Cadde ÖNLEM, SAĞLIĞI VE CÜZDANI KORUYOR

ÖNLEM, SAĞLIĞI VE CÜZDANI KORUYOR

20.12.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de üç milyon kişi Hepatit B, 750 milyon kişi de Hepatit C virüsü taşıyor. Yıllık tedavi masrafı 22 bin lirayı bulan hastalıklardan 75 lira değerindeki üç doz aşıyla korunmak mümkün

ÖNLEM, SAĞLIĞI VE CÜZDANI KORUYOR

Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği, Türkiye'de tütün kullanımından sonra ikinci büyük kanser nedeni olan Hepatit B üzerine, Türkiye genelinde 23 ili kapsayan bir çalışma yaptı. 210 gün süren araştırmanın sonucuna göre, Hepatit B erkeklerde, Hepatit C ise kadınlarda sıkça görülüyor. Ülkemizde üç milyon kişi Hepatit B virüsü, 750 bin kişi de Hepatit C virüsü taşıyor.
Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği’nden Prof. Dr. Nurdan Tözün, “Bulaşıcı bir hastalık olan Hepatit B’ye karşı süregelen kayıtsızlık, ülkemizde hastalıktan etkilenmiş olan milyonlarca kişinin hayatını riske atıyor. Birçok kişi Hepatit B'nin varlığından ve yol açtığı hastalıklardan haberdar değil. Yeni vakaların ortaya çıkmasını azaltmak için hastalığa yakalanma riski yüksek olanların korunma ve aşılanma konusunda eğitilmeleri büyük önem taşıyor. AIDS etkeni HIV’den yaklaşık 100 kat daha bulaşıcı. Hepatit B hastaları tedavi edilmediğinde uzun vadede yüzde 15-40'ında siroz, karaciğer yetmezliği veya karaciğer kanseri ortaya çıkıyor” diyor.

Haberin Devamı

Rakamlarla Hepatit B
* En çok Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz'de yaygın.n Hepatit B ile enfekte bireyler ağırlıklı olarak 50-59 yaş aralığında.
* Hastalığın yıllık tedavi giderleri (Sağlık Bakanlığı taban fiyatları)
bin ila 22 bin TL arasında.
* Karaciğer naklinin maliyeti ortalama 100 bin TL.
* Buna karşılık Hepatit B’den korunmak için yapılması gereken üç dozluk aşının fiyatıysa sadece 75 TL.

Hepatit B'nin belirtileri
Hepatit B; siroz, karaciğer yetmezliği ve kanserine yol açabilen viral bir hastalık. Halsizlik, iştah kaybı, kusma, ateş, bulantı, karın ağrısı ve sarılık (deri ve göz akında sarımsı renk oluşması) başlıca belirtileri.


Tehlikenin boyutu
* HBV, tütünden sonra en yaygın ikinci karsinojendir.
* Dünyadaki tüm karaciğer kanserlerinin yüzde 60-80'i kronik Hepatit B nedeniyle gelişiyor.
* Tedavi edilmedikleri takdirde, HBV ile enfekte olan hastaların yaklaşık yüzde 15-40'ında siroz, karaciğer yetmezliği veya kanseri gelişiyor.
* Hepatit B, HIV’den 100 kat daha fazla bulaşıcı.
* Dünya genelinde Hepatit B ile enfekte olmuş iki milyar (350 milyon kronik) kişi var.

Risk altındakiler
* Yüksek HBV prevalansı olan ülkelerde yaşayan veya bu ülkelerden gelenler,
* Damariçi ilaç kullananlar,
* Cinsel yolla bulaşan hastalık hikayesi/çok eşli cinsel yaşamı olanlar,
* Kronik enfeksiyonu olan kişilerle aynı evde yaşamak (ev içi paylaşımlar),
* Anneleri enfekte olan yenidoğanlar,
* Sağlık sektörü ve kamu güvenlik çalışanları,
* Böbrek yetmezliği, kanser, transfüzyon, organ nakli veya hemodiyaliz olan kişiler,
* Islahevi/cezaevi sakinleri.

Haberin Devamı

DERNEK HAKKINDA
Prof. Dr. Süleyman Yalçın'ın önderliğinde İstanbul, Cerrahpaşa, Marmara, Ege ve Ankara Tıp Fakülteleri'nde 12 öğretim üyesinin bir araya gelmesiyle 1992 yılında kurulan Karaciğer Araştırmaları Derneği'nin amacı; karaciğer ve hastalıklarıyla ilgili her türlü bilimsel araştırmayı teşvik etmek. Dernek, 1995 yılından beri her iki yılda bir Ulusal Hepatoloji Kongreleri'ni gerçekleştirerek karaciğer hastalıklarıyla ilgili dünyadan çeşitli uzmanları bir araya getiriyor.