Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

İstediğimiz kadar yüzümüzü estetikle gençleştirelim ellerimiz bizi ele verebilir. Ama hasarı
en aza indirmek mümkün

İnsanlar başkalarını dinlerken sadece gözlerine ve dudaklarına değil ellerine de bakarlar. İyi ve muntazam bir cilt bakımıyla ellerinizdeki deri yaşlanmasını ve leke oluşumunu azaltabilirsiniz. Güneş ışınları (özellikle yazın direksiyon tutarken) ve temizlik için kullandığımız kimyasallar ellerimizin yaşlanmasını hızlandırır. Bu nedenle sevgili Neslihan Yargıcı’nın plajda da eldiven giymesi (Fransa’da çok yaygındır) bence alkışlanacak bir hareket.
Amerikan Plastik Cerrahları Derneği’nin resmi yayın organında ellerin yaşının, vücut ve yüz yaşından daha fazla olabileceği yazılı. Daha fazla dış etkene maruz kalıp çabuk yaşlanan ellerin yaşını test etmek için deneklere kadın el fotoğrafları gösterilmiş ve fotoğraf sahiplerinin yaşları sorulmuş. Hayret verici bir şekilde deney grubunun çoğunluğu, fotoğraf sahiplerinin yaşlarını gerçeğe yakın bir oranda bilmiş. Aynı insanlar, daha sonra ameliyatlı veya ameliyatsız ama bakımlı kadın yüzleri gördüklerinde yaşlarını tahmin edememişler!

Güneşe ve kimyasallara dikkat
Güneş ışınları ve kimyasal maddeler, elleri kuruttukları için yaşlanmalarında önemli rol oynarlar. Lekeler artar ve cilt, esnekliğini kaybeder. Bu durum damarlarda da mevcuttur ve damar duvarı esnekliğini kaybettiği için el sırtı damarları genişler ve içlerinde daha fazla kan kalır. Bu nedenle dışarıdan görülür hale gelirler. Bu yaşlanmaya bağlı bir durumdur ve bir hastalık değildir. Damarlı eller, estetik olmayan bir görünümdür. Yüzlerine iyi bakan kadınlar ellerini ihmal ettiklerinde elleri daha da yaşlı görülür ve bu onları da yaşlı yapar.
Özellikle elleriyle fazla çalışanlarda ve yoğun spor yapanlarda ağırlık kaldırmaya bağlı olarak aşırı yaşlanma ve damarlarda genişleme gözlenmekte. Kadınlarda yaş ilerledikçe azalan östrojen hormonu seviyesi de bu olayı hızlandırmakta.

Haberin Devamı

ELLERİNİZ SİZİ ELE VERİYOR

Zaman ilerledikçe bağ ve yağ dokusu kaybolur, deri kalınlaşır, eller incelir ve yaşlanır.

Hasarı onarma yöntemleri
İstediğimiz kadar yüzümüzü gençleştirelim ellerimiz bizi ele verecektir. Ayrıca yapılan masajlarla ve enjekte edilen dolgu maddeleriyle (bilhassa onarıcı hücreler içeren yağ enjeksiyonları) ellerimiz daha dolgun
bir hale gelecektir.
Kimyasal soymalar (peeling), el sırtındaki kahverengi yaşlılık ve güneş lekelerini azaltır. Eldeki lekeleri gidermek için en uygun lazerse KTP cinsi olanlardır. Fazla yakmayan zayıf asitlerle el derisi soyulup gençleştirilir ancak bu işlemin 2-3 defa tekrarı gerekir. Ele enjekte edilen yağla yaşlılıkla kaybolan doku yerine konur ve genç bir görünüm sağlanır. Ancak bazı vakalarda geçici yağ topakları ve sertlikler oluşabilir.
El güzelliğinde yeni bir yöntem de yağ dolgusuyla uygulanan PRP enjeksiyonlarıdır. Kendi kanınızdan elde edilen bu onarıcı hücreler ve büyüme hormonları, el sırtınıza verilir, yağ
dolgusu senelerin verdiği doku kaybını düzeltir ve bu sayede elleriniz daha genç görünür.
El sırtında görülen damarlar, bacaklardaki varislerde olduğu gibi enjeksiyonlarla veya lazerle ortadan kaldırılır. Amerika´da el sırtına konan dikişlerle damarları bağlayan doktorlar tanıdım ama dikiş öncesi damar bölgesi balon gibi şişmekte. Bütün bu yöntemlere rağmen kan, kendine akacak yeni yollar bulur ve 6 ay sonra tekrar el sırtında damarlar oluşur.

Haberin Devamı

ELLERİNİZ SİZİ ELE VERİYOR

Haberin Devamı

55 yaşında olmasına rağmen Madonna’nın vücudu atletik ama elleri ondan çok daha yaşlı.