Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

Devamlı yorgun hissediyor musunuz? Televizyon karşısında uyukluyor musunuz? O zaman vücudunuzdaki D vitamini değerleri düşük olabilir

Geçen hafta Las Vegas’ta katıldığım meme kanseri ve Los Angeles’ta dinlediğim anti-aging konferanslarında sunucular, sanki ağız birliği etmişçesine devamlı D vitamininin faydalarından bahsettiler.
Aslında D vitamini vücutta üretiliyor ama yaşlandıkça bu üretim azalıyor. İnsanlar kapalı ortamlarda çalışarak bedenlerindeki D vitamininin azalmasına neden oluyor. Bu nedenle yaz tatili çok önemli. Kanında D vitamini seviyeleri normal olanlar, daha az kalp krizi geçiriyor, daha az depresyona giriyor, daha az grip oluyor, daha zinde hissediyor ve en önemlisi daha az meme kanserine yakalanıyor.

DIŞARIDAN DESTEK ALMAK GEREKİYOR
Yiyeceklerde D vitamini çok az miktarda bulunuyor. Mesela günlük ihtiyacımızı karşılamak için her gün; bir kilo beyaz peynir, 250 gr. somon balığı, 500 gr. dana eti ve 10 tane yumurta yememiz gerekiyor. Bu da imkansız. Amerikan Beslenme Derneği'ne göre, günlük ihtiyacı karşılamak için D vitamini hapları almamız gerekiyor. Bu, sadece yaşlılar için değil gençler ve çocuklar için de geçerli.
Londra’da yapılan bir araştırmada okul çocuklarında yüzde 24, orta yaşlılarda yüzde 40 ve yaşlılarda yüzde 50 oranında D vitamini eksikliği var.
Bazı hastalık durumlarında günlük ihtiyacımızın 3-4 katı fazla D vitamini almalıyız. Amerikalılar, bu vitamine çok önem verdiklerinden, evde parmaktan kan alıp, posta yoluyla gönderiyor ve gereken dozu öğrenebiliyorlar.

HANGİ HASTALIKLARA YOL AÇABİLİYOR?
Halsizlik, erken yorulma, sıklıkla tekrarlayan grip ve üst solunum yolu enfeksiyonları, irsi veya sonradan kazanılmış adale hastalıkları, multiple skleroz, depresyon, kronik böbrek yetmezliği, bütün şeker hastalığı tipleri, astım, diş eti iltihapları, cinsel isteksizlik, kalp ve damar hastalıkları, kalp krizi ve stent sonrası tansiyon yüksekliği, aşırı kilo gibi sorunların tedavisinde D vitamini gerekiyor.

Haberin Devamı

KANSERE YAKALANMA RiSKiNi AZALTIYOR

Haberin Devamı

* Washington’daki Georgetown Üniversitesi doktorlarına göre, D vitaminiyle meme kanseri arasında büyük bir bağlantı var. Yapılan çalışmalarda D vitamini değerleri normal olanlarda, yüzde 50-75 daha az meme kanseri görülüyor.
* Halen dünyanın en bilgili D vitamini uzmanlarından Dr. Hollick’e göre, D vitamini yaşam için elzem. Haftada 3 defa 10-15 dakika bacak ve kolların güneşlenmesi D vitamini üretimi için yeterli.
* Çeşitli çalışmalarda D vitamini sayesinde; meme, kalın bağırsak, prostat ve yumurtalık kanserlerinde kitleler ufalıyor, hatta metastazlar azalıyor, en azından yeni metastazlar oluşmuyor.
* Dr. Hollick’e göre, 35'inci enlemin kuzeyinde yaşıyorsanız daha fazla MS, hipertansiyon, romatizma, Crohn veya kanser hastası olabilirsiniz. En şanssız olanlar ise kuzeyde yaşayan siyah derililer yani Afrika kökenliler. Koyu deride güneş daha az D vitamini ürettiğinden onlarda bu saydığımız hastalıklar daha sık görülüyor.

D VİTAMİNİ SEVİYENİZİ ÖLÇTÜRMELİSİNİZ

Ben çocukken annem, “Geçen sene yaz tatili yapmadık, bütün kış hastalandık” derdi. Ne kadar doğruymuş... Daha hasta olmadan alacağınız D vitamini, sizi kansere ve diğer hastalıklara karşı koruyacaktır. Eğer kanınızdaki D vitamini miktarını bilmiyorsanız hemen doktora gidip baktırın ve gerekirse bolca D vitamini alın.