Cadde NEREDEN NEREYE

NEREDEN NEREYE

02.01.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Bir on yıl geride kaldı. Türkiye'nin on yıl bitimlerinde ve başlangıçlarında yaşadığı çalkantılar kılık değiştirse de, özü aynı. Yarım yüzyıldan bu yana çıkan on yıl sonu Milliyet sayfaları, bugünü aydınlatıyor.

NEREDEN NEREYE


"2000'DE NEREYE VARACAĞIMIZI BİLELİM"

NEREDEN NEREYE

Yeni Afgan yönetimine karşı direniş başladı, önemli manşetlerden. 1979’da, bu defa Sovyetler var Afganistan topraklarında. MSP Genel Başkanı Erbakan, İslam Ülkeleri Konferansı Genel Kurulu’nu toplantıya çağırıyor. Gazze Fatihi Recep Tayyip Erdoğan’ı hatırlayalım. Başbakan Demirel yeni yıl mesajı olarak “Bu sıkıntılar geçicidir” diyor ve pek futurist bir açıklama yapıyor; “ 1980’lere girerken Türkiye’de şimdiden 1990’ları, 2000’leri yani önümüzdeki iki on yılı düşünmeli. 2000 yıllarında nereye varacağını şimdiden çok iyi bilmeli.”


“ATILIM YILI OLSUN”
NEREDEN NEREYE

En tepede bir ucunda bir gül, diğerinde bir başka pembe gül “Seksenler hayırlı olsun” yazısı. Erbakan yılbaşı mesajı vermiyor. Liderler “Seksenler atılım yılı olsun” dileğinde. Ankara Valiliği Kahramanmaraş olayları nedeniyle 654 öğretmenin görevden uzaklaştırıldığını bildiriyor. Yeşilköy’deki patlamayı “Gizli Ermeni Örgütü üstlendi ve yeni suikastlar olacağını da açıkladı” haberinin yakınlarında “70’lerin son cinayetleri” başlığı var. Benzin ve motorin yokluğundan “Araçsız halk otobüse hücum etti” haberi de o yıllara dair önemli bir gösterge. Milliyet yılın sporcusu anketinde 1’inci sırada Şenol Güneş, 5’inci sırada Fatih Terim var.


‘YILIN ADAMI ÖZAL’
NEREDEN NEREYE

Milliyet seçti: Yılın Adamı Özal, yılın olayı Bulgaristan’dan Türkiye’ye soydaş göçü. Dünya’da yılın adamı soğuk savaşı bitiren Gorbaçov. Bulgaristan Komünist Merkez Komitesi Türklere adlarını, dinlerini, dillerini seçme özgürlüğü tanıyınca camiler açılmaya hazırlanıyor. Magazin yavaş yavaş ön sayfalardan anonsa başlamış. “Fahrettin Aslan açıkladı” başlığıyla “Emel Sayın’ı artık kim dinler”, “Ajda Pekkan çok gerilerde kaldı”, “Sibel Can en şımarmayan” resim altları. Fahrettin Aslan özellikle Ajda hanım için yanılmış. 2000’lerde görmeliymiş kendisini.

E-5’TE ÖZEL MÜZiK YAYINI
NEREDEN NEREYE

Yılbaşı eğlenceleri tartışmaları sürüyor. “ANAP’ın muhafazakar devlet bakanı Taşar, Nişantaşı Anadolu Lisesi yeni yıl kutlamalarına katıldı” haberi en keyifli fotoğraf. Ana sayfada Başbakan Yıldırım Akbulut’un fotoğrafı akla 90’lardaki Akbulut fıkralarını getiriyor. Akbulut’un gazetede yer alan Türkiye için üç vaadi de fıkra gibi: “Enflasyon asgari seviyeye inecek, genel sağlık sigortası ile vatandaşın sağlığı teminat altına alınacak.” Bütçe görüşmelerinde ödeneği kapıp vaatlerde bulunan bakanların da önerileri çok acayip. E5’teki sürücülere özel müzik yayını yapan mı dersiniz, Golf turizmini geliştirmeye kalkan mı?