Cadde “MÜZiK SEKTÖRÜ ÇÖKTÜ”

“MÜZiK SEKTÖRÜ ÇÖKTÜ”

21.03.2013 - 21:45 | Son Güncellenme:

‘Popstar 2013’ün jüri üyelerinden Orhan Gencebay, kendisi için hazırlanan tribute albümün müzik sektörüne canlılık getirdiğini söylüyor. Usta müzisyen, “Bu albümün tirajı 30 milyon olmalıydı. Ama müzik sektörü çöktü” diyor

“MÜZiK SEKTÖRÜ ÇÖKTÜ”


* ‘Orhan Gencebay ile Bir Ömür’ albümüne ilgi beklediğiniz gibi miydi?
Bu albüm benim onur ve gurur albümüm. Müzikalite açısından değerlendirmek benim haddim değil. Sağolsun,
32 kardeşim şarkılarımı yorumladılar ve bana hediye ettiler. Hepsi profesyonel zaten. Onların bu albümde yer alması gurur verici. Dünyanın hiçbir ülkesinde bir bestecininin 33 bestesini, 32 tanınmış sanatçı yorumlamadı. Böyle bir şey ilk defa bana kısmet oldu. Albüm de halkımız tarafından son derece sevildi. Uzun yıllardan beri böyle bir hareket olmamıştı sektörde. Yüksek bir tiraj elde ettik. Önüne de hiç kimse geçmedi, geçemez! Bu ortam olmayasaydı, bu albümün tirajı 30 milyondur.

Haberin Devamı

“MÜZiK SEKTÖRÜ ÇÖKTÜ”

* Ne kadar sattı?
900 bin civarı... Daha da gidecektir. Ama sektörün durumundan dolayı 25-30 bin satan albüme, “Büyük ilgi gördü” deniyor.

* Pazarlama konusunda kaygılarınız oldu mu?
Müzik sektörü çöktü! İnternet, korsan satışlar derken emeğinin karşılığını alamayanlar sektörden çekilmeye başladı. Dikkat ederseniz hep cover yapılıyor. Çünkü yeni eser yok. Şevkini kaybeden insanlar başka alanlara yöneliyor. Sanat ve sanatçı darbe yiyor. Fikir ve
Sanat Eserleri Yasası’nın, Avrupa hukukuna uygun bir şekilde uygulanması söz konusu. Biz bunu bekliyoruz. 1 yıl içerisinde dijital platform, çok farklı olacak inşallah. Bu yasa bütün bunları düzeltecek ümidindeyiz. Türkiye‘de yerin dibine vuran tek sektör, bizim sektörümüzdür.

* Şartlar böyleyken yeni bir albüm çıkarmayı düşünür müsünüz?Kendi özel albümümün çalışmasını sürdürüyorum. Şarkıları bitirdim ama henüz
stüdyoya girmedim. Bulunduğumuz ortamdan dolayı biraz ağır gidiyor. Ama değişik şeyler
gelecek bu defa. Sözlerin yüzde 90’ı benim.

* Konserleri de erteliyorsunuz...

Birkaç ay içinde sahneye çıkacağım. Bayağı ciddi hazırlıklar var. Ben müziksiz bir dünyayı bilmiyorum.

“Hazmederek yaşamak lazım”

* Bizim gördüğümüz Orhan Gencebay’la gündelik yaşamındaki Orhan Gencebay arasında fark var mı?
Bana göre olduğum gibi görünüyorum. Neysem oyum.

* Sevim Emre, “Biz yüzyılın Leyla ile Mecnun’uyuz” diyor. Uzun birlikteliğinizin sırrı nedir?
Karşılıklı sevgi saygı, biribirine değer verme. Kıymet biliyoruz.

* Günümüz ilişkilerindeki en büyük sorunun ne olduğunu düşünüyorsunuz?

İnsanlar hâlâ birtakım değerleri yerine oturtamıyor. Her şey askıda. Ama bu bir dönem, geçecek. Değerler o kadar ortada olmamalı. Bir şeyleri kolay elde ettiğimiz için hazmedemiyoruz. Tatminsizlik var. Çok hızlı yaşıyorlar. Böyle olunca da saygı ve sevgi eksik kalıyor. Kimse birbirine güvenmiyor. Bence bu hal insanları bunalıma sürüklüyor. Bu kadar çabuk tüketmemeli her şeyi. Hazmederek yaşamak lazım.

Haberin Devamı

“Star olmanın başka şartları var”
* ‘Popstar 2013’e gelelim. “Evet” demenizde ne etkili oldu?

‘Popstar Alaturka’da bulunma nedenim, Türk müziği ve hizmet duyarlılığıyla ilgiliydi. Şimdi de yine aynı amaçla bulunuyorum. Bu gibi yarışmaların düzenli aralıklarla yapılması gerekiyor diye düşünüyorum. Ses seçiliyor, üstelik bilgi ve eğlence var.

* Bu yarışmalardan gerçekten star çıkar mı sizce?
Sanılıyor ki, bu yarışmaya katılan herkes şöhret olacak. Böyle bir şeyin olması mümkün değil. Burada kendini gösteren yarışmacılar varlıklarını ortaya koyacaklar sadece. Star olmanın başka şartları var. Bir kere yetenek olacak. Sonra bunu geliştireceksiniz, emek vereceksiniz yıllar yılı.

* Burcu Esmersoy’un programı tek başına idare edemeyeceği yazıldı. Jüri üyeleri arasında gerilimli anlar yaşanması ihtimali var mı?
Bülent Hanım, benim çok sevdiğim eski bir dostumdur. Onunla müzik konusunda son derece iyi anlaşırız.

* Peki ya Serdar Ortaç ve Demet Akalın?

Serdar ve Demet bizim çocuklarımız, küçük kardeşlerimiz. Onlar da çok başarılı kişiler. Halkımızın sevdiği yorumcular. Jürimiz bütünüyle çok kuvvetli. Hepimiz farklı kulvarlarda varlığımızı sürdürüyoruz. Gerilimin askine Türk müziğine hizmetimiz iyi olacaktır şüphesiz.

Haberin Devamı

“SiYASETi HiÇ DÜŞÜNMEDiM”

* Siyasete girmeyi düşündünüz mü hiç?
Farklı fikirlerden söyleyenler çok oldu, çok konu edildi. Halkımıza hizmet etmek, o gururu yaşamak isterdim ama sanat alanında daha başarılı olacağıma inandığım için siyasetçi olmayı düşünmedim.

Haberin Devamı

2013 MODEL ‘POPSTAR’ Sunuculuğunu Burcu Esmersoy’un yapacağı ‘Popstar 2013’te yarışmacılar, Bülent Ersoy, Orhan Gencebay, Serdar Ortaç ve Demet Akalın’dan oluşan jürinin karşısında canlı performanslar sergileyecek. Programda önceki sezonlardan farklı olarak yarışmacılar, pop, arabesk, halk müziği ve alaturka kategorilerinde mücadele edecek.