo'nun büyük bir hayranıydı ve tasarımcı Monroe için sevdiği ayakkabının patentini bile almıştı. Monroe ayrıca başka bir İtalyan lüks giyim tasarımcısı Emilio Pucci'nin giysi ve aksesuarlarına da hayrandı. Gardırobunda Pucci'den birden fazla parça vardı ve tasarımlarını o kadar çok seviyordu ki aynı modeldeki elbiselerin farklı farklı renklerini alırdı. Hatta Marilyn Monroe öldüğünde, en sevdiği elbisesi olan yeşil bir Emilio Pucci elbisesiyle birlikte gömüldü.

Giyim ve aksesuarlarının yanı sıra Monroe, ölümünden birkaç ay önce Los Angeles Brentwood'da 650 bin dolar yani bugün yaklaşık 6.2 milyon dolar vererek bir ev satın aldı. Ölü bulunduğunda ise yeni aldığı evinin yatak odasındaydı. Yalnızca kendisine değil, etrafındaki tanıdığı uzaktan yakından ne kadar akrabası varsa hepsine maddi anlamda yardım etmekten geri durmazdı. Hatta Marilyn Monroe'nun muhasebecisinin onu abartılı harcamalarını azaltması konusunda uyardığı da bilinen detaylar arasında.

Haberin Devamı

ÜÇ KEZ EVLENDİ

Marilyn Monroe'nun hiçbir zaman çocuğu olmadı ve 36 yıllık hayatı boyunca üç kez evlendi. İlki 1942'de James Dougherty ile oldu ve kısa bir süre sonra 20 yaşındayken ayrıldılar. Hatta Marilyn Monroe ilk evliliğiyle ilgili bu süre zarfında pek konuşmadıklarını ve ortak bir şeyleri olmadığı için ayrıldıklarını söyledi. 1954'te Amerikalı beyzbol yıldızı Joe DiMaggio ile evlendi. DiMaggio ise Marilyn'in cinsel bir obje olarak görülmesinden rahatsız oldu hatta karısına şiddet uyguladı. Çift 9 ay sonra ise boşandı. 

Marilyn Monroenun yüzü onun elinde Yapmadığı kalmadı
Marilyn Monroe ile son eşi Arthur Miller

Marilyn Monroe son olarak 1961'de oyun yazarı Arthur Miller ile üçüncü kez evlendi. Bu evlilik pek çok kişi tarafından tuhaf karşılandı çünkü görünüşe göre birbirleriyle pek alakaları yoktu. Arthur Miller bir entelektüeldi ve Marilyn Monroe bir film yıldızıydı ancak ikili tüm bu farklılıklarına rağmen aralarında gerçek bir bağın olduğunu söylüyordu. Hatta Marilyn, bunun ilk kez gerçekten aşık olduğunu bile ilan etti. Ne yazık ki birkaç anlaşmazlık yaşanınca 1961'de boşandılar.

Haberin Devamı

36 yıla sığdırılmış film, şov ve birbirinden farklı aşk hikayeleriyle adından söz ettiren Marilyn Monroe, bir sabah evinde ölü bulundu. Tarihler 5 Ağustos'u gösterdiğinde Monroe'nun yardımcısı Eunice Murray erken saatlerde yatak odasının ışığının yandığını gördü ve kapıyı çaldıktan sonra yanıt alamadı. Kapı kilitliydi ve Murray, Monroe'nun psikiyatristi Dr. Ralph Greenson'ı durum hakkında uyardı. Dr. Greenson pencereden odaya girdi ve Monroe'yu ölü olarak buldu. Marilyn Monroe'nun 4 Ağustos 1962'de aşırı doza neden olan barbitürat (sakinleştirici) zehirlenmesinden öldüğü belirtildi. Ona otopsi yapan adli tıp uzmanı da genç yıldızın aşırı dozda yatıştırıcı aldığını ve bunun bir intihar olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

SERVETİNİ BÖLÜŞTÜRDÜ

Marilyn Monroe ardında servetinin nasıl bölüşüleceğiyle ilgili bir vasiyet de yayınlamıştı. Monroe'nun gayrimenkulleri dışında tutulduğunda net serveti 370 bin dolardı. Bu para birçok kişiye bölüştürüldü. Monroe üvey kız kardeşi Berniece Miracle'a ve asistanına 10 bin dolar, yeğenine ise eğitimi için 5 bin dolar verildi. Hayatının büyük bir bölümünde akıl hastanelerine girip çıkan annesine bakılması için de bakıcısına 100 bin dolar ödendi. Monroe'nin servetinden büyük bir pay ise oyuncu koçu Lee Strasberg ve aktrisin aileden saydığı Lee Strasberg'in eşi Paula'ya bırakıldı. Servetin kalan kısmı ise Monroe'nun terapisti Dr. Marianne Kris'e verildi.

Marilyn Monroe'nun oyuncu koçu Lee Strasberg'in eşi Paula kısa bir süre sonra öldü. Ardından Lee Strasberg ikinci kez evlendi ancak bu sefer de Strasberg çok geçmeden hayatını kaybetti. Marilyn Monroe'nun koçuna bıraktığı tüm servet de Lee Strasberg'in ikinci eşi Anna Mizrahi'ye kaldı.

Marilyn Monroenun yüzü onun elinde Yapmadığı kalmadı
Anna Mizrahi

Anna Mizrahi ise Marilyn Monroe'nun yüzünün akla gelinebilecek her türlü yerde kullanılmasına izin veren anlaşmalar imzaladı. 2011 yılında ise yüzde 75'lik hissesini global markaları yöneten Authentic Brands Group’a sattı. Yani Marilyn Monroe ile hiçbir bağı olmayan ancak maddi kaygı güden bu kurum ve kişiler günümüzde bile Monroe imgesinin nerede ve nasıl yer alabileceğine karar veriyorlar. 

Ünlü ekonomi dergisi Forbes ise Monroe'yu yalnızca Ekim 2018'den Ekim 2019'a kadar yaklaşık 13 milyon dolar kazandığı bildirildiği için 2019'da en çok kazanan hayatta olmayan ünlü isimler arasında gösterdi.