Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

Sarkık göğüsler estetik değildir. Bu sarkmanın nedeni emzirme, kilo kaybı veya bağ dokusunun doğuştan zayıflığı olabilir

Şimdiye kadar uygulanan cerrahi göğüs kaldırma yöntemlerinde meme dokusu dikişlerle büzülmekte fakat ameliyattan sonra zamanla tekrar sarkma
olmakta. İçeriden destek koymadan hiçbir meme dokusu aynen bir sütyen gibi toplanıp güçlendirilemez.
Titanyum iç sütyen ameliyatı esnasında cilt altına yerleştirilen titanyum içeren cerrahi kumaş, kaburgalara ve göğüs adalesine dikilerek memelerin sarkmadan yukarıda kalması sağlanır. Bu iç sütyen sayesinde meme dokusu torba gibi bir araya toplanır ve sarkmaya sebep olan gevşeklik ortadan kalkar. Her ne kadar bu yöntem 7-8 yıldır uygulansa da ilk ameliyat olan hastaların göğüsleri halen ilk günkü şekillerini korudukları için başarının kalıcı olacağına inanıyoruz.
Titanyum inert, bir maden yani vücut bu maddeye karşı herhangi bir reaksiyon göstermez, sertleşme ve enfeksiyonlar meydana gelmez. Günümüzde titanyum modern tıpta başarıyla kullanılmakta. Bundan 15-20 yıl önce titanyum askeri amaçlarla, füze ve uzay araçları üretimde kullanılıyordu, doktorlara malzeme kalmıyordu. Daha sonraları soğuk savaş sona erdiğinde bu maden bollaştı ve önce eklem ve diş protezlerinde (vidalı takma dişler), daha sonra fıtık cerrahisinde karın duvarını takviye edici kumaş olarak kullanılmaya başlandı. Titanyumun en belli başlı özelliği, metal yorgunluğu dediğimiz kullanmaya bağlı kopma ve aşınmaların olmaması. Normalde bir bakır teli 20-30 defa bükerseniz kopar. Bu durum titanyumda gözlenmez ve daimi esnek kalır, kopmaz. Bir titanyum sütyeninin ağırlığı 12 gramdır.

Haberin Devamı

TİTANYUM İÇ SÜTYEN

Titanyum sütyeni cilt altına yerleştirme yöntemi; sütyen dikişlerle adaleye ve kemiklere dikilir, bu sayede sarkma önlenir.

TİTANYUM İÇ SÜTYEN

Memeler, titanyum iç sütyen sayesinde dik ve koni şeklini alır. Sütyen takmanıza gerek kalmayabilir.

Titanyum iç sütyenin belli başlı özellikleri
* Titanyum sütyen dışarıdan elle hissedilmez.
* Ameliyat sonrası meme dokusu daha dolgundur.
* Vücut yaşlanır ama titanyum sütyen yaşlanmaz, hep aynı şekilde kalır.
* Her gün sütyen takıp çıkarmaya gerek kalmaz.
* Yaklaşık olarak 5-6 ay sonra sütyensiz dolaşmak mümkündür.
* Diğer ameliyatlarla karşılaştırıldığında daha çabuk iyileşir.
Seneler önce Londra’da CNN televizyonuna bu konuda yaptığım bir söyleşide bana sorulan: “Titanyum iç sütyen hava alanlarındaki metal detektörlerini öttürür mü?” sorusuna cevap verememiştim. Ertesi gün Almanya’ya dönerken cebime koyduğum 6 adet titanyum sütyen ses çıkartmayınca çok sevinmiş ve hemen internet sayfamda bunun haberini vermiştim.

Sarkmayı önler
Kısacası her gün kullanılan sütyenin cilt altına konan kalıcı bir şeklidir. Aynı işi görmesine rağmen eskimez, hissedilmez ve görülmez. Günümüzde uygulanan yöntemlerle sütyenli bir göğüs görünümü elde etmek çok zor, hatta imkansız. Sütyen gibi bir göğüs ancak cilt altına konan titanyum sütyenle gerçekleşebilir.
Almanya’da feministler bu ameliyatı çok sevdi. Bildiğiniz gibi onlar sütyeni kadın hareketine karşı bir olay kabul ediyor. Hatta senelerce önce sütyenleri birbirine bağlayıp 60 kilometrelik bir konvoyla protesto bile yaptılar. Belki inanmayacaksınız ama küçük göğüsler, sütyen takılmazsa adaleler kuvvetlendiğinden daha az sarkıyor. Sıkıca takılan sütyenler koltuk altını sıkıştırıp memedeki zehirlerin boşalmasını engelliyor. Yine de sütyen takmak isterseniz içinde madeni tel olmayan sporcu sutyenleri önerilmekte.