Cadde Prof.Dr. İnalcık: Osmanlı Yalova'da kuruldu

Prof.Dr. İnalcık: Osmanlı Yalova'da kuruldu

27.07.2009 - 15:34 | Son Güncellenme:

Ünlü Osmanlı tarihçisi Prof. Dr. İnalcık'tan, ders kitaplarını değiştirecek müthiş iddia...

Prof.Dr. İnalcık: Osmanlı Yalovada kuruldu

Prof.Dr. İnalcık: Osmanlı Yalovada kuruldu
YALOVA ve Bilkent Üniversiteleri’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Osmanlı Devleti’nin Kuruluş Tarihi Uluslararası Sempozyumu’ Yalova’da yapıldı. Araştırmaları ve tezleriyle Osmanlı Devleti’nin Yalova’da kurulduğunu iddia eden tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık, tezini Yalova’da bir kez daha savundu. “Osmanlı Beyliği 1302 yılında Yalova’da kazanılan Bafeus zaferinden sonra devlet olma statüsünü kazanmıştır” dedi.

Thermalium Welness Park Hotel’deki sempozyuma Yalova Valisi Mehmet Ersoy, Belediye Başkanı Yakup Koçal, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, Bilkent Üniversitesi Rektörü Ali Doğramacı, Saadet Partisi Eski Genel Başkanı Recai Kutan ve akademisyenler katıldı.

Araştırmaları ve tezleriyle Osmanlı Devleti’nin Yalova’da kurulduğunu savunan Prof. Dr. Halil İnalcık, 60- 70 yıldan beri belgeler arasında büyük tarihin gerçeklerini dünyada tanıtmak için uğraşıp çabaladığını belirterek, “Geleneksel toplumlarda bir devletin kuruluşunu saptamak için başka kriterler saptanır. Osmanlı Beyliği’nin kuruluşu tartışmalı bir konu. Ancak tarihçi unutmamalıdır ki, ortaçağ devletleri hanedan devletleridir” diye konuştu.

TARİHİN DEĞİŞTİĞİNİ DE ÖĞRENDİM’ Sempozyumda konuşan Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu da, “Biz tarih yaptık ama yazmayı yapamadık. Sayın hocam bize bu fırsatı verdi. Bu toplantıda çok büyük olayları göreceğiz. Hocamı tebrik ediyorum. Tarihimizdeki paslı çivileri söküp Türk Milli tarihine yeni bir ufuk açıyor” dedi.

Bilkent Üniversitesi Rektörü Ali Doğramacı da konuşmasında, lisede ve üniversitede okuduğumuz kitaplarda Osmanlı Devleti’nin kuruluşu olarak 1299’da Osman Bey’in bağımsızlığını ilan ettiğini yazdığını hatırlatarak, “Tarihi yenileme kalıplarının değiştiğini gördüğümüz bir değişimi yaşıyoruz” diye konuştu.

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek de, “Her şey değişiyor, bizler, insanlar ve coğrafyalar. Bugün tarihin değiştiğini de öğrendim. Tarihi değiştiren adam, sizi seviyoruz. İnalcık, bizim misyonumuzu belirlemiştir” dedi.

Sempozyumda büyük ilgi gören Prof. Dr. İnalcık, davetlilere kitaplarını imzaladı.