Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

Geçen hafta İstanbul’da ‘meme kanserinde yenilikler’ hakkında önemli bir toplantı düzenlendi. Ülkemizde 800 binden fazla meme kanserli olduğunu düşünürsek, doktorların bilgilerini geliştirerek hastalara daha fazla faydalı olmak istemeleri güzel bir olay.
Toplantıda kısmen sizlere daha önce köşemden bildirdiğim yeniliklerden de bahsedildi. Bu yeniliklere gelince...

Önlemek en ucuzu
Kötü ve dengesiz beslenme, aşırı kilo ve hareketsizlik kanser nedeni. Ayrıca kalıtımsal meme kanserinde gen testleri yapılması her geçen gün daha çok önem kazanıyor.
Testler çok pahalı ve ülkemizde çok az uygulanıyor. Devletin, ailesinde meme kanseri yaygın olanlarda bu testleri ödemesi şart. Büyüklerimiz nelere para harcamıyor ki?
Meme kanseri riski taşıyan kimbilir kaç zengin kadın,
2-3 bin dolarlık çantalarla gezmekte. Ailelerinde yaygın meme kanseri olan hanımefendilerin biraz da sağlığa yatırım yapmaları ve meme kanseri genlerine baktırmaları çok önemli.
Gen testleri pozitif çıkarsa ‘PARP inhibitörleri’ adlı yeni bir ilaç; kalıtımsal meme, yumurtalık ve prostat kanserlerini tedavi edebiliyor.
Ayrıca ‘Anjelina Jolie
ameliyatı’ denilen önleyici meme boşaltma ameliyatı yurt dışında çok yaygınlaştı.
Unutmayın, pahalı kanser tedavileri yerine kanseri, başlamadan ortadan kaldırabilirsiniz.
Aşı umutla bekleniyor
Meme kanseri olanlarda yayılımın kan yoluyla ilerlediği anlaşıldı. Böylece koltuk altı lenf bezlerinin önemi azalıyor.
Kanda meme kanseri hücrelerinin tespiti bize metastazlar hakkında da bilgi verebilecek.
Herkes heyecanla 2020 yılına kadar piyasaya çıkacağı söylenen meme kanseri aşısını bekliyor. Aşı, meme kanseri olanlara da yarar sağlayacak.
Yeni aletlerle ışınlama, ameliyat esnasında veya hemen ameliyat sonrası uygulanıyor. Eskiden olduğu gibi aylarca ışınlanmaya gitmeye gerek kalmadı.
Kemoterapi uygulamaları artık daha etkili ve yan etkileri oldukça azaldı. Günümüzde ameliyat öncesi de kemoterapi yapılarak; kanser daha erken safhalarına geri götürülerek ameliyat başarısı artırılıyor.
Eskilerin dediği “Kanserli dokuya bıçak vurulursa, yayılır” söylemi artık ameliyat öncesi uygulanan kemoterapiyle korku olmaktan çıktı.

Hedef tedavi ve ilaçlar
Kanserli vücutta fazla bulunan Her2 proteinine hedeflenmiş ilaçlarla erken meme kanseri vakaları tedavi edilebiliyor.
Ayrıca Her2 proteinini etkileyecek bir aşı üzerinde de çalışılıyor.
Kanseri besleyen ve yayılmasını sağlayan, kan damarlarını da ortadan kaldıran ilaçlar piyasada. Son bir buluş da kanlarında az vitamin D bulunan meme kanserlilerde metastaz oranının fazla olması.

Haberin Devamı

MEME KANSERi TEDAViSiNDEKi YENiLiKLER

Haberin Devamı

Kongre hatırası: Dr. Akın Yücel (estetik cerrah), Dr. Nil Molinas Mandel (medikal onkolog), Dr. Nuran Beşe (radyo-onkolog) ve bendeniz Dr. Ziya Saylan.

KONGREDEN iNCiLER

Dr. Nuran Beşe: Ameliyat esnasında uygulanan radyasyon tedavisi (IORT) sayesinde hastalığın tekrarı azalmakta hatta tekrarlama-makta. Menopoza girmemiş hastalarda kadınlık hormonunun ortadan kaldırılan ilaç, artık beş yerine 10 yıl veya daha uzun süre verilmekte.
Dr. Nil Molinas Mandel: Ameliyat öncesi uygulanan kemoterapi ile ilaçların etkisini artırmak amacıyla, hormon negatif hastalarda hedefe yönelik ilaçların birlikte kullanılması yenilikler arasında.

Haberin Devamı

Akın Yücel: Meme kanseri cerrahi-sinde artık kanserli memenin ameliyatı ile beraber sağlam memenin estetiği de en baştan uygulanmakta ve mükemmel sonuçlar elde edilmekte. Ayrıca sadece kanser dokusu çıkartılan vakalarda kalan boşlukları
ve memeyi kısmen hastanın kendi yağı ile doldurmak
iyi sonuçlar vermekte.
Modern meme kanseri tedavisinde eskiden yapılan maksimum tedavilerin yerine günümüzde hastaya uygun minimal tedavilerle geçmişte sıklıkla görülen yan etkiler de oldukça azalmakta.
Dr. Nuran Beşe’nin de dediği gibi “Radyoterapinin de, kemoterapinin de çoğu zararlı, azı yararlı.”