Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

Unutmayın ameliyatlar belirli bir süre sonra etkilerini kaybeder ama izleri kalır. Botoks ise iz bırakmaz ve kalıcı değildir, bir süre sonra yine eski halinize dönersiniz

ŞİŞEDEKİ CİN: BOTOKS

Yüz kırışıkları ve koltukaltı terlemesi yapılacak enjeksiyonlarla ortadan kalkar.


Botoks denen ilaç veya sulandırılmış gıda zehiri, senelerdir göz tiklerine karşı kullanılıyordu. Uygulamayı yapan doktorlar, erkek olduklarından alın ve göz kırışıklıklarının da uygulama esnasında kaybolduğunu fark etmediler. Bunu ancak bir kadın fark edebilirdi ve Kanadalı Dr. Jean Carruthers, 1987 yılında benim de katıldığım Amerikan Kozmetik Cerrahi Derneği toplantısında bu maddeyle yüzde kırışıkların kaybolduğunu açıkladı. Daha sonra Jean’in Kanada’da düzenlediği kursa katıldım ve ilk botoksumu satın alıp Almanya’ya döndüm. Frankfurt Havaalanı’nda beni bir sürpriz bekliyordu. Gümrük memurlarından botoksun Cenevre Sözleşmesi’ne göre biyolojik silah sayıldığını ve havayoluyla taşınmasının yasak olduğunu öğrendim. Yoluma trenle devam edip o zamanlar yaşadığım Düsseldorf’a ulaştım.

Bilinen en güçlü zehirlerden biri
Botoks bir gıda zehiridir. En sık, bozuk konservelerde görülür. Bombeli veya açılınca hava çıkartan günü geçmiş konserveleri sakın tüketmeyin. Almanya’da 19’uncu yüzyılda sosislerin içinde oluşan botoks yendiğinde yüzlerce insan ölmüş ve yaklaşık 4 sene Almanya’da sosis tüketimi yasaklanmıştır.
Botoks bilinen en güçlü zehirlerden biridir. Bir çorba kaşığı saf botoksu Marmara Denizi’ne dökerseniz Marmara’daki bütün canlılar ölür. Kullandığımız botokssa defalarca sulandırılmıştır ve enjekte edilen dozda hiçbir zehir etkisi yoktur. Toksik belirtiler (solunum felci ve uyuşmalar) benim bir hastaya verdiğim dozun 50 mislinde ancak ortaya çıkar. Geçen sene ABD’de kolay para kazanmak isteyen bir doktor, kendi yaptığı botoksu hatalı sulandırıp denemek için kendine enjekte edince solunum felci oldu ve 21 gün anestezi cihazına bağlanarak ilacın tesirinin geçmesini bekleyip hayatta kalabildi. Aslında içtiğimiz çay ve kahve de saf olarak zehirdir ve onları demleyip veya sulandırarak kullanıyoruz. Sigara da bulunan asrımızın zehiri nikotin de içilirken havayla karışır ve zehir özelliği azalarak ciğerlere gider.

Uygulaması nasıl?
Usta ellerde bu uygulamanın komplikasyonları minimaldir. Yaşlanma ve yerçekimi sonucu aşağı sarkmış olan ağız kenarları, kaşlar ve burun ucu, bu yöntemle yukarı kaldırılır. Alın ve göz kenarları ütülenir ve koltukaltı aşırı terlemesi önlenir. Botokstan önce haftada 1-2 alın germe ameliyatı yaparken şimdi buna gerek kalmadı. Kaş kaldırma ameliyatı bile azaldı. Cildiniz bir kremle uyuşturulduğundan acı hissi çok azdır. Uyuşturucu iğne gerekmez. Botoks enjeksiyonlarından sonra hemen yaşantınıza dönebilirsiniz. Uygulama sonrası 2 saat iğne yerlerine su değmez ve alına masaj yapılmaz. Alın ovulursa botoks diğer adalelere gidebilir ve kaş ve göz kapağı düşebilir. Eskiden hastalara tembih edilen “Ağır yük kaldırma, ıkınma ve alın kaslarını oynat” tavsiyeleri de artık gereksizdir.

Yan tesirleri
Göz kapağı veya kaş düşmesi ihtimali çok nadirdir fakat yine de mümkündür. Bazen bir taraf daha fazla kalktığından diğer taraf düşmüş gibi görünür. Aldanmayın! İlk haftalarda göz kapaklarında su toplanabilir ve kapak veya kaş düşmüş gibi görünse de bu geçicidir. Bu durum 7-14 günde düzelir. Bu süre esnasında alt göz kapaklarınızı nazikçe parmak uçlarınızda dışarıya doğru sıvazlamanız gerekir.
Bazı antibiyotikler ve ilaçlar (mesela; yüksek dozda C vitamini ve fazlaca uzun süre alınan Aspirin) bazı bünyelerde botoksun etki süresini kısaltabilir. Türkiye gibi gıda zehirlenmesinin fazla olduğu ülkelerde toplumun yüzde 4’ü, daha önce zehirlenmiş ve botoksa karşı dirençlidir. Bu tür hastalara botoks tesir etmez. Senelerce önce bir televizyon yayınında Madonna alnını gösterip “Botoksumu seviyorum” demişti.
Hollywood’ta Botoks’a “Güzellik zehiri” de derler, hatırlatalım.