Dünya Türkiye'ye gelmek istiyor! Hayatının en zor kararını verdi

Türkiye'ye gelmek istiyor! Hayatının en zor kararını verdi

30.06.2022 - 07:05 | Son Güncellenme:

Sağlık hizmetlerini daha ucuza mal etmek isteyen pek çok İngiliz, çareyi farklı ülkelere seyahat etmekte arıyor. O isimlerden biri de 19 yaşındaki Josh Dayus. Ancak onun diğerlerinden bir farkı var.

Türkiyeye gelmek istiyor Hayatının en zor kararını verdi

Milliyet.com.tr - Kendini her zaman farklı hissediyordu. Hemcinsleri bebeklerle oynarken onun aklında arabalar vardı. Çocukken erkeklerin oynadığı oyunlar ilgisini çekiyordu. Kendisini her zaman farklı hissetse de cinsel kimliğini kafasında oturtması uzun bir zamanını aldı. Kendindeki farklılığı ilk 11-12 yaşlarında anladı. Trans kişilere dair çekilen bu belgesel onun kendi kimliğini keşfetmesine yardımcı oldu. Evet, o farklıydı. Hemcinsleri gibi değildi. Kızlardan farklı olarak futbol oynamayı seviyordu. Erkeklerin arasında kendini daha rahat hissediyordu. Bu durum onun seçtiği kıyafetlere kadar yansımıştı. Daha çocuk yaşta annesinin kendisine giydirmek istediği pembe kıyafetleri görmeye bile tahammül edemiyordu. Çevresindekiler onu 'erkek lakabıyla çağırsa o bundan rahatsız değildi. Bir kız gibi değil erkek gibi hissediyordu. Bu yüzden erkek kardeşinin kıyafetlerini giyiyor ve okuldaki oyunlarda 'erkek' karakterini hep o canlandırıyordu.

Haberin Devamı

Türkiyeye gelmek istiyor Hayatının en zor kararını verdi

PEK ÇOK İNGİLİZ GİBİ O DA ARAYIŞTA

19 yaşındaki Josh Dayus şu anda ülkesi İngiltere'nin en çok konuştuğu kişilerden biri. Son 40 yılın zirvesindeki yüksek enflasyon nedeniyle zor günler geçiren İngiltere'deki pek çok kişi gibi o da sağlık hizmetleri için farklı bir ülke arayışında. Ülkesindeki sağlık hizmetlerine yüksek meblağlar ödemek yerine farklı ülkelerde daha ucuza bu hizmetlerden yararlanmak istiyor. Son dönemde İngiliz vatandaşlarının sağlık hizmetleri için farklı ülkelere seyahat etmeleri İngiliz basınında da kendine geniş yer buluyor. Josh Dayus'un durumu ise biraz daha farklı. Çünkü o ne sadece güzelleşmek bir estetik ameliyat geçirmek istiyor ne de ölümcül bir hastalığı var. Kadın olarak dünyaya gelen ancak kendisini çocuk yaşlardan itibaren bir erkek gibi hisseden Dayus fiziksel olarak da erkek olmak istiyor.

Haberin Devamı

'BU TEDAVİYE İHTİYACIM VAR AMA KİMSE BANA ÖNCELİK VERMİYOR'

Erkek olmaya karar veren Josh Dayus ilk olarak 2018 yılında yani 15 yaşındayken ülkesindeki Ulusal Sağlık Sistemi'ne yani NHS'e başvurmuş. Ancak 2018'den beri bir cinsel kimlik kliniğine gitmek için NHS'in bekleme listesinde kalmış. Kendisine cinsiyet disforisi teşhisi konulan Dayus, geçen yıl ayda 60 sterline mal olacak bir testosteron tedavisi için ödeme yapmaya başlamış.

"Geçen yaz bir yetişkin kliniğine gitmem için NHS'den telefon aldım ve beklemeye başladım. Ancak hiçbir şey olmadı. Beklemeye devam ettim ama hiçbir sonuç çıkmadı. Özel bir kuruma gidecek param olsaydı muhtemelen şu anda aranızda olmazdım. Bu tedaviye ihtiyacım var ama hiç kimse bana öncelik vermiyor. Trans olmanın ne demek olduğunu kimse yeterince anlamıyor."

Türkiyeye gelmek istiyor Hayatının en zor kararını verdi

BABASININ ZULMÜNDEN KAÇINCA HAYATI DEĞİŞTİ

Homofobik ve transfobik bir ailede büyüdüğünü söyleyen Josh Dayus, babasının bu konuda eğitimsiz ve cahil biri olduğunu söyledi. Babaannesinin de tıpkı babasız gibi kendisine büyük bir öfke duyduğunu söyleyen Dayus, annesi ve kardeşlerinin ise ilk etapta büyük bir şaşkınlık yaşadıklarını ancak zaman içerisinde kendisini kabullendiklerini söyledi. Ailesine açılmanın zor olduğunu söyleyen Dayus, öz babasıyla yaşadığı anlaşmazlık ve ondan gördüğü zulüm nedeniyle henüz 15 yaşlarındayken bir koruyucu ailenin yanına taşınmış.

Ancak bu eve adım attığı anda "Ben Josh'um" diyerek kendisini bir erkek olarak tanıtmış. Dayus, "Onlara artık 'Josh' olarak tanınmak istediğimi ve benim hakkımda kız ya da erkek değil 'o' denmesi gerektiğini söyledim. Şanslıydım çünkü onları beni olduğum gibi, istediğim şekilde kabul etti" diye konuştu.

Haberin Devamı

'ARADA TAM 7 BİN STERLİNLİK FARK VAR'

Josh Dayus, genç yaşında karşılaştığı pek çok probleme rağmen hissettiği bedene kavuşmanın hayalini kurmaya devam ediyor. NHS'den beklediği desteği göremeyen Dayus şimdi ilk olarak meme ameliyatı olmak için para biriktiriyor.

Her iki memesini de aldırarak çocukluğundan beri hayalini kurduğu bedene kavuşmak isteyen Dayus, bu ameliyatı ülkesi İngiltere'de olmak istemiyor. Çünkü bu ameliyatın İngiltere'deki bedeli tam 10 bin sterlin yani 202 bin TL.

Hayat hikâyesini İngiltere merkezli Daily Mirror gazetesine anlatan Dayus, ilk hedefinin Türkiye'ye uçmak olduğunu söyledi. "Türkiye'de çift mastektomi ameliyatının maliyeti 3 bin sterlin yani 60 bin TL. Arada tam 7 bin sterlin'lik (142 bin TL) fark var" dedi. Böyle bir ameliyat için ülke değiştirmeyi daha önce hiç aklından bile geçirmediğini söyleyen Dayus, "Türkiye'ye ya da başka bir ülkeye gitmek istemiyorum ama buna mecburum. En azından bir seçeneğim olduğu için mutluyum" dedi.