Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

Meme kanseri yüzünden ameliyat olan ve meme başı koruyucu teknik uygulanan hastalara yeni bir umut doğdu. Intra Operatif Radyoterapi (IORT) yöntemiyle ameliyat esnasında uygulanan tek dozla ışın tedavisi tamamlanabiliyor

Meme kanseri tedavisinde radyoterapi senelerdir uygulanıyor. Eski yöntemlerde haftalarca, hatta aylarca radyoterapi uygulanırken yeni yöntemde ameliyat esnasında verilen tek doz ışın yeterli. Bu sayede artık hastanın kalbi, akciğeri ve derisinde tedavisi zor sorunlar oluşmuyor. Hasta, radyoterapi tedavisi görebilmek için günlerce hastaneye gidip gelmek durumunda da kalmıyor.

Haberin Devamı

MEME KANSERİNE TEK DOZ IŞINLAMA: IORT
Tek doz ışınlama yeterli
Bu yöntemde sağlam dokular tamamen korunuyor ve tedavinin tümü ameliyat sırasında tamamlanıyor. Şimdiye kadar meydana gelmiş bir yan etkisi de yok. IORT uygulaması sırasında verilen ışın, akciğer ya da kalp gibi diğer organlara kesinlikle zarar vermiyor. Eskiden radyoterapi sırasında ciltte meydana gelen kızarıklık, soyulma ya da renk değişimi gibi sorunlar da IORT sonrası yaşanmıyor.
Bu yöntemi Türkiye’ye getiren ve ülkemizde uygulayan ilk doktor Nuran Beşe’ye göre bu yöntemin en büyük avantajı, hastaya gereken ışını bir defada verebilmek. Özellikle meme başı çıkartılmadan sadece kanser dokusu alınan hastalarda bu cihaz çok faydalı. Kanser dokusu çıkartıldıktan sonra bir robot kolu geriye kalan boşluğa ışınları veriyor ve hastanın eskiden olduğu gibi 20-30 defa ışın tedavisine gelmesine gerek kalmıyor. Ameliyat esnasında uygulanan ışın tedavisi (IORT) son yıllarda özel olarak geliştirilmiş hareket edebilen, sadece elektron enerjisi ya da yüzeysel x-ışını üreten, ameliyathane personeli ve doktorlar açısından çok fazla korunma gerektirmeyen bir cihazla yapılıyor. Işınlama, ameliyat sırasında doğrudan tümöre ya da tümör yatağına özel bir alet yerleştirerek tek seferde uygulanıyor. Nadiren bazı hastalar daha sonra dışarıdan radyoterapiye ihtiyaç duysalar da, büyük bir kısım hastada tedavi ameliyat sırasında tamamlanıyor.

Amerika’dan önce Türkiye’de uygulandı
IORT, en sıklıkla meme kanserli hastalarda kullanılır. Ancak pankreas, kalın bağırsak tümörü gibi sistemi kanserlerinde de kullanılıyor. Eğer pankreas veya kalın bağırsak kanser dokusu ameliyat sırasında tam olarak çıkartılamıyorsa bu aletle ışınlanıyor ve vücutta geriye kalan

MEME KANSERİNE TEK DOZ IŞINLAMA: IORT
kanser dokusu imha ediliyor.

Haberin Devamı

Getirdiği avantajlar
Klasik ışın tedavisinin dışarıdan 20-30 defa verilmesine karşılık IORT uygulanması ameliyat sırasında bir defada uygulanıyor. Akciğer, kalp ve diğer dokuları bozan yan etkiler IORT’ta ortaya çıkmıyor. Cildin radyoterapiden etkilenmemesi bu tedavi yönteminin en büyük yararı. Ancak hasta seçimi çok önemli. Tabii kanserin evresi de.

Olumsuz yönleri
Bazen yara daha geç iyileşiyor ve nadiren ışınlanmış memenin küçülüyor.
Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi, yakın bir gelecekte meme kanseri çok kolay şekilde ve büyük bir ameliyata gerek kalmadan tamamen iyileştirilecek. Meme kanseri hastalarını iyi günler bekliyor.